1p

A szokatlan időpontban tartott Kormányinfón volt néhány meglepő bejelentés: nem vezetik ki úgy az extraprofitadókat, ahogy ígérték, a bankok új terheket is kapnak a nyakukba. A babaváró-hitelesek is kaptak bejelentéseket és előkerült jónéhány aktuális ügy.

Az Mfor és a Privátbankár munkatársa a helyszínen is részt vett a tájékoztatón és közben folyamatosan tudósítottunk az elhangzottakról.

Az uborkaszezon többé nem létezik

Hivatalosan is igaz, hogy nem létezik már az "uborkaszezon" fogalma. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő szokatlan időpontra, hétfő délelőttre hirdetett Kormányinfót. A tájékoztatóra egy szintén szokatlan időpontban, vasárnap rendezett kormányülést követően kerül sor a Miniszterelnöki Kabinetirodán.

Hogy a nagyjából kétórás időkeretben milyen témák merülnek fel, arról élő közvetítésünkből mindent megtudhat - előzetesen az alábbiakra lehet számítani:

  • "Békemisszió 3.0" - Orbán Viktor és Szijjártó Péter Kínában tárgyalnak, valamilyen összefüggésben az Oroszország ellen indított ukrajnai invázióval kapcsolatban. Hétfő délelőtt az is kiderült: Pekingből Washngtonba repül a magyar miniszterelnök.
  • A magyar EU elnökség akutalitásai - azon kívül, hogy felhatalmazás nélkül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Orbán Viktor, az orosz elnök szerint uniós elnökségi minőségében. 
  • Túl drága üzemanyagok - a kormány raportra hívta az üzemanyagforgalmazók képviselőit, miután drágábban lehet Magyarországon tankolni, mint a környező országokban. A független benzinkutasok szerint erről pont a kormány tehet, és jelezték: inkább nem árulnak üzemanyagot, de többé nem vállalják a veszteséges értékesítést.

Furcsa, hogy most nem a focimeccsek miatt nézzük a közmédiát

Szokás szerint nem kezdődik percre pontosan a Kormányinfó, de egyelőre még csak pár perces a csúszás. A közmédiát mostanában egyébként olyanok is nézik, akik egyébként sosem szokták - igaz, ez csak a foci-Eb miatt van így.

Akik most a Kormányinfó miatt jöttek, egyelőre rövidhíreket kapnak.

Újabb sarcokat vet ki a kormány

Magyarországra nyomás nehezedik, hogy semmilyen önálló véleményt ne fejtsen ki, álljon a háborút támogató országok sorába Gulyás Gergely szerint. Ennek érdekében politikai és pénzügyi nyomást is gyakorolnak Magyarországra. Háborúellenes akciótervről döntött a kormány: 

- Szembeszállnak a háborúpárti propagandával, a pártokat és a médiumokat kötelezik, hogy külföldi forrásaikat hozzák nyilvánosságra. A pártok ilyet nem fogadhatnak el, így ez a médiára vonatkozik.

-  Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden multinak, bankszektornak, a multinknak, energiacégeknek.

A bankokkal a kormány bankadó-csökkentésről tárgyalt eddig, de úgy látják, az állampapír-vásárlások terén egyes bankok kijátszották a szabályokat, ezért 2024-ben nem csökken a bankadó mértéke azoknak, akik nem növelték állampapír-állományukat. Emellett megemelik a tranzakciós illeték mértékét és valutaátváltási illetéket vetnek ki. Annak édekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a lakosságra, a számlavezetési és bankkártya-díjakra stopot vezet be a kormány.

- Az energiaszektorra és a multikra kivetett extraprofit-adó változatlanul hatályban marad 2024-ben.

Kemény bírságokra számíthatnak a légitársaságok

Kemény fogyasztóvédelmi bírságok várnak a légitársaságokra, ha nem megfelelően tájékoztatják az utasokat a késésekről, járattörlésekről. Felszólítják a HungaroControl légiirányítót és a földi kiszolgálókat is, hogy készítsenek akciótervet a jelenlegi helyzet kezelésére.

Haladékot kapnak azok a babavárósok, ahol nem született meg a baba

2026. július 1-jéig hosszabbítják meg egységesen a gyermekvállalás teljesülésének határidejét azoknak a családoknak, akik  babaváró hitelt vettek fel 2019 és 2020 között - jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Hamar szóba hozták Magyar Pétert

Az Origo szerint az a legfontosabb kérdés, hogy mit gondol a Magyar Péter által lányoknak tett állítólagos szexuális ajánlatról Gulyás Gergely. A miniszter (aki korábban a Tisza Párt alelnökének közeli jóbarátja volt) érdemben nem kommentálja az ügyet. Egy újabb kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy a mentelmi jog megszerzése volt a fő célja Magyar Péternek.

Ha Trump nyer, akkor csatlakoznak majd sokan Orbán Viktorhoz?

A Magyar Nemzet a "békemisszióról" kérdez - várható, hogy mások is csatlakoznak hozzá? Gulyás Gergely szerint jelenleg csak Robert Fico volt elég bátor hozzá, hogy támogatólag nyilatkozzon, de ez a jövőben változhat - ez főleg az amerikai elnökválasztás eredményétől függ, ha a republikánusok nyernek, akkor Gulyás Gergely szerint sok európai vezetőnél látunk majd fordulatot.

Vajon megint találkozik Donald Trumppal Orbán Viktor?

Az ATV is "békemissziónak" hívja Orbán Viktor útját - a kérdés, hogy ennek keretében utazik-e Washingtonba a magyar miniszterelnök, kikkel tálkozik majd ott? Gulyás Gergely szerint azzal érdemes találkozni, aki előre viheti a béke ügyét. A NATO csúcsra utazik alapvetően Orbán Viktor, de ha már ott lesz, képviseli majd a béke ügyét. Gulyás Gergely nem adott választ arra, hogy találkozik-e Donald Trumppal, de nem is zárta ki.

Patrióták: kicsit olyan, mintha csak átcímkéznének egy meglévő frakciót

Nem lezárt még a csatlakozók listája a Patrióták Európárt pártszövetséghez - mondta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy szinte mindenki az Identitás és Demokrácia frakcióból ül át az új formációba. Jönnek az ECR-ből is; Robert Fico pártjának csatlakozásának esélyeit nem latolgatta a miniszter, erről a szlovákoknak kell dönteni.

Nincs értelme kilépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Ahogy beharangoztuk, szóba került Magyarországnak a Nemzetközi Büntetőbíróságból, az ICC-ből való kilépésének lehetősége is. A kabinet tárgyalta a kérdést, a kormány érdemben nem - mondta Gulyás Gergely. Bölcsebb lett volna nem csatlakozni a testülethez, de tagként sok értelme a kilépésnek nincs, Magyarországon nem hirdették ki az egyezményt, nincs joghatálya az intézménynek.

Gulyás Gergely a legradikálisabb, legdurvább bírság pártján áll

A legradikálisabb, legdurvább bírság pártján állok - mondta Gulyás Gergely azokra az esetekre gondolva, amikor a légitársaság hibájából történik késés, járattörlés. Több tízmilliós összegeket mondott.

Nagyot javulhat a magyar-ukrán kapcsolat - de akár az uniós tagságukat is megakadályozhatjuk

A kárpátaljai magyar kisebbség ügyében ígéretek hangzottak el Orbán Viktor kijevi látogatása során. A magyar kormány 11 pontban fogalmazta meg korábban elvárásait az ügyben, továbbra is ezt várja Magyarország Ukrajnától. Ha ez megvalósul, érdemben javul majd Magyarország és Ukrajna kapcsolata. Ha azonban nem, akkor Gulyás Gergely arra utalt: Magyarország akadályozni fogja Ukrajna uniós csatlakozását.

Jól elintézte az OTP-t a Kormányinfón Gulyás Gergely

Az egyébként sem túl fényes tőzsdei hangulatra rátett egy újabb lapáttal a kormány az újabb, bankokat terhelő sarcokkal illetve annak bejelentésével, hogy a különadót mégsem csökkentik azoknál, akik nem növelték állampapír-állományukat. Az OTP részvényei a bejelentés után meredeken estek, több mint 2 százalékkal pénteki záróértéke alatt jár az árfolyam a Privátbankár Árfolyamkereső adatai alapján:

Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Az agglomerációnak adnának az iparűzési adóból?

Az iparűzési adóval kapcsolatos viták arról szólnak, hogy annak elosztása az önkormányzatok között megfelelő-e. Ma is van egy szolidaritási adó, amit a gazdagabb önkormányzatok fizetnek be és a szegényebbeket támogatják belőle. Ezen kívül vannak olyan felvetések, amelyek az agglomeráció fejlesztésére vonnának el forrásokat az adott várostól - ezek azonban felvetések, még nincsenek döntések az ügyben, mondta Gulyás Gergely.

Egy csapásra összetörték a bankok, energiacégek, multik álmát

Az úgynevezett védelmi hozzájárulás - a bankok, energiacégek, multik különadója - kapcsán egy tisztázó kérdésre elhangzott: ezek mértékét nem növelik vagy bővítik, hanem amiről azt gondolták a cégek, hogy idén kivezetik, az marad mégis érvényben.

Részletek az új sarcról: így emelkednek a terhek

A védelmi hozzájárulásból az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételt vár a kormány - mondta az Index kérdésére Gulyás Gergely. A héten megjelenik minden ezzel kapcsolatos szabályozás, augusztus elsejével lépnek életbe.

A tranzakciós illeték általános esetben az eddigi 0,3-ról 0,45 százalékra emelkedik, 20 ezer forintra nő a plafon 10 ezer forintról. A készpénzfelvételi műveletek esetében pedig 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelkedik az illeték mértéke.

A másik új banki teher a swapügyletek, pénzváltás, devizaügyletek esetében merül fel - ennek mértéke 0,45 százalék lesz 20 ezer forintos limit mellett.

A románok miatt nem ment a Fidesz az ECR-be, de nincs harag

Sok ajánlatot kapott az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártszövetségtől a Fidesz, de a román nacionalista AUR felvétele a tagságba egyfajta határátlépés volt, ezért nem jöhetett szóba az ECR-hez való csatlakozás a magyar kormánypártnak - mondta Gulyás Gergely. Ennek ellenére az ECR vezetőjével, az olasz Giorgia Melonival Orbán Viktor kapcsolata továbbra is jó - ahogy a lengyel PiS párttal is annak ellenére, hogy maradtak az ECR-ben, nem csatlakoztak a Patrióták Európáért szövetséghez.

Megint lesz benzinárstop?

Mi lesz, ha nem alakulnak jól az üzemanyagárak a minisztérium tárgyalásai során, megint jön a benzinárstop? - kérdezte a Blikk. Gulyás Gergely nem adott választ, igaz, nem is zárta ki - azt mondta, várjuk ki a tárgyalások végét, mielőtt megnézzük,, milyen eszközei vannak a kormánynak az ügyben.

Breaking news jött a Kormányinfó közben

Ezekben a percekben érkezett a hír: a francia Nemzeti Tömörülés (RN) csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez - jelentette be a Kormányinfó közben Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Most akkor milyen minőségében tárgyalt Putyinnal Orbán Viktor?

Kisebb értelmezési polémia alakult ki arról, hogy mit jelent az, hogy Orbán Viktor az EU soros elnökeként tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Gulyás Gergely szerint időben valóban egybeesik az elnökség és a tárgyalás, ezért tény, hogy EU-elnökként tárgyalt, de nem állítja, hogy az EU nevében tárgyalt - az EU államok szövetsége, az államok a fő aktorok az EU-ban.

Miért vesz az állam drága zongorákat?

Miért vesz az állam Bogányi-zongorákat 355 millió forintnyi közpénzből? - kérdezte az RTL munkatársa. Az elmúlt 1-2 év megrendeléseinek kiesése miatt a magyar állam segítséget nyújt a vállalkozásnak és kulturális támogatást nyújt azzal, hogy vásárol - mondta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy ez burkolt állami támogatás-e, azt mondta Gulyás Gergely, hogy nem tartja annak.

Megnevezte a legnagyobb felelősöket a repülők késéséért a miniszter

A HungaroControlnál jelentős létszámbővítés történt az elmúlt időszakban - ennek ellenére akciótervet vár el a légiirányítóktól a kormány, mondta egy kérdésre Gulyás Gergely. Adatai szerint a késések közel kétharmadáért a légitársaságok felelősek, a maradék egyharmadért az időjárás, a reptér, a légiirányítás és a földi kiszolgálás tehető felelőssé.

Hogyan oldják meg, hogy ne terheljék át a lakosságra az új banki sarcot?

Az Mfor-Privátbankár munkatársa azt kérdezte a minisztertől, a beharangozott banki díjstop vonatkozik-e az átutalási díjakra, egyéb banki díjakra (Gulyás Gergely korábban csak a számlavezetési és kártyadíjak befagyasztásáról beszélt). A miniszter azt mondta: a részletek kidolgozása folyamatban van, de a cél az, hogy minden díjemeléstől megkíméljék a lakossági ügyfeleket. A devizaműveletekre kivetett új teher Gulyás Gergely szerint nem vonatkozik a lakosság külföldi fizetéseire.

Az MNB óriási vesztesége majd rendeződik magától - akármeddig is tart?

Az MNB óriási veszteségét a kormány hogyan kívánja rendezni? Erre is rákérdezett munkatársunk, Dobos Zoltán. Némi közös matekozás után az jött ki, hogy még optimális esetben is 8 évbe telne ezt kinullázni, ha csak a kedvező piaci folyamatokra támaszkodik a kormány - Gulyás Gergely ezt elfogadható időtávnak nevezte.

Nem mondott igazat a Diákhitel kamatáról a kormány?

Korábban azt ígérte a kormány, hogy a Diákhitel kamata újra 4,99 százalékra csökken, ha egyszámjegyű lesz az infláció és az alapkamat - ez bekövetkezett, mégis maradt 7,99 százalék a kamat. Az Mfor-Privátbankár munkatársának kérdésére azt mondta Gulyás Gergely: erről nem tárgyalt a kormány. A cél persze az, hogy újra 5 százalék alá csökkenhessen a kamat, de arra nem tudott ígéretet tenni a miniszter, hogy ez idén fog bekövetkezni.

Spanyolország

Ki nyeri a foci-Eb-t? - kérdezte kollégánk Gulyás Gergelytől. Erre érkezett az egyszavas válasz késlekedés nélkül.

Szoros választási eredmény esetén lehetne kötelező az újraszámlálás

Érdemes lenne újra egy határt meghúzni a választási törvényben, amin belüli szoros eredmény esetén kötelező lenne újraszámlálni a szavazatokat - mondta kollégánk felvetésére Gulyás Gergely. Korábban volt ilyen szabály, 1 százalékos eltérés esetére állt fenn a kötelezettség.

Lesz, aki csak egy napot nyer a babaváró-hosszabbításon

Egyégesen 2026. július 1-je a határidő a 2019. július 1. és 2020. június 30. között felvett babaváró hitelek esetében a gyermekvállalás teljesítésére - ez van, akinek két éves, van akinek egy napos hosszabbítást jelent, mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő egy tisztázó kérdésre.

A kormány bezárta a kiskaput a bankok előtt, és bünteti azokat, akik használták

A kormány bezár egy kiskaput, amit a bankok eddig kihasználtak - válaszolta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy az állampapírok állományát egyes bankok ugyan valóban nem növelték, de a jogszabályoknak megfelelően jártak el, számíthattak volna a bankadó csökkentésére ezzel együtt is.

Ezt most bezárta a kormány Gulyás Gergely szavai szerint, bár a mi értelmezésünk szerint ennél többet is tett, hiszen hiába járt el jogszerűen egy bank az ügyben a bankadó csökkentésének reményében, ez mégsem következik majd be, tehát nem csak a jövőbeli magatartásra vonatkozik a szigorítás.

Gulyás Gergely: lehet, hogy van közöm a forintgyengüléshez

Nagyjából két forinttal lett drágább az euró a Kormányinfó idején a bankközi devizapiacon - az ezzel kapcsolatos felvetésre Gulyás Gergely azt mondta, most lehet hogy van köze ehhez a forintgyengüléshez.

Friss árfolyamokat a Privátbankár Árfolyamkeresőben talál >>

Könnyen és gyorsan átment a nemzetbiztonsági átvilágításon a szexuális zaklatással vádolt orosz metropolita

Ahogy beharangoztuk, a szexuális zaklatással vádolt Hilarion Alfejev orosz metropolita ügye is szóba került - de nem árult el részleteket Gulyás Gergely arról, hogyan kaphatott ilyen gyorsan állampolgárságot, és hogyan mehetett át a nemzetbiztonsági átvilágításon. Van egy súlyos vád, amit ki kell vizsgálni - mondta a miniszter.

Mi a háborús propaganda a kormány szerint?

Mit tart háborús propagandának a kormány, milyen médiumokra vonatkozik ez a kitétel? Ezt az Igazságügyi Minisztérium dönti majd el, kapott erre egy feladatot, legkésőbb a szeptember eleji kormányülésen megtudjuk majd, mire jutnak Gulyás Gergely szavai szerint. 

A háború miatt nem születtek meg a magyar gyerekek?

Egy kérdésre válaszolva Vitályos Eszter kormányszivő szavai alapján reális, hogy egy pár, aki felvette a babaváró hitelt ezzel egyidejűleg vállalva, hogy gyermekük születik néhány éven belül, az Ukrajnában kitört háború miatt döntött úgy, hogy mégsem vállalnak gyermeket.

Mikor lehet majd igazi kérdéseket feltenni Orbán Viktornak?

A miniszterelnök mostani külföldi látogatásai nem titkosak, csak előzetesen nem bejelentettek. A Telex felvetette, hogy a találkozókat követő sajtótájékoztatókra nem kap meghívót a teljes magyar média, így nem lehet kérdéseket feltenni a miniszterelnöknek a találkozókról sem - hogy erre valamikor lesz-e lehetőség a szokásos decemberi/januári miniszterelnöki Kormányinfó előtt, arra nem tudott választ adni Gulyás Gergely. "Valahol egészen biztos" - mondta a kérdésre.

Mit tanult a Fidesz az EP-választásokból?

EP-választáson még sosem kapott annyi szavazatot a Fidesz, mint most - mondta Gulyás Gergely azzal együtt hogy elismerte, még sosem volt ilyen alacsony a támogatottság aránya. Más EP-választásokhoz képest magasabb volt ugyan a részvétel, de a magyar parlamenti választásokkal nem lehet összehasonlítani az ideit szerinte. Arra a kérdésre, hogy kell-e valamit változtatni a kormány politikáján az eredmények ismeretében, a miniszter azt mondta: jó kormányzás kell ahhoz, hogy minél több választópolgár bizalmát elnyerjék. A ciklus közepi eredmény azt vetíti előre, hogy a ciklus végén jó eredményt ér majd el a Fidesz - mondta a miniszter.

Ezzel a Kormányifó véget ért, ahogy közvetítésünk is lezárul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!