3p

Kikéri a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról a fővárosi önkormányzat - jelentette be a főpolgármester csütörtökön.

A Parkváros vagy Rákosdubaj címmel meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta, áprilisban elindítják a "második lakógyűlést": az egy hónapig tartó online szavazáson minden 14 évnél idősebb, lakcímkártyával rendelkező budapesti elmondhatja véleményét a projektről.

Újabb lakógyűlést hirdetett Karácsony Gergely (korábbi felvétel).
Újabb lakógyűlést hirdetett Karácsony Gergely (korábbi felvétel).
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Rákosrendezőre az egyesült arab emírségekbeli Eagle Hills ingatlanfejlesztő által tervezett beruházásról úgy vélekedett, hogy rendkívül rossz jogi konstrukcióról van szó, amely a közérdek helyett a befektetői érdekeket helyezi előtérbe. Ugyanez a beruházó hasonló konstrukcióban Belgrádban valósított meg egy projektet, ami "az elfuserált urbanisztikai megoldások egyik iskolapéldájaként vonul be a történelembe" - fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelte: Budapestnek szüksége van azokra a rozsdaövezetekre, ahol vonzó, minőségi lakóhelyek épülhetnek, hogy megállítsák a lakosságszám csökkenését és az agglomerációs népesség növekedését.

A főváros egyetért a projekthez kötődő közberuházásokkal, közlekedésfejlesztési tervekkel - például a földalatti meghosszabbításával -, viszont nagyon rossz iránynak tartják, hogy először a beruházót választották ki versenyeztetés nélkül a terület beépítésére, lehetővé téve, hogy ő diktálja a feltételeket.

Karácsony Gergely úgy vélte, hogy ha a kormánnyal közös fejlesztési terv készülne a terület beépítésére, akkor a nagy nemzetközi ingatlanfejlesztők sorba állnának a megvalósításért.

A fővárosi önkormányzat álláspontja világos: Rákosrendezőre parkvárost szeretnének, ahol megfizethető lakhatás biztosítható, közparkok kialakításával - hangoztatta a főpolgármester.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2019-ben az új városvezetés által elkészített és nagy szakmai konszenzusnak örvendő várostervezési koncepcióban "kompakt városrészt" terveztek, 8-10 ezer lakással, kereskedelmi szolgáltatásokkal és minőségi zöldterülettel.

Úgy vélte, Budapest más rozsdaövezeti területeinek későbbi beépítésére is hatással lehet, miként valósul meg a rákosrendezői fejlesztés.

Karácsony Gergely közölte: Lázár János építési és közlekedési miniszter decemberi, a projekt részleteit ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy olyan beruházás nem születhet, amelyet a budapestiek nem támogatnak, ezért kérik ki most a fővárosiak véleményét.

Emlékeztetett: az "első lakógyűlésen" több mint 136 ezer budapesti mondta el a véleményét többek között a Lánchíd forgalmi rendjéről.

Szerinte sikerül megakadályozni a beruházást, mint ahogy az a Fudan Egyetem esetében is történt. Főpolgármesterként "nem járulok hozzá, hogy a város aranytartalékát elherdáljuk, hogy versenyeztetés nélkül, alávetett helyzetben a beruházó kénye-kedve szerint járjunk el" - mondta Karácsony Gergely.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!