3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A korábbinál több cégvezető gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia átveszi az alkalmazottak egy részének helyét a vállalatánál.

A mesterséges intelligencia (MI) használata több ezer vállalatnál fogja csökkentei az álláshelyek számát a következő öt évben. Ez derült ki abból a friss felmérésből, amelyet a svájci Adecco Group munkaerő-közvetítő cég és az Oxfort Economics kutatóintézet végzett kétezer - amerikai, kanadai, német és japán vállalatoknál dolgozó - vezető beosztású menedzser megkérdezésével. 

Betolakodik az irodákba az MI
Betolakodik az irodákba az MI
Fotó: Pixabay

"A legfontosabb adat szerint a megkérdezett menedzserek 41 százaléka számít arra, hogy cégénél kevesebb embert fognak foglalkoztatni a jövőben azért, mert a mesterséges intelligencia átveszi egy részük helyét. A mesterséges intelligencia a munka világának nagy rombolójaként jelenik meg" – mondta Denis Machuel, az Adecco vezérigazgatója a CNN-nek. A vállalatoknak át kell képezniük embereiket és át kell alakítaniuk a szervezetüket, hogy lekövessék ezt a változást. Eközben el kellene kerülniük a szükségtelen felfordulást – tette hozzá a szakértő.

Elemzésük eredményeit alátámasztja, hogy a megszólaló cégvezetők 18 ágazatban – köztük az energiaiparban, a kiskereskedelemben és az autóiparban – tevékenykednek.

A vezérigazgatók 46 százaléka azt mondta, hogy belső átszervezések lesznek cégénél a mesterséges intelligencia megjelenéséhez igazodva. Kétharmaduk azt tervezi, hogy vállalata a mesterséges intelligenciához értő szakembereket vesz fel. Csak egyharmaduk látja úgy a jövőt, hogy házon belüli továbbképzéssel oldja meg az MI kezeléséhez szükséges szaktudás importálását.

Mégsem lesz "nettó pozitív"?

Ez a felmérés sötétebb képet fest annál, mint ami korábban a Világgazdasági Fórum (WEF) megrendelésére készült vizsgálatból kiderült. Abban 800 cégvezetőt faggattak, és azt találták, hogy a válaszadók 25 százaléka számít létszámcsökkentésre a mesterséges intelligencia miatt. A megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy az MI térnyerése „nettó pozitív” hatással lesz a foglalkoztatásra a következő öt évben, mert újabb embereket kell felvenni annak használatához.

A Goldman Sachs bankház közgazdászai 2023 márciusában, amikor a mesterséges intelligencia sokkal nagyobb újdonság volt, mint most, egy évvel később, úgy becsülték, hogy 300 millió teljes foglalkoztatást kínáló állás fog megszűnni vagy félállássá zsugorodni a világon a generatív MI megjelenése miatt. Főként fehérgalléros munkavállalók állásai kerülnek veszélybe.

Van azért más álláspont is

Szintén derűsebb eredményeket hozott a fenti kutatásnál a világ egyik legnagyobb hr-tanácsadó cége, a Randstad tavaly ősszel közzétett felmérése. A Randstad Workmonitor Pulse Survey ugyanis lényegében nemleges választ adott arra a kérdésre, hogy 

a technológia elkerülhetetlenül helyettesíteni fogja az alkalmazottakat a jövőben? 

A megkérdezettek legnagyobb része - 52 százaléka - úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligencia a saját karrier építésében és előmenetelhez nyújt támaszt, ahelyett, hogy veszélyeztetné az adott állást. Ezt bizonyítja az AI-készségeket kereső állásajánlatok megugrása is. A Randstad adatai szerint az ilyen bejegyzések tekintetében 2000 százalékos növekedést produkáltak tavaly március és október között. Ezenkívül a megkérdezettek közel fele, 47 százaléka izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően. Ez magasabb arány a pesszimisták eredményénél, 39 százalékuk aggódik a mestrséges intelligencia munkájára gyakorolt hatása miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!