2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A nők és lányok jogainak elismerése érdekében a férfiak és a fiúk a jelenleginél nagyobb szerepet játszhatnak és kell is játszaniuk a nemek közötti egyenlőség előmozdításában - jelentették ki közös nyilatkozatukban a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács vezetői a nemzetközi nőnap alkalmából szerdán.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke, valamint Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke közös nyilatkozatukban kijelentették: megerősítik elkötelezettségüket a nemek közötti egyenlőség biztosítása és a nők jogainak védelme mellett. Kiemelték: a férfiaknak és a fiúknak szembe kell nézniük a szexizmussal, és fel kell szólalniuk, ha azt látják, hogy nőket zaklatnak vagy méltánytalanul bánnak velük.

"A nemek közötti egyenlőség mindenkinek előnyös, a férfiaknak és a nőknek egyaránt. Senkit sem szabad nemi szerephez kötni. A nemi sztereotípiák fenntartják a megfelelőnek vélt viselkedésről alkotott káros elképzeléseket, és akadályt képeznek a nemek közötti valódi egyenlőség előtt" - fogalmaztak.

Nem csak nőnapon kell róluk megemlékezni. Fotó: Pixabay
Nem csak nőnapon kell róluk megemlékezni. Fotó: Pixabay

A vezetők arra figyelmeztettek továbbá, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség erőszakhoz is vezethet. Az Európa Tanács isztambuli egyezménye a szervezet elsődleges eszköze a nemi alapú erőszak leküzdésére és a nemek közötti egyenlőség előmozdítására - emlékeztettek.

Az emberi jogok egyetemesek, és a megkülönböztetés minden formája - beleértve a szexizmust és a rasszizmust is - elleni küzdelem kulcsfontosságú az egyenlőség és igazságosság eléréséhez. A vezető pozíciójú férfiaknak, úgy a politikában, az üzleti életben, a médiában, a sportban, mint a kulturális intézményekben, példát kell mutatniuk az egyenlősége megteremtése érdekében - tették hozzá. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!