2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány pánikszerűen nyilvánosságra hozta a Magyar Közlönyben a frissen bejelentett intézkedéssorozatot, benne a megszorításokkal és a sajtó megrendszabályozásával.

Már hétfőn este megjelentek a kormány frissen bejelentett megszorító intézkedései a Magyar Közlönyben. A hvg.hu összeállítása szerint a bankokra kiszabott új sarcot, a babaváró hitelekre vonatkozó engedményt és a sajtó háborús propagandára hivatkozó megfenyegetését is tartalmazza.

Sok pénz hiányzik, több kell belőle
Sok pénz hiányzik, több kell belőle
Fotó: Depositphotos

A 160 oldalas dokumentumban megtalálni a babaváró hitelre vonatkozó engedményt. Ebben az áll, hogy a kormány 2026. július 1-jéig kitolja a támogatást 2019 és 2021 között felvevő, de még gyermektelen párok esetén érvényes határidőt. Megjelent a közlönyben a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentése szerint védelmi hozzájárulásnak nevezett pénzintézeti sarc is.

Ez lényegében a korábban kirótt különadók összességét jelenti, ezenfelül tovább emeli a tranzakciós illetéket, új illetéket tartalmaz a devizaügyletekre vonatkozóan, illetve díjstopot vezet be a számlavezetési és kártyahasználati díjra. A kormány úgynevezett háborúellenes akciótervének részeként egy új határozat azt is előírja, hogy a politikai pártok és a médiatermékek külföldről érkezett támogatásait nyilvánosságra kell hozni.

„Amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezetnek” – áll a rendelkezésben.

Hogy ezt miként fogja a kormány megtenni, az nyitott kérdés. Ennek módját az igazságügyi miniszternek kell majd kidolgoznia július 31-i határidővel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!