1p

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó - ezúttal is a megszokott Gulyás Gergely és Vitályos Eszter páros várta az érdeklődőket. 

Mozgalmas hetünk volt, hiszen miközben lassan a választási kampány utolsó szakaszában járunk, magasrangú vendég érkezett Magyarországra a kínai elnök, Hszi Csin-ping személyében. A kormány végül nem avatkozott be az üzemanyagárak alakulásába, ám szerdán ennek ellenére is kormányülést tartottak, így Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, és Vitályos Eszter kormányszóvivőnek nem volt hiánya a témákban.

A szokásos, ’Mit, miért tesz a kormány’ címmel érkező Kormányinfón a Klasszis Média Lapcsoport kollégája is ott volt, így kérdésekkel is készültünk percről percre tudósításunk mellett.

Minden Hszi látogatásáról szól

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó, a közmédia híradójában azonban minden Hszi Csin-ping kínai elnökről szól, aki nemsokára Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz látogat majd. 

Orbán Viktor Hszi Csin-pinggel beszélget

Valószínűleg jó a hangulat, a miniszterelnök mosolyog. A Kormányinfónak egyelőre se híre, se hamva. 

Kína+Magyarország=<3

A Kormányinfó tovább késik, mindeközben a köztévé híradójában a kínai Petőfi-kultuszról értekeznek hosszabban is. Hszi Csin-ping mindeközben elindult Sulyok Tamáshoz a Sándor-palotába. 

Jó nagy késés lesz a Kormányinfónál

Több mint 10 perce kellett volna kezdődnie a Kormányinfónak, egyelőre azonban csak várakozunk. Addig is, olvasta nyugdíjas árkosarunk legújabb kiadását kollégánk, Dobos Zoltán tollából?

Ülésezett a kormány, itt van, miről döntöttek

A kormány a háborús helyzetet elemezte - közölte Gulyás Gergely. Mint mondta, új részletek derültek ki a NATO olyan terveiről, amivel belefolyna az orosz-ukrán háborúba. Elmondta, ez a fegyverszállítások koordinációját, katonák kiképzését jelenti, és a következő öt évben százmilliárd dollárt fordítanának erre. 

Elmondta, minden NATO-tagállam részvételét szeretnék ebben, nagy a nyomás Magyarországon is. Gulyás Gergely eddig 800 ezer áldozatról tud a háborúban. 

Kezdődik a Kormányinfó

Érkeznek a bejelentések, közel 20 perc késéssel. 

NATO-beavatkozás helyett

Magyarország azt szorgalmazza, hogy a NATO a béketárgyalások megkezdésére törekedjen, ne avatkozzon be a konfliktusba, vagy Magyarországnak - egyébként lojális tagként - ne kelljen ebben részt venni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Magyarország elkölti a vállalt GDP 2 százalékát a haderőre, ez a NATO-elvárás - tette hozzá. 

Hszi Csin-ping Budapesten

Gulyás Gergely ezután áttért a kínai elnök jelenleg is zajló látogatására. Mint mondta, ennek gazdasági jelentősége kiemelkedő elsősorban, Kína gazdasági fejlődése óriási utat járt be, a világ GDP-jének 18 százalékát állítja elő a miniszter szerint. A világ 500 legnagyobb vállalátából már 135 kínai. 

Hozzátette, Magyarország érdeke a kínai beruházások érkezése, Magyarország számára előnyös üzleteket akarnak kötni, olyan megállapodásokat kötnek, ahol Kína csúcstechnológiát képvisel - azt, hogy itt milyen területre gondol, nem mondta el. 

Befektetések

Magyarország minden befektetőnek örül - tette hozzá a miniszter, kiemelve a kínai, az EU-s, a német, a dél-koreai és az amerikai beruházásokat.

Kiemelte, konkrét megállapodások lesznek, ma délután fél 6 körül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös bejelentésre készül ezekről. 

Gazdasági adatok

Gulyás Gergely több részletes adatot is elsorolt a magyar gazdaság teljesítményéről, ezek jellemzően az elmúlt időszakban megjelent KSH-adatok voltak.

CSOK Plusz-igénylések

Vitályos Eszter kormányszóvivő vette át a szót, és a CSOK Plusz igénylésekről közölt adatokat - e szerint:

  • már befogadott kérelmek összege több mint 83 milliárd forint
  • több mint 3100 család kért már ilyet
  • egy igénylőre átlagosan 26 millió forint jutott
  • március végéig 1400 házaspár kapta meg, több mint 35 milliárd forint értékben. 

Otthonfelújítási program

Június 3-tól lehet majd igényelni a támogatást, a társadalmi egyeztetés lezárult, több mint 500 vélemény érkezett a tervezethez - ennek köszönhetően kikerült az a kitétel, hogy a gázhálózatra kötöttséggel kell rendelkeznie az igénylőknek. Több dokumentum is kell az igényléshez: munkáltatói igazolás, személyazonosító igazolvány, igazolás arról, hogy nincsen adótartozás. 

Beruházások átadása

A kormányszóvivő a választási kampány részeként most a Kormányinfón beszél arról, hogy milyen beruházásokat adott át mostanában a kormány. Több utat is átadtak, például az M6-os és az M44-es utakon egyes szakaszokat, valamint tehermentesítő utakat. 

Kérdések - elsőként Lengyelországról

Lezárul a Lengyelországban szembeni hetes cikkely szerinti eljárás, de mit gondol erről Gulyás Gergely? A miniszter válaszában azon véleményét hangoztatta, hogy emögött az áll, hogy a jelenlegi lengyel kormány az Európai Bizottság szövetségese, illetve szerinte a jogállamisági döntéseknek az EU-ban nincsen köze a joghoz. 

Karácsony Gergely külföldi finanszírozása

Minden politikus számoljon el a forrásokkal, külföldi támogatások elfogadása nem etikus, a főpolgármester számoljon el - felelte a miniszter a kormánysajtó újságírójának kérdésére. 

Mi az EP-választások tétje?

Kapjanak olyan erők felhatalmazást, akik békét akarnak - mondta Gulyás Gergely, ezután a "gender-ámokfutásról" kezdett beszélni. 

Üzemanyagárak

Mi a terve a kormánynak, ha ismét emelnék az árakat a kereskedők? Gulyás Gergely szerint a kormánynak vannak eszközei, de jelenleg örüljön annak, hogy a regionális árak alatt vagyunk. 

Magyar Péter jelöltje lobbizott a rezsicsökkentés ellen

Gulyás Gergely válaszából jól érződik, hogy mi a kormány stratégiája Magyar Péter kapcsán: pártját baloldalizza, így a kérdésre adott válaszában is megismételte, hogy a baloldal a rezsicsökkentést támadja Brüsszelben. 

Magyar Péter és Kocsis Máté

Gulyás Gergely szerint Magyar Péternek kisebbségi komplexusa van, ezért támadja Kocsis Mátét - derült ki egy kérdésre adott válaszából. 

Hszi és Orbán bejelentése

Ferihegyi magasvasút az asztalon van-e - kérdezték a minisztertől, aki elmondta, ha megállapodnak ma, akkor sem tudják ma megtervezni a nyomvonalat, ezt részletesebben meg kell vizsgálni. 

Paks II-beruházás

Erről egyelőre nincsen szó, amerikaiak, németek, franciák vannak az oroszok mellett, a kínaiak nem vesznek részt. 

Svájci békecsúcs: elmegy-e Orbán Viktor?

Érdemes megfontolni - mondta Gulyás Gergely, de nehezen értelmezhetőnek tartja azt, hogy úgy tárgyaljanak békéről, ha nincsen ott Oroszország. Egyelőre nincsen döntés arról, hogy Orbán Viktor megy-e. 

Nem lesz az EP-választás előtt találkozó Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közt

Erre nincsen esély Gulyás Gergely szerint. 

A volt iráni elnök látogatása

Kormányzati szinten nem találkozott a volt iráni elnökkel senki, Mahmúd Ahmadinezsád állításaival nem értenek egyet, egyetemi rendezvényre érkezett. 

Egészségügyi inkasszó

Ahogy azt cikkünkben is megírtuk, állítólagosan NAV inkasszó alá kerültek kórházak, a legsúlyosabb tartozásokat ki fogják tudni fizetni az érkező, 63,4 milliárd forint forrásból: 

Gulyás Gergely az EU-csatlakozásról

Igennel szavaznék, ez az ország érdeke, minden rossz érzésem ellenére, nincsen Magyarország számára más alternatíva - mondta a miniszter. 

Karácsony Gergelynek kéne válaszolnia

Arra a kérdésre, hogy külföldi forrásokból jogellenesen kampányolt-e - mondta Gulyás Gergely. 

Budapest és a Tisza Párt

Gulyás Gergely helyretette egy alákérdező újságíró kérdését, mint mondta, a választási szabályokat Budapesten ahhoz, hogy színtisztán listát választás legyen, fél évvel korábban módosították, ennek nem volt köze Magyar Péter pártjához. 

Atomfegyverek Lengyelországban

Gulyás Gergely szerint a lengyel kormány élen jár a háborús pszichózisban. Mint mondta, éles határt kell húzni aközött, hogy mit kell tenni a biztonság érdekében, és mit kell tenni a háború lezárásáért.

Erasmus

Folyamatosak az egyeztetések a kormány és az Európai Bizottság közt - mondta Gulyás Gergely. 

Miért fontos Kínának Magyarország és Franciaország?

Olyan országokban akarnak befektetni, amelyek bejuthatnak az uniós közös piacra - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, a nagyhatalmak tudnak hatni az ukrajnai békéért. 

Uniós pénzek

Érkeznek a pénzek Magyarországra, azt reméljük, hogy ez így is marad - mondta Gulyás Gergely. 

Környező országok átlagárai

Az üzemanyagárakon kívül nem terveznek hasonlót. 

Hiánycélok

A bevételek nőttek, ezért csökkent a hiány, a kormány célja, hogy a célkitűzéseket tartsák - értékelte Gulyás Gergely a legfrissebb áht-adatokat. 

Hszi Csin-ping ismét

Gulyás Gergely hangulata nem változott Hszi Csin-ping látogatása alatt. Este vacsora lesz a magyar állam alakjaival, köztük a kormány tagjaival is. 

Miért nőnek a kórházi várólisták?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nemzetközi összehasonlításban nem vagyunk rosszak, 13 beavatkozás közül 3 olyan van, ahol 2 hónapnál többet kell várni. A térdprotézisnél a legrosszabb a helyzet, itt 239 napot kell várni.

Csökkent azoknak a száma - 26 ezren vannak -, akiknek két hónapnál többet kell várnia. 

Egyre többet költenek a magyarok, de...

Azért költünk többet, mert drágábbak az élelmiszerek - Gulyás Gergely szerint nem egyeznek az adataik, a tavalyi évvel összehasonlítva rendkívüli mértékben nőtt idén a kiskereskedelmi forgalom, 4,2 százalék volt csak a márciusi növekedés, a negyedéves 2,2 százalékos.

Ipar

Meglepő ipari adat érkezett. Gulyás Gergely szerint emögött a német gazdaság gyengélkedése, és ennek hatásai a magyar gazdaságra áll, de ez a vártnál nagyobb gazdasági növekedést mérsékelte.

Migráció

Az osztrák-dán migrációs konferencia eredményeit biztatónak tartja Gulyás Gergely, szerinte az a kérdés, mennyire tartják magukat ezekhez. Hozzátette, egyelőre nincs többsége ennek az álláspontnak az EU-ban, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül kell lefolytatni.

Orosz-ukrán tárgyalások legkorábban 2025-ben második felében

Gulyás Gergely szerint fontos a humanitárius segítségnyújtás Ukrajnának. 

Orosz vagyonokból támogatnák Ukrajnát

Gulyás Gergely szerint meg kell nézniük az előterjesztést, azután foglalnak majd álláspontot. Hozzátette, akkor van miről beszélni, ha nem csak arról szól a javaslat, hogy valakinek elveszik a vagyonát csak azért, mert orosz. 

Zászlóháború Budapesten

A letakart tibeti zászló és a Tompos Márton által kitűzött EU-s zászló kapcsán Gulyás Gergely megismételte, Magyarországon csak a magyar hatóság intézkedhetett. 

Konvergenciaprogram

Gulyás Gergely szerint hibás és szakmaiatlan az az adat, amely szerint 0,3 százalékos növekedést okozna a háború lezárása Európában - utána fog nézni. 

Szürreális pillanatok

Egy újságíró számonkérte azt, hogy miért csak most szólították fel, a saját nézettségi adatait lobogtatva Vitályos Eszter kormányszóvivő felé. 

A volt iráni elnök nem hozott pénzeket a pártoknak

Gulyás Gergely nem igazán tudta mire vélni a kérdést, de válaszolt. 

Rendkívüli NATO-csúcs

Magyarország nem kíván ilyet összehivatni, lesz rendes csúcs hamarosan. 

Költségvetési hiány

Elértük az éves tervet áprilisban, mi lesz most? A kormány várakozó állásponton van, be akarják tartani a 4,5 százalékos hiányt úgy is, hogy mostanra teljesülhetett már. Meg kell várni a féléves adatokat.

Beruházások halasztása

Beruházás halasztódik, de nem marad el. Például a Szuperkórház, a Közlekedési Múzeum ilyen. 

Repülőtér megvásárlása

Gulyás Gergely néhány hetes határidőről tud a lezárásig. 

Budapest-Belgrád vasútvonal

2025-2026-ban lehet az átadás, a kapcsolatos kérdéseket a mostani Hszi látogatás előtt megtárgyalták. 

EP-választás

Gulyás Gergely nem akar jóslásokba bocsátkozni, többszöri kérdésre sem mondott konkrét számot arról, hogy hány képviselői helyet vár a kormány az Európai Parlamentben. 

Mit csinál Czepek Gábor?

Czepek Gábor március 12. óta magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésért felelős kormánybiztosként is dolgozik, mi a feladata? Az ügynek mindig volt felelőse, de nincsen előrelépés.

Mikor érheti utol a magyar bérek vásárlóértéke a románt?

Gulyás Gergely szerint a magyar átlagbérek magasabbak, mint a románok, de arra nem tudott válaszolni, hogy mikor zárkózhatnak fel a magyar fizetések vásárlóérték tekintetében. 

EP-jóslat

Deutsch Tamás 13-14 EP-helyet jósol, Gulyás Gergely is optimista, de nem jósol. 

Csornai napelemgyár

Megindult a felszámolás, jelentős állami pénzeket kapott. Gulyás Gergely sem tartja jó befektetésnek, nehezen kerülhető el, hogy legyenek olyan támogatott cégek, amik rosszul használják fel ezt. A felszámolási eljárás során az állami pénz visszafizetése elsőbbséget élvez. 

Spar-per

Gulyás Gergely megerősítette, a Spar elleni per megindult. 

Egyetemek

A felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetével foglalkozni fog a kormány. 

Magyar Péter kiszivárgot egészségügyi adatai

Mit szól ehhez Gulyás Gergely, különösen védett egészségügyi adatokról van? Helyesnek tartja, ki kell vizsgálni, ő is jogsértésnek tartja. Ha a mentőszolgálat hibázott, elképzelhetőnek tartja-e, hogy le kell mondani az OMSZ vezetőjének? Gulyás Gergely erre nem válaszolt. 

Gulyás Gergely a saját egészségügyi adatai esetében nem kért senkit számon, de nem tartja helyesnek. 

Hszi Budapesten

Gulyás Gergely szerint kizárt, hogy a kínai elnök emberei igazoltatnak és intézkednek, ha ilyen történt, ki kell vizsgálni. 

Keresztényüldözés Kínában

A sajtótájékoztatón be fognak számolni arról, hogy miről volt szó. 

Az NKE a Miniszterelnökséghez tartozik

Gulyás Gergely nem tudott arról, hogy a volt iráni elnök érkezik, de nem akar beleszólni abba, hogy ki jön előadni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. 

NATO és Magyarország

Ha nem lennénk NATO-tagok, nem Ukrajna védekezne, hanem Magyarország. Gulyás Gergely szerint a NATO-tagság fontos Magyarországnak, hipotetikus vitákba nem akar belefolyni. 

Hogyan kampányolt együtt Vitályos Eszter és Orbán Viktor?

Mennyivel hamarabb értesült arról a kormányszóvivő, hogy a miniszterelnökkel együtt kampányolhat? Vitályos Eszter szerint 1-2 nappal előbb beszéltek erről. 

A volt iráni elnök látogatása

Gulyás Gergely 1-2 nappal előtte tudta meg, hogy jön a volt iráni vezető. Ő személyesen nem tette volna meg ezt. 

Hszi Csin-ping látogatása

Az Európai Bizottsággal nem egyeztetett Magyarország a kínai elnök látogatásáról. A magyar médiába nem készül Kína beszállni.

Vagyonkezelő alapítványok

Vég Márton kollégánk arról kérdezett a Kormányinfón, hogy a leggazdagabb magyarok sorra hozzák létre a vagyonkezelő alapítványokat, van-e felső értékhatár ebben? 

Gulyás Gergely szerint elviekben nincsen felső határ, de a cégek működése ellehetetlenítődne így, szerinte ez nem működőképes. 

Nem használják ezt adóelkerülésére? A miniszter szerint az alapítványok alá szervezett vagyonokat nem viszik külföldre. 

Pénzek visszaszerzési a Nemzetközi Beruházási Banktól

74 milliárd forinttal adós a Nemzetközi Beruházási Bank, a magyar kormány beruházó az ügyben. Mint mondta, egy nagy értékű ingatlan van Magyarországon a bank birtokában, ezzel tudnák megtéríteni a pénz egy részét.

Kaszinók

Lapcsoportunk második kérdése a kaszinókra vonatkozott, Debrecenben és Nyíregyházán két hónap múlva lejárnak a koncessziók, meg fogják-e ezeket hosszabbítani 35 évre?

Nem foglalkozott ezzel a kormány, de én nem fogok kaszinóra pályázni - mondta a miniszter

Mennyibe került a választás?

Gulyás Gergely szerint a parlamenti választások 10 milliárd forintba kerültek, ehhez hasonló lesz az EP-választás is. 

Gödi Samsung-gyár

Azzal kapcsolatban, hogy felfüggesztették a gödi Samsung-gyár környezetvédelmi engedélyét, a miniszter elmondta, elsőként meg kell vizsgálni, jogerős-e a végzés, kézhez vette-e a Samsung.

Akkumulátorgyárak

Gulyás Gergely szerint a hatóságok fel vannak készülve az ezzel kapcsolatos ügyek kezelésére. 

Miért nem hívják meg a médiát Orbán Viktor és Hszi Csin-ping sajtótájékoztatójára?

Se Gulyás Gergely, se Vitályos Eszter nem foglalkozik sajtómeghívók kezelésével. 

Hszi Csin-ping kötetlen programja

Gulyás Gergely szerint 90 százalékban hivatalos programja van, de lehet, hogy sétál egyet a várban. Arról, hogy megy-e lángosozni, mint a kínai külügyminiszter tette Szijjártó Péterrel, nem tud. 

Ferihegyi vasút, alternatív megvalósítás

Vizsgáltak korábban más lehetőségeket, jelenleg csak Kínával tárgyalnak. 

Véget ért a Kormányinfó

Ennyi volt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!