4p

Amíg minden európai országban mérséklődik az áremelkedés, vagy egyenesen csökkennek az energiaárak, addig hazánkban egyedüliként továbbra is gyorsul a drágulás. Ezen eltérő tendencia mögött egyfelől a rezsicsökkentés, másfelől az állhat, hogy a magyar kormány az orosz gázfüggőséget még a szomszédos országoknál is kevésbé volt hajlandó mérsékelni.

Nem lehetünk büszkék arra, hogy hazánk a decemberi éves 24,5 százalékos átlagos inflációval csúcstartó az európai országok között, ezen belül pedig az élelmiszerárak európai harmonizált 47,8 százalékos értéke szintén toronymagasan az első uniós összehasonlításban, amivel egyébként még a háborúban álló Ukrajnát is bőven megelőztük.

Nagyon elszomorító az is, hogy a hazai energiaár-infláció, a maga 38,7 százalékos éves emelkedésével szintén dobogós helyen végezett,

az Eurostat harmonizált adatai szerint.

Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése. Fotó: Depositphotos
Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése. Fotó: Depositphotos

Noha Olaszország a 65,1 és Lettország a 45,3 százalékos decemberi éves energiaár-drágulással még előttünk van, de ezekben az országokban – hazánkkal ellentétben – már lassul az árak emelkedése: Olaszországban az októberi éves 71,7 és novemberi 68,1 százalékos értékekről mérséklődött, míg Lettországban júliusban érte el a csúcsot, 70,2 százalékkal, míg októberben és novemberben 56,5 és 51,7 százalékos volt az energiaár-növekedés.

Fontos kiemelni, hogy Magyarországon kívül az unió valamennyi országában mérséklődött az energiaárak emelkedése,

sőt Spanyolországban – részben az ibériai modell nevű kormányzati beavatkozás miatt, amely az áram árát függetlenítette a gázétól, valamint az orosz gáztól való alacsony függőség miatt – már 6,9 százalékkal csökkentek is az energiaárak az előző év azonos időszakával összevetve.

Ezzel szemben hazánkban, Európában egyedüliként erősen gyorsuló tendenciát mutat az áremelkedés: októberben 28,3, novemberben 27,1 százalékos volt a drágulás éves mértéke, erről ugrott decemberben 38,7 százalékra.

Itthon a háztartási energia 55,5 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 97,8, a tűzifáé 58,6, a palackos gázé 48,7, az elektromos energiáé 27,8 százalékkal nőtt egy év alatt. Havi összevetésben is csak 6 százalékkal mérséklődött a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gázért 11,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az energiaárak változásának Európától eltérő hazai tendenciája mögött két fő tényező állhat:

Egyfelől hazánkban 2022 nyaráig az eredeti formájában élt a rezsicsökkentés,

tehát addig a fogyasztóiár-indexben változatlan árakkal számoltak, majd azt követően a gáznál 7,5-szeres, az elektromos áramnál pedig kétszeres emelés érvényesült, amit decemberben meg is hosszabbítottak. A világpiacon viszont már jóval korábban, 2021 őszén elindultak felfelé az árak, így az uniós országok döntő többségében – ahol valamilyen szinten a piaci folyamatok a lakossági fogyasztóknál is érvényesülnek – az idén ősszel bekövetkező áresés már egy magasabb bázishoz viszonyítva történt.

Emellett szintén fontos tényező, hogy az orosz gázfüggőséget, még a szomszédos országoknál is kevésbé volt hajlandó mérsékelni a magyar kormány.

Tavaly év végén Orbán Viktorék az oroszokkal 15 évre szóló gázszerződést írtak alá, amelynek árait a TTF holland gáztőzsde áraihoz kapcsolták. Egyrészt valószínű, hogy a szerződött ár nem tartalmaz árengedményt a TTF áraihoz képest, másrészt viszont a szerződés árai 2–3 hónap késleltetéssel követik a piaci ár változását. Elvben ez az időbeli eltérés lehetőséget ad a magyar nagykereskedőnek arra, hogy felkészüljön a tárolókba történő ki- és betárolásra, ahogy az kedvezőbb az árak változásának megfelelően.

Emellett, amíg Nyugat-Európában a kedvezőbb piaci áron vásárolt gázt jelenleg a lakosság számára értékesítik, így érvényesül a jelentős áresés a lakossági árakban, és a tárolók – részben biztonsági okokból – továbbra is magas töltöttségi szinten vannak a korábban sokkal drágában vásárolt gázzal, addig hazánkban éppen fordítva, jóval nagyobb arányban a tárolókból szolgálják ki a fogyasztókat, arra számítva, hogy a jelentős piaci áresést követően jobban megéri majd egyszerre feltölteni a tárolókat, miközben bíznak abban, hogy a gázszállítás fennakadásával nem kell számolni.

Ha valóban ez a logika érvényesül, akkor valószínű, hogy Magyarországon csak Európát hónapokkal követve lesz érezhető az energiaárak csökkenése, így az év első hónapjaiban az energiaár-inflációban is csúcstartóvá válhatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!