<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy egész NER-sereg dolgozott rajta.

A generálkivitelező ZÁÉV-Magyar Építő páros megkezdte az idei budapesti atlétikai világbajnokságra épített Nemzeti Atlétikai Központ (NAK) műszaki átadását - írta a magyarepitok.hu.  Úgy tudjuk, hogy a hivatalos szalagátvágás várhatóan több hét múlva lesz. A beruházás végső összege még nem ismert, egyelőre csak azt tudni, hogy tavaly novemberben 8 milliárd forinttal, 246 milliárd forintra emelte meg a kormány egy rendeletben az erre kifizethető közpénzt.

Átadják, majd visszabontják kisebbre. Fotó: MTI
Átadják, majd visszabontják kisebbre. Fotó: MTI

  
Ahogy korábban lapunk is megírta, a létesítmény 35 ezer ember befogadására alkalmas, a kilencnapos esemény után 15 ezresre visszabontják. A központ verseny- és tömegsportra, valamint szabadidős tevékenységekre is használható lesz. 

A projekt egyik további jelentős részeként épült egy 40 méter fesztávú új vasúti híd, amely egyben a stadion új gyalogos főbejárataként fog funkcionálni, illetve egy 14,5 méter fesztávú vasúti híd is (Kvassay aluljáró), ez könnyíti a gépjárműforgalmat a stadion területére. Ehhez szükség volt a HÉV pálya átépítésére, amely 2021. szeptember 1-jétől újra szabadon használhatóvá vált - tette hozzá a lap. 

A beruházásban mások mellett egy egész NER-csapat vett részt:

  • generálkivitelező: ZÁÉV Zrt., Magyar Építő Zrt.
  • lebonyolító-műszaki ellenőr: Főber Zrt., Óbuda-Újlak Zrt. 
  • kiemelt alvállalkozók: a WHB Elektro Kft., Zala Elektro Kft., CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a Kanizsai Magasépítéstő Kft.,  Graboplan Kft., Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft., Bayer Construct Zrt., Gedi Építő Kft, PBM Mélyépítő Kft. 
  • Rajtuk kívül a generáltervezést a NAPUR Architect Kft. végezte, míg a leglátványosabb elemekért a KÉSZ Csoport tagvállalatai feleltek. Az acél és a kábeltető szerkezet megvalósítását a bim.GROUP vezette. Készült egy gyalogos híd is, azt a Speciálterv Kft. tervezte és a Hídépítő Zrt. végezte el. Az acélszerkezetek gyártása és szerelése az ACÉLHIDAK Kft. feladata volt a portál szerint.