2p

Zárt körben elhangzott beszédéből derült ki, hogy egy letartóztatás előtt álló lelkészt is nagyon meg akart menteni. 

Balog Zoltán a kegyelmi botrány közepette, március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket.

A zárt körben elmondott beszéd leirata hosszabb ideje kering református körökben, és a szöveg a 444.hu-hoz is eljutott. 

Vajon bánja-e Balog Zoltán, hogy erről is beszélt?
Vajon bánja-e Balog Zoltán, hogy erről is beszélt?
Fotó: Wikipedia

Ebből pedig az derül ki, hogy nemcsak a bicskei gyermekotthon vezetőhelyettese, K. Endre ügyében járt el kegyelemért Balog, hanem más esetben is próbálkozhatott. A leirat szerint egy olyan ügyben is fontolgatta a közbelépést, amely akár bűnügyi kérdéseket is felvet.

"Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést (…) hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre" - mondta a hallgatóság előtt Balog akkor. 

Mivel a szövegből nem derül ki, hogy kiről és milyen pályázatról van szó, valamint hogy mit tett végül Balog, a lap megkereste kérdéseivel püspököt, ám válasz nem érkezett.

A Magyarországi Református Egyházon belül is többen követelik Balog Zoltán püspök lemondását. A múlt héten az egyház tíz tagja jelentette fel őt a zsinati bíróságon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!