3p

Az Egri Korona Borház Kft. ügyvezetője ellen, akit a sajtóban Fidesz-közeli vállalkozóként emlegetnek, költségvetési csalás, illetve hamis magánokirat felhasználása gyanújával nyomoz az adóhatóság. A cég tavaly 372 millió forintos támogatást kapott munkásszállások kialakítására.

Mint arról Hadházy Ákos hétfői Facebook-bejegyzése alapján beszámoltunk, az Egri Korona Borház Kft. 2022-ben több mint 372 millió forint támogatást kapott munkásszálló építésére az Országos Foglalkoztatási Nkft.-től. A független országgyűlési képviselő posztjában megjegyezte, nem találta nyomát annak, hogy a borfaluban vagy azon kívül szállásolják-e el a dolgozóikat.

Csakhogy lapunk felfedezett egy pikantériát is az ügyben. Az Egri Korona Borház Kft. ügyvezetője Rácz József üzletember, akiről korábban azt írták, „Fidesz-közeli vállalkozó, aki gyakran tűnik fel Orbán Viktor beszédeinek hallgatóságában, az első sorokban”. Emellett korábban büszkén pózolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nyitrai Zsolt, a Heves vármegyei 1. választókerület akkori országgyűlési képviselője társaságában is.

Rácz József, a költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsított üzletember Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában. Fotó: MTI / Komka Péter
Rácz József, a költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsított üzletember Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában. Fotó: MTI / Komka Péter

Az Egri Korona Borház egyetlen tulajdonosa az Agrokomp-2000 Kft. E vállalkozás cégiratai között bukkantunk rá arra a dokumentumra, mely szerint

Rácz József és társai ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága „jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével”, valamint „folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége gyanújával” nyomoz.

A 2022 szeptemberében kelt dokumentum tanúsága szerint a bűncselekményhez Ráczék az Agrokomp-2000 Kft.-t használták fel.

Fotó: Cégbíróság
Fotó: Cégbíróság

A cég kormánypárti beágyazottságára nemcsak Rácz megjelenései, hanem a cégiratok is egyértelműen utalnak. Az Agrokomp-2000 Kft. korábbi tulajdonosai között felbukkan Pajtók Gábor, a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, aki egyébként információink szerint finoman szólva sincs túl jóban Nyitrai Zsolttal, a korábbi, ugyancsak kormánypárti honatyával. Megjegyezzük, mind az Agrokomp-2000, mind az Egri Korona Borház cégügyeit Pajtók Gábor ügyvédi irodája, konkrétan a politikus-jogász ügyvédként tevékenykedő fia intézi.

Hogy konkrétan milyen ügyben és mekkora összegű költségvetési csalás miatt nyomoz az adóhatóság, azt egyelőre titok fedi, ezért megkerestük a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságát a részletek megismerése érdekében. Ha válaszolnak, természetesen közzétesszük.

Frissítés (09.06.):

Az adóhatóság megkeresésünkre azt válaszolta, kérdéseinkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!