4p

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján olvasható bejelentés szerint a Market Építő Zrt. alapító vezére, Scheer Sándor minősített többségi befolyása alatt lévő cég adja el a Sárváron luxushotelt építő kft.-ben meglévő üzletrészének a felét az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapnak.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2022 áprilisában jelentette be a Market Építő Zrt., hogy Sárváron egy Prémium kategóriás szálloda építésébe kezd. A cég Facebook-oldalára kitett poszt szerint a sárvári kórház mögött, a Csónakázó-tó mellett lévő 3,7 hektáros területen húzzák fel a Modero Health Concept Hotel Sárvárt, tízmilliárd forintból.

Ősszel nyílhat meg Sárváron a luxushotel. Fotó: Unione Csoport
Ősszel nyílhat meg Sárváron a luxushotel. Fotó: Unione Csoport

Bencze Zsolt, a szállodát építtető és üzemeltető Unione Sárvár Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletételkor elmondta, hogy a 83 szobás, prémium kategóriás hotel kivitelezése 2021-22 telén kezdődött meg, s a hotel a tervek szerint 2023 őszén nyitja meg kapuit.

Az Unione Befektetési Csoport első tagja, az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., 1998-ban alakult. Működését egy Andrássy úton található üzlethelyiség tulajdonjogának megvásárlásával, és az ingatlan bérbeadásával kezdte. Jelenleg 11 Andrássy úti és számos egyéb, a főváros különböző kerületeiben található üzlethelyiség tartozik a cégcsoport tulajdonába. Köztük az is, amely a Váci utcában található, s amelyet jelenleg a L’Occitane kozmetikai cég hasznosít. Emellett a cégé a győri Gastron Vendéglátóipari Rt. 22 győri és 3 budapesti üzlethelyiségének is a tulajdonjoga.

Írásunk szempontjából azonban az az érdekesebb, hogy az Unione-nak nem a sárvári lesz az első luxusszállodája, hiszen Budapesten már rendelkezik eggyel, övé a Hotel Clark. Emellett a MOM Park szomszédságában lévő Hillside Offices-t, valamint a főváros csúcskategóriás éttermét, a YAMA Budapestet birtokolja.

Az Unione Befektetési Csoport honlapján azt írja magáról, hogy „egy magánszemélyek által tulajdonolt, 1998 óta az ingatlanpiacon működő vállalategyüttes”. A nyilvánosan elérhető céges adatbázisból már több derül ki. Nevezetesen az, hogy az Unione-C 2021 márciusában átalakult, jogutódja az Unione Holding Zrt. lett. Az 5 millió forintos alaptőkéjű társaságban minősített többségi (ez a törvény szerint legalább 75 százalékot jelent) befolyással rendelkezik Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító vezérigazgatója, aki 87,5 milliárd forintos vagyonával Magyarország 18. leggazdagabb embere.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz tegnap érkezett összefonódási bejelentés értelmében az Unione Holding Zrt. a Central European Opportunity II Magántőkealappal közös irányítást szerez az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. felett, méghozzá oly módon, hogy a magántőkealapé lesz a kft. ötven százalékos üzletrésze. A másik ötven százalék tehát marad a Scheer minősített többségi befolyása alatt álló Unione Holdingnál. 

Az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. jogelődje a Las Vegas Játék- és Pénznyerőautómaták Gyártó és Üzemeltető Kft., amely 1990 júniusában jött létre, s 1993 áprilisában Global Projektinvest Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re keresztelték át. Mai elnevezését 2007 októberében kapta – akkor szerzett benne minősített többségi befolyást az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., s – mint említettük – 2021 márciusától az Unione Holding az egyedüli részvényes.

Legalábbis még. Amennyiben ugyanis a GVH nem talál kifogást az összefonódásban – vagyis arra a következtetésre jut, hogy az Union Holding és a magántőkealap együttes szerepvállalása nem tekinthető a versenyt korlátozó összefonódásnak –, akkor a kft. új tulajdonosa az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity Magántőkealap lesz, amelyet a Magyar Nemzeti Bank 2022 februárjában vett nyilvántartásba.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!