3p

A főpolgármester-jelölt kulturális programjáról árult el részleteket.

 A főpolgármester-jelölt azt mondta, hogy Budapest Magyarország kulturális fővárosa is, ahol több száz színház és mozi található, valamint a főváros több ezer kulturális rendezvény helyszíne is.

Minőségileg és sokszínűségben is a legmagasabb színvonalú kulturális kínálat áll a budapestiek, illetve a fővárosba látogatók rendelkezésére, ám ezen intézmények és programok nagy része a belvárosban, illetve a belső kerületekben található, illetve meglehetősen drága, nehezen megfizethető - mondta Vitézy Dávid, hozzátéve, ezért is biztosítana kultúrkupont, amely 2025-től minden budapesti lakcímmel rendelkező lakosnak járna évi 10 ezer forint értékben.

Kultúrkupont adna minden budapestinek Vitézy Dávid
Kultúrkupont adna minden budapestinek Vitézy Dávid
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Ezt a kupont a budapestiek színházjegyekre, művészmoziba szóló belépőkre, fürdőjegyekre vagy állatkerti belépőkre is felhasználhatnák - ismertette. Az intézkedést kulturális programja legfontosabb elemének nevezte.

Ezt az intézkedést már októberben, a Fővárosi Közgyűlés első ülésén beterjesztené - mondta, hozzáfűzve, hogy ezen kívül a budapestiek további kedvezményekben is részesülnének az állami és a magán fenntartású kulturális intézményekben és rendezvényeken is. Már kezdeményezte, hogy a 30 év alattiak 30 százalékos kedvezményes belépőt vásárolhassanak a Sziget fesztiválra - közölte.

Vitézy Dávid szerint érdemes ügyekről szóló, programalapú kampányt folytatni, hiszen ezek segítségével lehet eredményeket elérni.

A politikus kulturális programjának további elemei között említette a Budapest kulturális kerülete kezdeményezést, amelyhez ismertetése szerint az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés szolgáltathat mintát. Ennek keretében minden évben egy bizonyos fővárosi kerülethez irányítaná Budapest erőforrásait, illetve marketing jellegű támogatását.

A főpolgármester-jelölt szerint ez hozzájárulhatna ahhoz, hogy Budapest kerületeiben a 21. századhoz méltó kulturális kínálat jöjjön létre, és a Budapest kulturális kerülete címet elnyerő kerületben lenne az adott évben a fővárosi kulturális élet középpontja.

A politikus fontosnak tartja azt is, hogy a főváros kulturális programjai egy nagyon jól kereshető adatbázisban elérhetőek legyenek. Vitézy Dávid ennek érdekében a budapesti programnaptár fejlesztését szorgalmazta.

Kulturális programja további fontos elemeként említette a "Teret adunk a művészetnek" programot, ehhez a főpolgármester-jelölt a főváros tulajdonában lévő, de bezárt, illetve jelenleg használaton kívüli épületek kulturális célra való hasznosítását tartaná célszerűnek.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén szeretné megvédeni Budapesten a kulturális intézmények sokszínűségét és szabadságát, ennek érdekében olyan módon tárgyalná újra a kormánnyal az idén lejáró színházi megállapodásokat, hogy semmilyen módon ne sérülhessen a színházak függetlensége és sokszínűsége. Azt is szeretné elérni, hogy ne költöztessék el vidékre a budapesti kulturális intézményeket - mondta.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!