4p

A csok plusz bevezetése miatt a következő hónapokban várhatóan ismét visszaesik majd a babaváró támogatás miatti amúgy is visszafogottabb kereslet – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Gergely Péter szerint ennek csak egyik oka, hogy jövőre 10-ről 11 millióra emelkedik a babaváró igényelhető maximuma, a másik ok, hogy a sok plusz új szabályai szerint a babaváró mellé nem kell majd külön önerőt tenni az első lakás megvásárlásakor – feltéve, ha a család megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Jövőre viszont más lehet a forgatókönyv. 

Az életkori szigorítás szemmel láthatóan nem növelte az elmúlt hónapokban a Babaváró iránti keresletet - kommentálta a legfrissebb jegybanki adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 2024 januárjától már csak a 30 év alatti hölgyek igényelhetik a babavárót a korábbi 40 éves korhatár helyett. Azok a 30 és 40 év közötti hölgyek, akik jövőre várandósak lesznek, még hozzájuthatnak a hazai családpolitikai intézkedések egyik zászlóshajó termékéhez.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a Babaváró piacából már kiárazódott az a rendkívül komoly, előrehozott kereslet, amelyet a támogatások jövője iránti aggodalom fűtött fel a múlt év végén. Az akkori felfutás alaposan rányomta a bélyegét az idei első félév igénylési adataira: az első negyedévben a 2022-es év azonos időszakának igényléseinek alig több, mint harmadát sikerült teljesítenie a piacnak, de még a második negyedévben sem érte el a Babaváró igénylésének mértéke az egy évvel korábbi szint 50 százalékát. 

Gergely Péter szerint a harmadik negyedévben már egyértelműen normalizálódott a kereslet, azonban a korábbi évekhez képest továbbra is visszafogott az igénylés mértéke. Az elmúlt hónapokban stabilan havi 2200-2600 család döntött a babaváró felvétele mellett, ez 20-30 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi igénylések számát. 

Ha lenne is valamekkora élénkülés az életkori szigorítás miatt a következő hónapokban, az bizonyosan nem fogja tudni kompenzálni azt a várható forgalomkiesést, amelyet az okoz, hogy a következő évtől tíz százalékkal, 10 millióról 11 millió forintra emelkedik a Babaváró igénylésének maximális összege – mondta Gergely Péter.  Ráadásul a szintén januárban debütáló csok plusz új szabályainak köszönhetően a babaváró konstrukció még jobban felértékelődik majd. 

Az új szabályok szerint ugyanis a csok pluszt igénybe vevő ügyfeleknek elegendő lesz az első lakás megvásárlása esetén 10 százalékos önerőt felmutatni. Ezt pedig az alapvetően szabad felhasználású, de az esetek 70-80 százalékában eddig is lakáscélra fordított babaváró segítségével teljes mértékben lehet fedezni. A Babaváró feltételei szerint ugyanis a bankok a Babaváró teljes összegét kötelesek önerőként elfogadni, ennek feltétele mindössze az, hogy a babaváró igénylése 90 nappal megelőzze a csok igénybevételét. 

Magas fizetés kell az önerő nélküli lakásvásárláshoz

Gergely Péter szerint ugyanakkor azzal, hogy a csok plusz igénylése a banki kockázatértékeléshez kötött, a fiatal családoknak az önerő Babaváróból történő fedezése mellett továbbra is elegendő jövedelmet kell majd felmutatniuk, ha maximálisan ki szeretnék használni a csok plusz kedvezményt. A három vállalt gyermek esetében maximálisan igényelhető 50 millió forintos csok plusz igénybevételéhez minimum nettó 474 ezer forintos jövedelmet kell felmutatniuk az MNB hitelfék szabályai alapján. Ehhez 2023-ban a még gyermektelen, ám a friss házasok kedvezményét igénybe vevő családnak bruttó 720 ezer forintos havi jövedelmet kell igazolnia – jelezte a szakértő. 

Boom jöhet?  Fotó: Depositphotos
Boom jöhet? Fotó: Depositphotos

A szakember közölte, a kormányzati közlések szerint jövőre 14-15 000 család igényelhet majd csok pluszt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az érintettek döntő része a Babavárót is igénybe fogja venni, ezért a szakértő arra számít, hogy jövő év egészére nézve minimum 30 százalékkal bővül majd a Babaváró iránti kereslet is. A 2023. év eleji igénylési mélyponthoz képest – idén januárban mindössze 716, februárban 1231 szerződés köttetett - ugyanakkor az év első hónapjaiban éves bázison többszörösére ugorhat majd a Babaváróra szerződők száma. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!