3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tud leállni a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), a napokban kiszivárogtatott luxusköltéseit egy újabbal fejelte meg. Most 100 millió forintért bíztak meg egy utazási irodát eseti buszbérléssel. A cégnél rendszeresen van NAV-végrehajtási eljárás, utoljára tavaly ősszel zajlott ilyen akció.

Négy pályázóból egy miskolci cég lett a befutó az MCC eseti szállítási szolgáltatásaira kiírt közbeszerzésén, amely a kiírás szerint egyedül a szemét szállítására nem vonatkozik. Négy kategóriában szállítanak majd diákokat és az MCC munkatársait: 5-9, 10-19, illetve 20-48 fős és az efeletti buszokkal, eseménytől függően.

A miskolci Atlas Travel Személyszállító Kft. egyéves szerződése 100 millió forintra szól, de ha a keretösszeg nem merül ki ez idő alatt, az együttműködés félévvel meghosszabbítható.

Az Opten adatai szerint a cég ellen elég sok NAV-eljárás zajlott már, az utolsó épp 2023 őszén, de mivel ezek többsége pár napos, feltételezhetően az történt, hogy a cég határidőre nem teljesítette az adó- és/vagy illetékfizetési kötelezettségét.

Az MCC közismerten nem fukarkodik a költésekkel. Képünk illusztráció
Az MCC közismerten nem fukarkodik a költésekkel. Képünk illusztráció
Fotó: Depositphotos

A 2007-ben alapított céget 2022-ben vásárolta meg Polyefkó Péter. Az előző tulaj vélhetően azért vált meg a vállalkozástól, mert az veszteségessé vált. Polyefkó talán ezt a céget is nyereségessé teszi, hiszen a többi vállalkozásában, amelyekben résztulajdonos, az Adria Holiday Kft.-ben és az Adria Transport Kft.-ben, jól mennek a dolgok. Az utóbbi cégben különösen, hiszen 2023-ban majdnem megtízszerezte a 2022. évi nyereségét.  

Az MCC szakmai, valamint képzési, továbbképzési és egyéb diákprogramjaihoz, táborokhoz, szakmai utakhoz, tanulmányi versenyekhez, és egyéb rendezvényekhez, szakmai események látogatásához és a programokon való részvételhez kapcsolódóan írta ki a közbeszerzést a hallgatói, a munkavállalói és a megbízottjai részére.

Az Atlas Travel által megnyert megbízás szerint az utazások leginkább az MCC központjaiba történnek majd oda-vissza mind Magyarországon, mind a külföldi központjaiba (főként Szatmárnémetibe, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredára, Sepsiszentgyörgyre, Aradra, Nagyváradra és Székelyudvarhelyre).

De lesznek utazások Európán belül is, jellemzően a környező országokba.

Direkt36 a múlt héten írta meg, hogy az MCC hihetetlen luxusköltései már az egekben járnak. Az egykori fapados sporttábora 2023-ban már 100 millió forintra nőtt, de cateringre, külföldi tanulmányutakra, vendégelőadókra, ösztöndíjakra, kommunikációra is többszáz milliókat égettek el az elmúlt években.

Az 1996 óta működő MCC mindig is Fidesz-közeli intézmény volt, de 2020-ban történt a fordulat, amikor egy kormányhatározattal megkapta a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százalékát. A két részvénypakett összesen körülbelül 420 milliárd forintot ér. Az MCC ezek hozamából finanszírozza a működését, 2022-ben 36 milliárdot vettek fel osztalékként. Több mint százmilliárd forint közvetlen állami támogatást is kaptak, továbbá a tulajdonukba került az addig is használt Somlói úti kollégium épülete és a mellette lévő irodaház, valamint a révfülöpi vitorláskikötő. Nemcsak kaptak, hanem vettek is ingatlanokat tizenegy városban. Az MCC 2021 óta tulajdonos a Libri–Bookline-csoportban, 2023 júniusában aztán többségi tulajdonrészt vásároltak, így mára ők az ország legnagyobb könyvkiadójának 98,41 százalékos tulajdonosai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!