3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az LMP az akkumulátorgyárak ügyében, miközben a Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz készül fordulni az akkumulátorgyárak szabályozása miatt.

Süveg Anna - az LMP Facebook-oldalán is követhető sajtótájékoztatón - azt mondta, a rendkívüli ülés összehívásával azt akarják elérni, hogy a kormánypártok vállalják a vitát, mondják el érveiket, ne "sunnyogva", az emberek feje felett adják el az ország jövőjét néhány külföldi nagyvállalatnak.

A szóvivő azt mondta, az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején.

Hozzátette: a Fidesz továbbra sem tett le tervéről, hogy Magyarországot a veszélyes és környezetszennyező akkumulátorgyárak nagyhatalmává tegye.

A debreceni "gigaberuházás" nemrég kapott új engedélyeket, épül a gyár Győrben, elkezdődött az engedélyezés Fóton, megdupláznák a gödi Samsung-gyár teljesítményét - sorolta a példákat.

Felidézte azt is, hogy csütörtökön hozták nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, miszerint a kormány ezen beruházások esetében felmentést adna az önkormányzati településrendezési követelmények alól.

A szóvivő szerint mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz nem meghallgatni, hanem elhallgattatni szeretné az embereket.

Közölte, Magyarországból sosem lesz akkumulátorgyártó-nagyhatalom, mint ahogy Banglades sem lett ruhagyártó-nagyhatalom attól, hogy a világcégek ott gyártatják ruháikat szennyező módon és az alacsony béreket kihasználva.

Süveg Anna hozzátette: attól, hogy kínai vagy dél-koreai cégek Magyarországon gyártatják termékeiket, nem Magyarország, hanem Kína és Dél-Korea lesz nagyhatalom.

Ezzel párhuzamosan a Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz készül fordulni az akkumulátorgyárak szabályozása miatt.

A párt társelnöke pénteki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, "a Fidesz kitalálta, hogy egy akkumulátornagyhatalommá teszi az országot". Szabó Rebeka kijelentette, hogy ezek olyan veszélyes üzemek, amelyek elhasználják a vízkincset és az elektromos áram jelentős részét, mérgező anyagokkal terhelik a környezetet, valamint "nem tartják be a munkavédelmi előírásokat".

A képviselő szerint a kormány úgy enyhíti a szabályozásokat, hogy "ne kelljen ezeknek az ázsiai multicégeknek odafigyelniük a környezetre, sem a munkavállalói jogokra". A kiemelt beruházásokról szóló törvény korábban is lehetővé tette, hogy mind a társadalmi egyeztetésre, mind a környezetvédelmi szabályokra "fittyet hányhatnak", csütörtökön pedig megjelent egy kormányrendelet, ami a területrendezési szabályozás alól ad kivételt, "különösen az akkumulátorgyáraknak" - fogalmazott Szabó Rebeka.

A politikus úgy értékelt: így az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekei is sérülnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!