2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több minisztériumot is behálózott a korrupciós hálózat, de a leginkább a Varga Mihály vezette tárca érintett az összesen 25 milliárdnyi pályázati pénzt érintő ügyben.

A 24.hu által megszerzett vádirat szerint a Pénzügyminisztérium tucatnyi korábbi tisztviselőjére, köztük osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség egy 2022-ben kirobbant korrupciós ügyben.

Idén februárban összesen 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség, a vádak szerint a minisztériumi tisztviselők kenőpénzért cserében elsősorban vissza nem térítendő uniós támogatások elnyerésében segédkeztek.

"A rendszer lényege az volt, hogy a minisztériumi személy több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások pozitív elbírálását"

- foglalj össze a lap.

Az érintett pályázatok összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot, és további "szépsége" az ügynek, hogy a vádlottak egy részének feladatkörébe tartozott a nemzeti csalás elleni stratégia megvalósítása is.

Az ügy tizenegyedrendű vádlottaj Karsai Tamás, Varga Mihály korábbi helyettes államtitkára, aki 2014 és 2018 között volt az akkor még Nemzetgazdasági Minisztérium néven működő minisztérium  gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, aki összesen 9,5 millió forint kenőpénzt tett zsebre szolgálataiért, és az ügyészség négy év letöltendő börtönbüntetést, valamint négy év közügyektől eltiltást, 2,8 millió forintos pénzbüntetést, és 9,5 millió forint erejéig vagyonelkobzást kért rá az ügyészség, amennyiben beismeri a vádakat.

A Pénzügyminisztérim nem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre.

Az ügyben több más minisztérium tisztségviselői mellett érintett Vancsura istván kecskeméti politikus is, aki Hadházy Ákos egyik szövetségeseként is ismert, őt pénzmosással vádolják, az ügyészség szerint ő segített tisztára mosni az elsőrendű vádlott pénzügyminisztériumi referens ebül szerzett vagyonát.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!