1p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyszabású tüntetést tartott szombat délután Budapesten Magyar Péter, a NER-rel szembefordult jogász, politikus és mozgalma. Az eseményről élőben tudósítottunk.

Magyar Péter bejelentette: elindulnak a júniusi európai parlamenti (EP) választáson, amelyen olyan eredményt fognak elérni, "ami az első szög lesz a NER koporsójában."

Már gyülekeznek a demonstrálók

Az előzetesen meghirdetett program szerint a demonstrálók 13.30-tól gyülekeznek a Deák térnél. A „nemzeti menet” 14 órakor vonul át a Kossuth térre a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül. A menet elején Nagy Ervin színművész platós kiskocsija halad majd, mögötte pedig egy molinóval a főszervezők. Az ígéretek szerint hangosítás és kivetítő a tér minden részén lesz. Az eseményre szombat délig mintegy 38 ezren regisztráltak a Facebookon.

A demonstráció az „új Magyarországért” 15-től 17 óráig tart a nemzet főterén. „Legyünk rengetegen és követeljük, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek”, írták előzetesen a szervezők.

Magyar Péter a hvg360-nak előzetesen jelezte, hogy demonstráción több bejelentést is tesz majd, így néhány részlet kiderül majd a pártról is, amellyel a júniusi EP- és önkormányzati választásra készül. Modellje egy párt, egyesület és ernyőszervezet hármasára épül. Beszélt arról is, hogy a tüntetésen mellette négy felszólaló lesz még, köztük „meglepetésvendégek”.

Szombat reggel Facebook-oldalán pedig azt közölte, hogy elindította a talpramagyarok.hu oldalt. Ez egyrészt információs bázisként szolgál, másrészt támogatói itt tudnak csatlakozni „a közös munkához, egy új szuverén, modern, európai Magyarország felépítéséhez”.  Bejelentette azt is, hogy a szervezet egyik alappillére a Legyél a változás! Egyesület lesz.

Rengeteg magyar zászlóval készülnek a résztvevők

A szervezők azt kérték, csak magyar zászló és helységneves tábla legyen a tüntetésen, a pártok zászlói nemkívánatosak. 

Minden békés

Tapasztalatunk szerint egyelőre nem túl nagy a tömeg a Deák térnél. Sok a magyar zászló, de szellősen elférnek az úton a tüntetők. Minden békés, egy délutáni dzsembori hangulata van a dolognak.

Rigmusok, transzparensek – és a menet elindult a Kossuth térre

A tömeg rákezdett egy Ria, Ria, Hungária! rigmusra, ezzel rövid ideig meccshangulatot teremtett. Ezután elkezdték skandálni, hogy "Nem félünk!" és "Demokráciát!", de ez sem tartott sokáig. Egy új rigmus is előkerült: "Nincs jobb, nincs bal, csak magyar!" A helyszínen vicces transzparenseket és az alkalomra készült pólófeliratokat is látunk: "Rezsimcsökkentés", "FCK NER." Valamivel negyed 3 előtt elindult a menet a Kossuth tér felé.

Mindenki szuper udvarias, szól a Bikini

A tömeg békésen vonul a Bajcsyn.

Mindenki szuper udvarias, már kétszer bocsánatot kértek tőlünk, mert nekünk jöttek.

Előttünk rendőrök sétálnak békésen, az egyikőjük oldalán egy pisztoly mellett egy Coca-Cola letyeg. Nagy izgalmak egyelőre nincsenek. Most már azért nagyobbnak tűnik a tömeg, mint a gyülekezésnél volt; a hangszórókból a Bikinitől a Közeli helyeken szól.

Egyre nagyobb a tömeg, Magyar Péter lefújta Nagy Ervin teherautóját

Folyamatosan duzzad a tömeg, már rég nem látni a végét az elejéről. Befordult az Alkotmány utcába, élén azzal a nemzeti színűre fújt kisteherautóval, amelyet ezúttal is Nagy Ervin színész vezet.A sofőr ezúttal is Nagy Ervin.

A furgont egyébként maga Magyar Péter fújta le ilyenre az induláskor:

A tüntetést nem fújták le, Nagy Ervin furgonját igen.

Képgaléria a tüntetésről

Folyamatosan frissülő képgalériánk a tüntetésről:

 Képgaléria

Fotó: Mfor / Izsó Márton Artúr

"Milyen országot szeretnél? Európait."

Egyre sűrűbb a tömeg a Kossuth téren, ahogy folyamatosan érkeznek meg a tüntetők. A kivetítőn külföldön élő magyarok üzenetei tűnnek fel. Milyen országot szeretnél? –  szól a kérdés. Európait, válaszolja egy dániai magyar.

Kezdjetek el élni, hogy ne kelljen félni!

Változatos a zenei program: volt már Bikini, a Pink Floydtól "A fal", a Kossuth téren a beszédek előtt nem sokkal pedig az szólt a hangszórókból, hogy "Kezdjetek el élni, hogy ne kelljen félni"  – ez az Anna and the Barbies Márti dala című száma.

Felcsendült a Polip zenéje – Rogán Antalt fütyülték ki a leghangosabban, de Gyurcsány Ferenc is kapott

A Kossuth téren elkezdődött a program – Péter Petra lépett a színpadra. Napról napra többen leszünk. mondja. Sikeres volt a telekocsi program, minden bizonnyal a vidékről együttesen érkezőkre utalva. Ezután egy hegedűművész játssza el az 1984-es Polip című, maffia-tematikájú sorozat zenéjét, a kivetítőn politikusok tűnnek fel. Orbán Viktort, Rogán Antalt, Schadl Györgyöt és Gyurcsány Ferencet is nagy füttykoncert fogadja – számomra úgy tűnik, hogy Rogán Antalt fütyülték ki a leghangosabban.

A távol állók nem hallják a beszédeket

Apró közjáték: többször megkérték az embereket, hogy másszanak le a szobrokról. A hangosítás a színpad közelében tökéletes, hátul viszont valami félrecsúszott, nem hallják az emberek a beszédeket.

Külföldön élő magyarok levelei

Nagy Ervin színész lép a mikrofonhoz, külföldön élő magyarok szomorú leveleit olvassa fel - olyan magyarokét, akik jellemzően az Orbán-rendszer miatt nem élnek itthon. Az üzenet: ott élhetőbb az élet, mint itt.

Azt kérdezik a magyaroktól külföldön: hogy van a diktátorotok?

A mikrofonnál most Keresztesi Péter, aki Svájcból érkezett a tüntetésre. Civilként áll a színpadra, 8 éve él külföldön. Sokan érkeztek hozzá hasonlóan külföldről a tüntetésre, Nyugat-Európán túl például Ecuadorból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából is. Szerinte eltávolodott, leszakadt és izolálódott Magyarország, ezért jött el a tüntetésre. Nem az tűnik fel, hogy külföldön minden egyre jobb, hanem az, hogy itthon minden egyre rosszabb; ha a külföldiek meghallják, hogy magyar, akkor azt kérdezik tőle: hogy van a diktátorotok? A tömeg újra kifütyülte Orbán Viktort. Működő jogrendszert, jogbiztonságot és a hatalmi ágak szigorú szétválasztását kívánja Magyarországnak; működő többpártrendszert, ami egészséges versenykörnyezetet eredményez. Mutassuk meg, hogy változást akarunk és nem félünk, Hajrá magyarok! – zárta beszédét Keresztesi Péter.

Nagy János: ébredezik a magyar társadalom

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere lépett a mikrofonhoz. Szerinte 30 év után ébredezik a magyar társadalom. A színfalak mögötti politikai háttéralkukról, paktumokról beszél, amelyeket ellenzéki politikusok kötnek a kormánnyal. Civilként lett polgármester, de elmondása szerint már az első napokban arra akarták rávenni a Demokratikus Koalíció (DK) emberei, ami ellen küzdött. Ezek ugyanazok – mondta. Ha nem vagy hű csicskája a mai politikai gépezetnek, neked véged: eltaposnak, lejáratnak – tette hozzá. Azt mondta: elég volt, sem megszokni, sem megszökni nem akar, küzdeni akar a hazájáért. Majd azt skandáltatta a tömeggel: Nem hagyjuk! Arról is beszélt, hogy a DK-s volt alpolgármestere szerinte rendszeresen látogatja Kövér Lászlót szigetszentmiklósi otthonában. Fontosnak tartja, hogy minél több civilt juttassanak be az önkormányzatokba.

Közös éneklés Nagy Ervinnel: LGT

Újra Nagy Ervin színművész lép a mikrofonhoz, éneklésre kéri a tömeget: a capella énekli el az LGT-től a Neked írom a dalt című számot. Szabadok vagytok, magyarok!, mondja végül.

Tar Zoltán református lelkész bocsánatot kér a bicskei áldozatoktól

Tar Zoltán református lelkész tartott beszédet. Az emberek menekülnek a keresztény intézményektől, a kurzuskereszténységtől, tömegesen hagyják ott az egyházakat, miközben számolatlanul áramlanak a milliárdok papok, lelkészek fizetésére, egyházi stadion- és hotelépítkezésekre, ki tudja, mi minden másra  – mondja. Világos üzenet ez az egyházaknak, hogy eltértek valódi küldetésüktől, ami még akkor is igaz, ha nagyon sok hűséges, munkáját csendben és alázattal végző közösség és egyházi személy van. A pedofil-botrányra utalva Tar Zoltán azt mondja: elfogadhatatlan, amit Balogh Zoltán tett és ahogy viselkedett – hatalmas füttykoncert fogadta a nevét. Tar Zoltán bocsánatot kért a bicskei áldozatoktól. Megtapsolták. 

Vegyük vissza az egyházat és Magyarországot, és vegyük vissza a közösségeinket, mondta.

Rost Andrea: You'll Never Walk Alone

Rost Andrea operaénekes elénekelte a You'll Never Walk Alone című számot, amit leginkább Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool FC himnuszaként ismerünk.

Magyar Péter lép a színpadra – a Békemeneten nem voltak ennyien

A Europe együttes Final Countdown című számára vonult színpadra Magyar Péter. Mostantól semmi sem lesz úgy, mint eddig volt – mondta. Szerinte több százezren jöttek el személyesen a tüntetésre, online pedig milliók követhetik azt. Korábban a Békemeneten is itt volt, akkor nem voltak ennyien, tette hozzá.

Magyar Péter: Lerázzuk magunkról az utóbbi évtizedek hatalmi elitjének béklyóját

Magyar Péter azt mondja: megrengették a politikai status quót. Minden lejáratási kísérlet csak megerősíti a mozgalmat, köszönjük, fogalmazott. Több ezer településről, a világ minden szegletéből érkeztek – ez a bizonyíték, hogy ez nem csak egy belpesti médiahekk. Lerázzuk magunkról az utóbbi évtizedek hatalmi elitjének béklyóját, ígérte. Akár jól ment az ország sorsa, akár csőd fenyegetett, mindig egymás ellen fordították a magyarokat választott vezetőik az elmúlt 20 évben. Ennek most vége: összefogunk, mondja. 

Miért nem közvetít a közmédia a tüntetésről?

Magyar Péter feltette a kérdést: közvetíti a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb politikai tüntetését a közmédia? Bekerül vajon az esti hírekbe? Még egyszer sem hívták be a közmédia élő adásába, ezért ezt most kezdeményezi. Kritizálja a kormányközeli médiumokat is.

Polt Péter kapta a leghangosabb füttykoncertet

Az eddigi leghangosabb füttykoncert Polt Péternek szól, amikor a legfőbb ügyész függetlenségét kérdőjelezi meg Magyar Péter. Mondjon le! – skandálja a tömeg. Hallod-e, Polt Péter? – teszi fel a kérdést Magyar Péter. Kérdéseket fogalmazott meg az ügyészségnek, amikre várja a választ – egyebek közt Rogán Antal és Schadl György kapcsolatáról, a kormány ügyészség feletti kontrolljáról. Adják vissza a hatalmat a népnek, adják vissza a választás lehetőségét  – követeli.

Magyar Péter mozgalma elindul az európai parlamenti választáson

Ma még kér a nép, ma még ki lehet szállni, ma még át lehet állni a jó emberek oldalára, de lassan késő lesz – üzeni Magyar Péter. Megerősítette: a Talpra magyar! mozgalomnak jogi keretet ad a Legyél a változás! Egyesület, és hamarosan bejelenti, melyik párt segítségével indulnak el az EP-választáson. Olyan eredményt fogunk elérni, ami az első szög lesz a NER koporsójában, ígéri. Hétfőtől pályázni lehet az EP-képviselőjelöltségre, a pályázók közül a nép választhatja ki a jelölteket.

Lesz újabb atombomba?

Ezt sokszor kérdezik Magyar Pétertől. Azt mondja erre: ti [a tüntetők] vagytok az atombomba! Ő csak egy szikra, amely elindítja a motort; mindenkinek magának is tennie kell a rendszer lebontásáért. Arról is beszél: az Orbán-Gyurcsány páros húsz éve állandó; Orbán Viktor mindig Gyurcsány Ferenccel akar megküzdeni, mert tudja, hogy őt le tudja győzni.

Lesz oktatási minisztérium, ha Magyar Péter hatalomra kerül

Lesz oktatási es kulturális minisztérium, feloszlatják a KLIK-et, visszaveszik az iskolákat, ha hatalomra kerülnek, ígéri. A gyerekek védelméről és az esélyegyenlőség biztosításáról is beszél.

Magyar Péter egy utolsó alkut ajánl Rogán Antalnak

Ha tényleg hatalmat és pénzt akart volna, sokkal könnyebb lett volna ott maradni, ahol a végtelen hatalom és a végtelen pénz van, mondja. A Fidesz elárulja a magyarokat, köztük saját szavazóit, és ő ebben nem akar bűnrészes lenni. Szerinte amit a napokban látunk, az a reménytelen helyzetben lévő uralkodó osztály kétségbeesett próbálkozása a lopott vagyon és hatalom megtartásara. Azt ajánlja, utoljára kössünk alkut Rogán Antallal: amennyi pénzt a propagandára költenek, annyit adjanak a bicskei áldozatoknak. Óriási taps fogadja a javaslatot.

Két hónap alatt bejárják az országot – vége a beszédnek

Magyar Péter azt ígéri, hogy hatalomra kerülve hazahozza a befagyasztott uniós forrásokat. Arra is kitért: Európai szuperállam helyett nemzetek Európáját szeretne, és kiemelte a június 9-i EP-választâs jelentőségét. Azt ígéri, hogy két hónap alatt bejárják Magyarországot. Nem hátrálunk, mert nincs hova hátrálnunk, mondta. A haza minden előtt!, zárta beszédét. Nagy Ervin ezután elénekeltette a résztvevőkkel a Kossuth-nóta első versszakát.

 Képgaléria

Fotó: Mfor / Izsó Márton Artúr

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!