2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amit kértek tőle, az ellentétben állna a kegyelmi hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével az elnök szerint.

Karsai Dániel, az életvégi döntések szabadságáért küzdő, halálos betegségben szenvedő jogász Facebook-bejegyzésben osztotta meg, hogy milyen választ kapott Sulyok Tamás köztársasági elnöktől. Karsai arra kérte Sulyokot, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arról, kegyelemben részesíti azokat, akik az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkeznek.

"A köztársasági elnök szerint ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. A kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Végezetül, az elnök úr szerint egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét"

- foglalja össze a kapott választ a jogász, aki a levelet meg is osztotta, az ezen a linken olvasható.

"Kiindulásként rögzítem, hogy már azt is nagyra értékelem, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. Az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légbőlkapottnak nevezni nem lehet.

A kérdéses nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét. Hiszen minden ügyet önállóan meg kell vizsgálni. Az Országgyűlés és a bíróságok hatáskör elvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet. Minden ügyben egyedileg döntve, de akár rendszeresen egy azonos témában. Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket."

- írja reakcióként Karsai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!