3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon - aki eladásban gondolkodik, annak érdemes lehet időben dönteni a felújításról. Ehhez a bankoktól is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt. 

Az energiafogyasztás továbbra sem mellékes

“Bár tavaly nagy volt az ingatlantulajdonosok félelme az áram- és gázfogyasztás elszámolásának változása miatt, szerencsére a rezsiköltségek nem emelkedtek jelentős mértékben. Ettől függetlenül a lakóingatlanok energiafogyasztása továbbra is kiemelt figyelmet kap az ingatlanpiacon, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez az eladó lakások és házak árain is látható a money.hu legfrissebb – az ingatlan.com-mal közös – összeállítása szerint. 

Ha a fűtés korszerűbb, a rezsi alacsonyabb - és ezt tízmilliós nagyságrendű különbséggel hálálhatja meg a piac. Fotó: Depositphotos
Ha a fűtés korszerűbb, a rezsi alacsonyabb - és ezt tízmilliós nagyságrendű különbséggel hálálhatja meg a piac. Fotó: Depositphotos

A fővárosban a felújított használt lakások átlagos négyzetméterára 971 ezer forint, szemben közepes állapotúak 805 ezer forintjával. Még látványosabb a különbség a lakóingatlanok eladási árát nézve. A felújított fővárosi lakások 66 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, miközben a felújítandók átlagosan 52 millió forintért keresnek új tulajdonost.

A legnagyobb lakáskínálatot nyújtó kerületekben - a III., a VI., a XI., XIII. és XIV. - 10-28 millió forintos különbség is látható. 

A vármegyeszékhelyek átlagos négyzetméteráraiban 33 százalékos az eltérés. A közepes állapotú lakóingatlanoknál 455 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a felújított lakások négyzetmétere 606 ezer forint. Emellett a felújítandó vármegyei ingatlanok átlagban 30 millió forintos árához képest a korszerűsítetteket 13 millió forinttal magasabb áron, azaz 43 millió forintért kínálják a tulajdonosok. Városonként vizsgálva természetesen nem egységes a kép. Győrben 17 millióval, Székesfehérváron és Szegeden 14-14 millióval drágábbak a jó állapotúnak tartott lakóingatlanok.

“Az árkülönbségek jelentősek, mégis az elmúlt években azt láttuk, hogy a vevőjelöltek sokszor hajlandóak kifizetni ezt a prémiumot”

- tette hozzá Balogh László. 

Korszerűsítésre van szükség, de mielőbb

A jelentős energiafogyasztású, korszerűtlen ingatlanok tulajdonosainak több okuk is lehet a mielőbbi korszerűsítésre. Egyrészt közeledik a fűtési szezon, másrészt pedig a lakáspiaci keresletet az elmúlt időszakban visszafogó bizonytalan gazdasági környezet javulni látszik. Az infláció lassuló pályán van, a hitelkamatok is egyre lejjebb kerülnek. A gazdaság fellendülésével pedig a lakóingatlanok piacán is felélénkülhet a kereslet, és akkor a felújított lakások várhatóan népszerűbbek lesznek. Hosszabb távon nézve pedig a költséges fenntartású lakások egyre inkább háttérbe szorulnak majd az ingatlanpiacon.

“A lakásfelújítás általában jelentős kiadással jár, de a kínálati árakból látható különbségek alapján egy eladásnál nagy valószínűséggel megtérül a beruházás. Lényeges az is, hogy a korszerűsítés finanszírozásához szükséges hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a klasszikus kölcsönök” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Több bank is ad megadott feltételek mellett 0,25 vagy akár több mint 1 százalékpontos kedvezményt az úgynevezett zöld célokra, és különböző akciókkal népszerűsítik a felújítási és korszerűsítési hiteleket is. A döntés előtt azonban nagyon fontos az összehasonlítás, mert jelentős különbségek lehetnek mind a havi törlesztőt, mind pedig a visszafizetendőt nézve az egyes konstrukciók között. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!