<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján olvasható bejelentés szerint a Market Építő Zrt. alapító vezére, Scheer Sándor minősített többségi befolyása alatt lévő cég adja el a Sárváron luxushotelt építő kft.-ben meglévő üzletrészének a felét az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapnak.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2022 áprilisában jelentette be a Market Építő Zrt., hogy Sárváron egy Prémium kategóriás szálloda építésébe kezd. A cég Facebook-oldalára kitett poszt szerint a sárvári kórház mögött, a Csónakázó-tó mellett lévő 3,7 hektáros területen húzzák fel a Modero Health Concept Hotel Sárvárt, tízmilliárd forintból.

Ősszel nyílhat meg Sárváron a luxushotel. Fotó: Unione Csoport
Ősszel nyílhat meg Sárváron a luxushotel. Fotó: Unione Csoport

Bencze Zsolt, a szállodát építtető és üzemeltető Unione Sárvár Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletételkor elmondta, hogy a 83 szobás, prémium kategóriás hotel kivitelezése 2021-22 telén kezdődött meg, s a hotel a tervek szerint 2023 őszén nyitja meg kapuit.

Az Unione Befektetési Csoport első tagja, az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., 1998-ban alakult. Működését egy Andrássy úton található üzlethelyiség tulajdonjogának megvásárlásával, és az ingatlan bérbeadásával kezdte. Jelenleg 11 Andrássy úti és számos egyéb, a főváros különböző kerületeiben található üzlethelyiség tartozik a cégcsoport tulajdonába. Köztük az is, amely a Váci utcában található, s amelyet jelenleg a L’Occitane kozmetikai cég hasznosít. Emellett a cégé a győri Gastron Vendéglátóipari Rt. 22 győri és 3 budapesti üzlethelyiségének is a tulajdonjoga.

Írásunk szempontjából azonban az az érdekesebb, hogy az Unione-nak nem a sárvári lesz az első luxusszállodája, hiszen Budapesten már rendelkezik eggyel, övé a Hotel Clark. Emellett a MOM Park szomszédságában lévő Hillside Offices-t, valamint a főváros csúcskategóriás éttermét, a YAMA Budapestet birtokolja.

Az Unione Befektetési Csoport honlapján azt írja magáról, hogy „egy magánszemélyek által tulajdonolt, 1998 óta az ingatlanpiacon működő vállalategyüttes”. A nyilvánosan elérhető céges adatbázisból már több derül ki. Nevezetesen az, hogy az Unione-C 2021 márciusában átalakult, jogutódja az Unione Holding Zrt. lett. Az 5 millió forintos alaptőkéjű társaságban minősített többségi (ez a törvény szerint legalább 75 százalékot jelent) befolyással rendelkezik Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító vezérigazgatója, aki 87,5 milliárd forintos vagyonával Magyarország 18. leggazdagabb embere.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz tegnap érkezett összefonódási bejelentés értelmében az Unione Holding Zrt. a Central European Opportunity II Magántőkealappal közös irányítást szerez az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. felett, méghozzá oly módon, hogy a magántőkealapé lesz a kft. ötven százalékos üzletrésze. A másik ötven százalék tehát marad a Scheer minősített többségi befolyása alatt álló Unione Holdingnál. 

Az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. jogelődje a Las Vegas Játék- és Pénznyerőautómaták Gyártó és Üzemeltető Kft., amely 1990 júniusában jött létre, s 1993 áprilisában Global Projektinvest Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re keresztelték át. Mai elnevezését 2007 októberében kapta – akkor szerzett benne minősített többségi befolyást az Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., s – mint említettük – 2021 márciusától az Unione Holding az egyedüli részvényes.

Legalábbis még. Amennyiben ugyanis a GVH nem talál kifogást az összefonódásban – vagyis arra a következtetésre jut, hogy az Union Holding és a magántőkealap együttes szerepvállalása nem tekinthető a versenyt korlátozó összefonódásnak –, akkor a kft. új tulajdonosa az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity Magántőkealap lesz, amelyet a Magyar Nemzeti Bank 2022 februárjában vett nyilvántartásba.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)