3p

Az eladók a gyors visszaépülést, a vevők a további áresést várják. Ezért is aktuális Pató Pál úr mondása.

Teljesen lefagyott a hazai lakáspiac, alig vannak tranzakciók és ez várhatóan még hónapokig így lesz. Kézenfekvő az ok: sokan olvashatták a 200 éve született Petőfi Sándor nagyszerű művét, a Pató Pál urat, aminek épp a kivárás a refrénje. Ennek megfelelően eladó és vevő egyaránt halaszt bármiféle döntést. De nem azért, amiért költőnk sejtetni vélte, vagyis a nemzeti lustaság miatt. Egyszerűen csak azért, mert mindenki jobb időkben reménykedik - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend Fm hétfői Reggeli monitor című adásában.

Petőfi egyébként így írt Pató Pál úr című versében (részlet):

"Roskadófélben van a ház,
Hámlik le a vakolat,
S a szél egy darab födéllel
Már tudj' isten hol szalad;
Javítsuk ki, mert maholnap
Pallásról néz be az ég...
Közbevágott Pató Pál úr:
"Ej, ráérünk arra még!"

Szakértőnk kiemelte: az elmúlt hetekben ugyan megnőtt a használt lakások kínálata, mert sokan szerettek volna megszabadulni ingatlanjuktól. A párhuzamosan bekövetkező enyhe árcsökkenés azonban lelassította ezt a folyamatot, várhatóan egyre többen kiveszik a kínálatból lakásukat, mert nem akarják szerintük nyomott áron eladni. A vevők sem sietik el a döntést, nyilvánvalóan további áresésre számítanak, ami a rossz adottságú, korszerűtlen lakásoknál, házaknál folytatódni is fog, de nem lesz általános és az egész országra, minden típusra érvényes - fűzte hozzá.

Az ingatlanvásárlások számát az is visszafogja, hogy pár napja megjelent a 16 százalékos új inflációkövető állampapír, ami adómentes, ez bizonyosan elvon majd tőkét a lakáspiacról.

Sokat ér a kívülről szigetelt társasházi lakás. Fotó: mfor/Mester Nándor
Sokat ér a kívülről szigetelt társasházi lakás. Fotó: mfor/Mester Nándor
Az év tehát nem a vásárlásoké, hanem a felújításoké lesz - vélekedett, s ezt azzal támasztotta alá, hogy például a hitelek is nagyon megdrágultak, így sokan egyszerűen kiszorultak az új építésű lakások piacáról, s inkább vagy maradnak a jelenlegi helyükön és felújítják vagy felújítandó, de nyomott árú használt lakást keresnek, szülői támogatással.

A műsor második felében a készülő és kizárólag az állami beruházásokat érintő építésgazdasági törvényről volt szó. Kiemelve, hogy a sok szigorítás és átláthatósági elképzelés csak akkor ér majd valamit, ha megvalósulnak.

A teljes beszélgetést itt lehet meghallgatni:  

    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!