5p

Sorozatot indítunk, amelyben a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező helyszíneit mutatjuk be. Elsőként a XII. kerületet, ahol a NER-nek fontos ügyekben Pokorni Zoltán nem volt túl harcos, így a komplett Svábhegyet letarolták az ingatlanosok. Izgalmas verseny lehet, hogy ki ül be az üresen hagyott polgármesteri székébe a XII. kerületben.

A XII. kerület az ellenzék számára eddig nehezen nyerhetőnek számított, de amióta Pokorni Zoltán február végén bejelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért Hegyvidéken, itt is felcsillant a remény a Fidesz legyőzésére. A Fidesz egykori elnökét 2006 óta már négyszer választották újra, és vélhetően idén is ő lett volna a biztos befutó, ha nem dönt úgy, hogy inkább visszatér eredeti szakmájához és tanárként dolgozik tovább.

Pokorni Zoltán újra tanítana. Fotó: YouTube / Hegyvidék TV
Pokorni Zoltán újra tanítana. Fotó: YouTube / Hegyvidék TV

Pokorni a XII. kerületben akkor is főlényesen tudott nyerni 2019-ben, amikor a Fidesz számára elesett Buda. Óriási meccs zajlott az I. kerületben, ahol addig a fideszes Nagy Gábor Tamás volt a polgármester, de végül nyert az ellenzéki jelölt. Meglepetés volt, hogy a polgári városrészként számontartott II. kerületben is megbukott a Fidesz. Véget ért egy korszak a III. kerületben is 2019-ben, ahol nagyon szoros versenyben szenvedett vereséget Bús Balázs. Újbudán fölényes győzelmet aratott az ellenzék, amelynek jelöltje, László Imre egykori kórházigazgató, a DK egészségpolitikusa 50,5 százalékot kapott, míg a kerületet 2010 óta vezető Hoffmann Tamás csak 43,3 százalékot.

Míg a szomszéd kerületek elbuktak, addig Pokorni Zoltán a tőle megszokott magabiztossággal hozta a győzelmet 60 százalékkal, majdnem 20 százalékkal megelőzve a DK-s Élő Norbertet. A testületben is stabil fideszes többséggel irányíthatott, 11 mandátum lett a Fideszé, 5 mandátum az ellenzéki összefogásé, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is szerzett egy képviselői helyet. 

A kerület, mint közigazgatási egység 1940 július 1-én kezdte meg a működését, és bár azóta fokozatosan beépült, még mindig a főváros legzöldebb kerületének számít, és a legszebb fővárosi kirándulóhelyekkel várja a kikapcsolódni vágyókat

- szól a kerület bemutatkozása.

Pont a zöldterületek körül volt az elmúlt négy évben is a legtöbb botrány. Bár Pokornit mindenki nyuggodt, higgadt, becsületes politikusnak képzeli, aki az utóbbi években látszólag eltávolodott a központi fideszes irányvonaltól és visszavonult a kerületébe, azt túlzás lenne állítani, hogy megállította volna a NER nyomulását a Hegyvidéken.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke osztott meg két képet tavaly szeptemberben Tiborcz István svábhegyi privát klubjának környékéről. A Telex cikkében megjelenő képpáron jól látszik, hogyan tarolták le a fákat pár év alatt a korábban erdős területen, hogy a helyükre 16 luxusingatlant húzzanak fel.

Így nézett ki a Svábhegy a beruházások előtt:

Sok a zöld.
Sok a zöld.
Fotó: Kovács Gergely Facebook oldala

És így néz ki most:

Kevés a zöld.
Kevés a zöld.
Fotó: Fotó: Kovács Gergely Facebook oldala

Mivel a XII. kerület az egyik legdrágább kerület a fővárosban, ezért itt nagy a verseny az ingatlanfejlesztők között, hogy ki tud még egy értékes területet megszerezni. Ez pedig aligha menne remek önkormányzati kapcsolatok, engedélyek és támogatások nélkül.

Pokorni Zoltán másik nünükéje a Normafa volt. Ide olyan síközpontot álmodott az értelmiségi politikus, mintha ez itt Svájc, vagy minimum Ausztria lenne. Holott egymást követik az olyan telek, amikor csak néhány napig van hó, így a kiépített sielős infrastruktúra némileg túlzónak tűnik. Januári hír volt, hogy elkészült a szánkópálya és a sípálya a Normafán. A Normafa Látogatóközpont mini kiállítással is várja az érdeklődőket: a falakon és a tévé képernyőjén a normafai síelések emlékei, régi plakátok és filmfelvételek emlékeztetnek arra, hogy a Normafát havas teleken mindig ellepték és élvezettel használták a síelők és a szánkózók.

Azt pedig a hvg írta meg, hogy ikonikus hegyvidéki helyszínekkel bővült a szintén fideszes vezetésű pesti belvárosban kiterjedt birodalmat igazgató vállalkozók érdekeltsége. A XII. kerületi önkormányzat által felújított és nemrég átadott Normafa Síház étterem új üzemeltetői között van Csókay Bence, Manninger Máté, Nádas Patrik vagy éppen Hámori József, akikhez egyebek között az Ötkert, a Fröccsterasz, a Dojo Bar szórakozóhely, illetve a DiVino hálózat is tartozik. A síház renoválására és bővítésére kiírt, csaknem egymilliárd forintos közbeszerzést ezúttal is a Pokorni Zoltán polgármester idején jól bevált partner, az Archibona Kft. nyerte meg, a környezetét pedig a Hegyvidéken ugyancsak udvari beszállító Penta Kft. újította meg. Hó ugyan nincs, de a biznisz legalább jól pörgött.

A NER-nek igazán fontos ingatlanos ügyekben tehát Pokorni szabad folyást biztosított, a kevésbé fontos oktatási ügyekben viszont szépen építette a saját imázsát. Legutóbb például nemet mondtak a Tamási Áron iskola fenntartóváltására és nem lesz tandíj sem. Az ügyben már exponálta magát Fonti Krisztina eddigi alpolgármester, akit Pokorni utódjának szán a Fidesz, és természetsen ő a választások fő esélye is, de kevésbé ismert és karakteres, mint az eddigi polgármester, ezért az ellenzéknek is jobbak a pozíciói, mint korábban.

Hogy ki lesz Fonti Krisztina kihívója, az még nem dőlt el. Az ellenzéki oldalon a Momentum Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát, az LMP Kendernay Jánost indítaná, de beszállt a polgármesterjelölti versenybe a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltje, Visi Piroska is, akit Szél Bernadett és Hadházy Ákos támogat. A kerületben előválasztást tartanának április elején, ezen most úgy tűnik, hogy részt vesz majd a kutyapárti Kovács Gergely is, aki az elmúlt négy évben talán a legtöbb kerületi mutyiról beszámoló helyi képviselő volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!