2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2022-ben ez volt az a kampány, amelyhez az MKB Bank több mint 10 millió euró hitelt folyósított.

A politikai finanszírozással foglalkozó nemzeti bizottság korábban leadott jelentése alapján vizsgálat indult sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúja, valamint egy választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvétele miatt Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányával kapcsolatban – írja a hvg.hu a Le Monde-ra hivatkozva. 

Ehhez a kampányához a francia szélsőjobboldali politikus 10,7 millió euró, azaz mostani árfolyamon közel 4,2 milliárd forint hitelt kapott az MKB-tól. A Financial Times akkor úgy értesült, hogy a hitelt a magyar bank Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósította.

Franciaországban számos rejtett finanszírozási ügyet követően 1988-ban hoztak egy törvényt, amellyel azt szerették volna elősegíteni, hogy a kampányköltések átláthatóbbá váljanak. Ahhoz, hogy a jelöltek jogosultak legyenek a költségeik megtérítésére, a választások után két hónappal be kell nyújtaniuk a számláikat a független hatóságként működő illetékes hivatalhoz, amely ellenőrzi, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott-e, és ennek megfelelően hagy jóvá vagy utasít vissza költéseket.

Mészáros Lőrinc is finanszírozta Le Pen kampányát
Mészáros Lőrinc is finanszírozta Le Pen kampányát
Fotó: MTI

Marine Le Pen közel 11,5 millió eurót fordított 2022-es, harmadik elnökválasztási kampányára, és a bizottság ugyanezen év decemberében nem hagyta jóvá a pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek, hogy elszámoljon több mint 300 ezer eurót buszbérlési költséget. Le Pen fellebbezett, majd elengedte az ügyet.

Nem ez az első eset, hogy Le Pen körül furcsa finanszírozási ügyek merülnek fel. Az utolsó eset, hogy tavaly tavasszal parlamenti vizsgálat indult moszkvai kapcsolatai miatt. Ez elsősorban egy olyan 9,4 millió eurós hitelről szól, amelyet 2014-ben egy cseh–orosz bank folyósított neki és az akkor még Nemzeti Frontnak nevezett pártjának. Akkor határozottan tagadta a felmerült vádakat, amelyek szerint kapcsolatban állna Vlagyimir Putyinnal. Ki is jelentette, nem tudta, hogy a kampányát hitelező orosz bank igazgatója közeli kapcsolatot ápol az orosz állammal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!