1p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma ismét Kormányinfó volt, amit ezúttal is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartott.

Az eseményen szóba kerültek a hétvégi EP- és önkormányzati választás eredményei, a Karácsony-Vitézy csata és a szavazat-újraszámlálás, a Budapest Airport állam általi megvásárlása és még sok minden más. Percről percre beszámolónkat alább olvashatja vissza.

Vitályos Eszer és Gulyás Gergely a Kormányinfón (korábbi felvétel)
Vitályos Eszer és Gulyás Gergely a Kormányinfón (korábbi felvétel)
Fotó: Mfor / Dala Gábor

 

Hamarosan kezdünk!

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Már csak néhány perc van a Kormányinfóig, az M1-en egyelőre Orbán Viktor beszél a háborúról és békéről. Mindenesetre készítsék be a popcornt, hamarosan kezdünk!

Megint Orbán Viktor

Az M1-en ismét Orbán Viktor a téma, aki természetesen most sem akar háborút, és semmilyen módon sem akar részt venni az orosz-ukrán háborúban. Ezt a NATO-főtitkárnak, Jens Stoltenbergnek is elmondta. Aki azt mondta erre, hogy oké.

Indul a Kormányinfó!

Tegnap ülésezett a kormány, mondja Vitályos Eszter. Mindjárt elmondják a döntéseket. Előtte köszöntötték a védőnőket.

A kormánypárt elégedett

Gulyás Gergely megköszöni a részvételt mindenkinek, de különösen azoknak, akik a kormánypártra szavaztak. Szerinte a választás eredménye megerősítette a kormányt, soha ennyi szavazatot nem kapott a Fidesz EP-választáson. Arról nem beszélt, hogy százalékosan most érték el a leggyengébb eredményt.

Nem a háborúra

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy Orbán Viktor találkozott Jens Stoltenbeggel, és neki is elmondta, hogy semmilyen módon nem akar résztvenni az ukrajnai háborúban. Stoltenberg ezt elfogadta.   

Rákosi-korszakot emleget Gulyás Gergely

Gulyás Gergely felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU-bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. Szerinte az ítélet a Rákosi-korszakot idézi. A bíróság szerint Magyarország "nem tartja tiszteletben" az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Fejlesztések

Vitályos Eszter most arról beszél, hogy milyen oktatási, egészségügyi turisztikai, sport és egyéb fejlesztések történtek a közelmnúltban. A harkányi fürdő például új csúszdákkal bővült, és még sok minden más, is történt sok-sok milliárdból.

Jönnek a kérdések

Indul a kértdés szekció, először a 24.hu-é a szó, amely múltkor nem került sorra.

Nem lesznek egy frakcióban a Tisza Párttal

Gulyás Gergely szerint kizárt, hogy a KDNP-s képviselő egy frakcióban üljön a Tisza Párt képviselőivel a néppárti EP-frakcióban. (A Fidesz már korábban kivált az Európai Néppártból, csak a KDNP-s Hölvényi György maradt a néppárti frakcióban.)

Miért vásárol a kormány irodaházakat?

Az a cél, hogy a kormányzati szervek saját tulajdonú épületekeben legyenek, és ne költsön az állam nagyon sok pénzt bérletre, válaszolja Gulyás Gergely. 

Csád

A csádi magyar katonai misszióról egyelőre nincs döntés, mondja Gulyás Gergely.

Mi a véleménye a választások lebonyolításáról?

Hagyományosan magas színvonalú a választások lebonyolítása itthon, válaszolja Gulyás Gergely. 

Választási eredmény

Gulyás Gergely most beszél arról, hogy százalékosan kevesebb szavazatot kaptak, mint korábban. Szerinte nehéz évek vannak mögöttük a nemzetközi fejlemények miatt, így ezt nem látja tragédiának. Így is több szavazatot kaptak, mint bármikor korábban EP-választáson.   

Uniós elnökség

Versenyképesség, agrárprolitika, kohéziós politika, demográfia. Az unió soros elnökeként, július elsejétől ezzel kíván legfőképp foglalkozni Magyarország, mondja Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely cipője

Helyszíni tudósítónk jelenti: Gulyás Gergely most alkalmi cipőben van. Eddig sportcipőben volt. Tehát jobban van már műtétje után.

Választások, elsöprő győzelem

Megyei jogú városokból eggyel többet nyertünk, még ha nagyobb is volt a fluktuáció, mondja a miniszter. A kisebb településeken elsöprő a győzelem, emeli ki. Nem lehet mindig világrekord szerinte.  

Nem akar találkozni Weberrel Gulyás Gergely

Mármint Manfred Weberrel, aki holnap tárgyal Magyar Péterrel, a Tisza Párt alelnökével Budapesten. Gulyás Gergely szerint a Néppárt balra tolódik.

324 voks

Ennyivel nyert Karácsony Gergwly Vitézy Dáviddal szemben. Arra számít Gulyás Gergely, hogy a szavazatok újraszámlálása után kiderül az eredmény, és gratulálni kell annak, aki végül nyer. (Jegyzetünket a témában itt olvashatják: Valami nagyon nincs rendben Vitézy Dávid újraszámolási követelésével.)

Radikáljobb frakció

Erősen kérdéses, hogy létrejöhet-e az EP-ben egy "szuverenista" frakció, mondja Gulyás Gergely. Szerinte uniós szinten nagyjából olyan eredmények születtek ebből a szempontból, mint várták.    

Háborúpárti Néppárt

Szerinte a Néppárt tagszervezeteinek többsége háborúpárti, és nem keresi az együttműködést a szuverenista erőkkel, inkább a baloldallal és a liberálisokkal tárgyal helyettük. 

Ki nyeri a foci Eb-t?

"Ha nem mi, akkor remélem az olaszok", válaszolja Gulyás Gergely.

Reptér és gyorsvasút

Azt szeretnék, ha nagy fejlesztések kezdődnének, aminek a ferihegyi gyorsvasút is része, mondja a miniszter a Budapes Airport megvételével és a kormányzati tervekkel kapcsolatban.

Nem haverkodnak az AfD-vel

Soha fel sem merült, hogy szövetkezzenek a német AfD-vel, mondja Gulyás Gergely.

Izrael

A magyar kormány kitart Izrael mellett, ahogy eddig is, válaszolja. (A gázai háborúval és a magyar állásponttal kapcsolatos aggályokról és dilemmákról laptársunk, a Privátbankár nemrég megkérdezte Szijjártó Pétert, az interjút itt olvashatják.) 

Nem terveznek minisztercseréket

Csák János kulturális miniszter esetében sem tervezte, ő döntött a távozásról, mondta.

Szandival mi lesz?

Szentkirályi Alexandra Budapesttel kíván foglalkozni, ő a budapesti Fidesz-elnök, mondja arra a kérdésre, hogy kaphat-e kormányzati funkciót Szentkirályi Alexandra, a Fidesz utolsó pillanatban visszalépett főpolgármester-jelöltje.  

No Tisza Párt!

Nem tervezik, hogy együttműködnek a Tisza Párttal a fővárosi közgyűlésben, mondja Gulyás Gergely.

Orbán-Zelenszkij csúcs

Csak a fotósok kedvéért nem találkozik Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Nincs értelme találkozni, ha nem tudnak miről megállapodni, mondja Gulyás Gergely.

Ott lesz a foci Eb-n Gulyás Gergely

És boldog lesz, ha továbbjut a magyar csapat. Minden további siker ajándék neki. 

Hova ül a Fidesz az EP-ben?

Július elején megalakul az EP, jó lenne addig tisztán látni, mondta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy melyik frakcióba ül majd be a Fidesz az európai parlamentben.

Elfoglalni Brüsszelt

A kormány szerint el kell foglalni Brüsszelt. Ez sikerült? Szól a kérdés. Megvetettük a lábunkat, beljebb vagyunk, de még egy választás kell az elfoglaláshoz, válaszolja Gulyás Gergely.

Megint reptér

Jó ötlet volt 2015-ben eladni a még meglévő 25 százalékos tulajdonrészt a Budapest Airportban?, szól a kérdés. Rossz ötlet volt korábban, 2005-2006-ban eladni, a 2015-ös eladás már nem változtatott érdemben a helyzeten, illetve a visszavásárlással kapcsolatos kérdésen, mondta Gulyás Gergely.

Meloni is háborúpárti?

Giorgia Meloni olasz kormányfőt, az Olasz Testvérek vezetőjét is háborúpártinak tartja-e a kormány, szól a kérdés. Vannak véleménykülönbségek, ismeri el Gulyás Gergely. Az olasz kormány álláspontja egyértelműen háborúpárti, azt a kormányt pedig az Olasz Testvérek vezetik, mondja. (Az Olasz Testvérek vagy más néven Olaszország Fivérei párt képviselői abban a  "szuverenista" frakcióban ülnek az EP-ben, ahol a Fidesz is ülni szeretne.)   

Nem vonulunk be Ukrajnába

Ha Ukrajna nyugati részébe bevonul a NATO, márpedig erre nem nyilvános katonai tervek vannak, akkor ebben Magyarország nem vesz részt, emeli ki Gulyás Gergely. 

Változik-e a Fidesz kommunikációja?

A lebutított kommunikáció ugyanis a jelek szerint nem sikeredett Magyar Péterrel szemben, szól a kérdés és felvetés. Gulyás Gergely szerint ha valaki intellektuális tartalmat keres ilyen téren, akkor elsősorban kormánypárti interjúkat olvasson. A kampány pedig mindenhol kampány. 

A kegyelmi botrány és Balog Zoltán

Nagyra becsüli továbbra is Balog Zoltánt, de egyúttal egyetért vele abban, hogy hibázott a kegyelmi ügyben, mondja Gulyás Gergely.  

Drogtanya lesz a XII. kerület?

Gulyás Gergely reméli, hogy nem lesz drogtanya a XII. kerület. Megemlítette, hogy az ott győztes kutyapárti jelölt, Kovács Gergely korábban saját bevallása szerint marihuána-termesztésből élt. Gulyás Gergely csodálkozik azon, hogy meg tudta verni a fideszes jelöltet. Erről laptársunk, a Privátbankár oldalán megjelent egy jegyzet:  A Magyar Péter-rejtély és a csaholó kutyák – a választások öt legnagyobb tanulsága.

 

Mit tesz a forint erősödéséért a kormány?

Három héttel ezelőtt az láttuk, hogy "milyen erős" a forint, tehát hektikus ez a mozgás, mondja Gulyás Gergely. Azzal, hogy az idei évi hiánycsökkentés valóság lesz, és a fiskális és a monetáris politika közötti együttműködés hosszútávú perspektívái is jók, és a gazdasági növekedés beindul, a forint előtt is jó perspektívák nyílhatnak, teszi hozzá. A kérdés arra vonatkozott, hogy egy euróért lassan 400 forintot kell adni, és mit tesz majd ez ellen a kormány.

200 millió eurós bírság

Elolvassák az ítéletet, és megvizsgálják a lehetőségeket. Felháborítónak tartják az ítéletet, mondta Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az EU-bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. Arra kitérő választ adott, hogy kifizetik-e a bírságot, illetve kivel fizettetik meg azt.

A Tisza Párt és a néppárti frakció

A KDNP-nek meg kellene akadályoznia a Tisza Párt belépését a néppárti EP-frakcióba, vagy ki kellene lépnie onnan, szól a kérdés Gulyás Gergely egy korábbi válaszára utalva. Csak a véleményemet mondtam, majd a KDNP eldönti, válaszolja Gulyás Gergely. 

Nem kevés a 29 százalék

Amíg demokrácia van, nagyon nehéz 50 százalkot megközelítő eredményt kapni. Most a Tisza Párt kapta a legtöbb voksot erllenzéki oldalon, a 29 százalék sem kevés, mondja Gulyás Gergely, a Tisza Párt EP-választási eredményére utalva. (Ami kerekítve valójában 30 százalék.)

Német-magyar tankok mennek Ukrajnába?

A RheinMetall vezérigazgatója arról beszélt, hogy a tankjaik eljuthatnak Ukrajnába, amelyekbe Zalaegerszegen is gyártanak alkatrészeket. Megadja-e a hozzájárulást a szállításhoz a magyar kormányt? Nerm tudja, hogy kell-e magyar engedély, de a magyar kormánynak elővásárlási joga van ezekre a tankokra, válaszolja Gulyás Gergely.

Megint a szuverenisták

A szuverenista erők erősebbek lesznek az EP-ben, mint korábban, de nincsenek többségben, összegzi Gulyás Gergely.

Miért támogatja a Fidesz Vitézyt?

Vitézy Dávid csak jobb lehet, mint Karácsony Gergely, válaszolja Gulyás Gergely. Elismeri, hogy Vitézy programja számos pontban eltér attól, amit ő szeretne.

Itt a vége!

Véget ért a Kormányinfó, köszönjük a figyelmet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!