2p

Ugyanis a következő három évben erre csaknem 20 milliárdot szán a kormány.

A következő három évben csaknem 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 új munkásszálló  kialakítása indulhat el kormányzati támogatással. Az új szállásokon külföldi munkaerőt csak akkor lehet elhelyezni, ha oda nem akarnak magyar dolgozók menni, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca szigorú feltételek mellett bírálja el a pályázatokat „a vendégmunkások alkalmazásának határozott korlátok közé szorításával összhangban”. A munkásszállásokon legalább felerészben mindenképp magyar munkaerőt kell elhelyezni, ha a fenntartási időszakban az arány 50 százalék alá esik, vissza kell fizetni a támogatás egy részét. Az üzemeltetők további szankciókkal sújthatók, ha a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.

Ez egy prémium munkásszállás
Ez egy prémium munkásszállás
Fotó: Facebook

A szigorítások mellett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, hallgatói munkaszerződés alapján létesített jogviszony (gyakornok), alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatottak is elszállásolhatók lesznek, nincs meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem.

Legalább 80, de legfeljebb 200 munkás elhelyezésére alkalmas szállás kialakításához nyújtható a támogatás.

A pályázónak vállalnia kell, hogy legalább 10 évig üzemelteti a munkásszállást, a fenntartási időszakban a férőhelyek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz. Szeptember végéig pályázhatnak a versenyszféra vállalkozásai. A kiírás feles szabálya alapján az új munkásszállókon 1000-3000 vendégmunkás lesz elhelyezhető. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!