2p

Két cseh létesítményüzemeltető vállalatot már bekebelezett idén.

A NER legerősebb létesítményüzemeltető vállalataként ismertté vált és sok közbeszerzést elnyert B+N Referencia Zrt. immár a nyugat-európai piacra is betette a lábát: felvásárolta a Sagad s.r.l. nevű olasz céget, amelynek a központja Rómában és Milánóban van, ügyfelei közt számos olasz minisztérium, hivatal, egyetemi campus és világcég is megtalálható.

Sok állami cég, köztük a MÁV is stabil ügyfele a B+N Referencia Zrt.-nek. Fotó: MTI
Sok állami cég, köztük a MÁV is stabil ügyfele a B+N Referencia Zrt.-nek. Fotó: MTI
Magyarországon már évek óta az élen áll a társaság a létesítményüzemeltetési piacon. Nagyrészt azért, mert nagy méretű állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanok, köztük sportlétesítmények vagy a ferihegyi repülőtér, valamint infrastrukturális vagyon műszaki fenntartását nyerte el sok évre. 

Az itthoni lehetőségek azonban egyelőre végesek, a cég külföldi terjeszkedésbe kezdett. Idén már lezárt két másik külföldi akvizíciót is, mindkét megvásárolt társaság Csehországban működik az épületüzemeltetés, -karbantartás, illetve a tereprendezés, kertészet területén. A két cseh cég együttes árbevétele közel 7 millió euró volt 2022-ben. A cégcsoport bevételeinek 40 százaléka már idén is a külföldi működésből származott. 

A B+N Referencia Zrt. tevékenységi köre a létesítmények műszaki karbantartásától kezdve, a takarítási és higiéniai szolgáltatásokon át, az ezekkel összefüggő kutatás-fejlesztésig számos területre kiterjed. A cégcsoport higiéniai szolgáltatásaival a prágai Vaclav Havel repülőtértől kezdve, a lengyel Legia Warszawa stadionján át, számos multinacionális vállalat és közintézmény létesítményében jelen van. 

„Az olasz cég 1950 óta működik sikeresen, igen jó jövedelmezőség mellett, és olyan területeken van jelen, mint például a speciális ipari létesítmények – köztük atomerőművek – számára nyújtott higiénia szolgáltatások, de köz- és lakóépületek műszaki üzemeltetésében is óriási tapasztalatuk van. A létesítményüzemeltetésben ott szinte megkerülhetetlennek számító iparági szövetség működési modellje pedig a hazai szakmának is hasznos útmutatója lehet, például a minél transzparensebb piaci verseny biztosításához” – nyilatkozta az akvizíció kapcsán Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!