5p

Egyre érdekesebb helyzet rajzolódik ki a napelem panelek piacán, melynek Európa szerte jelentős hatási lesznek a lakossági és a vállalati beruházásokra egyaránt. 

A lakossági beruházások az egész kontinensen bezuhantak. Az alapanyagok árának csökkenése miatt folyamatosan esnek a panelek árai, ezzel egyidőben komoly műszaki változás jön a panelek gyártásában. Ezen hatások miatt árháború robbant ki a kínai gyártók uralta piacon - érzékeltette a helyzetet Szenyán Endre, az ALTISO Energy – korábbi nevén A1 Solar – ügyvezetője.

Meddig tart az árcsökkenés? Fotó: Depositphotos
Meddig tart az árcsökkenés? Fotó: Depositphotos
Mint kifejtette, a korábbi őrült felfutás után jelentősen megtorpant a lakossági telepítések száma nem csak Magyarországon, de egész Európában. Ennek okai szerinte leginkább a szabályozói környezetben kereshetőek, valamint ezzel összefüggésben van, hogy a nagyberuházóknak jobban megéri a több megawattos farmokat telepíteni, mint néhány kilowattos lakossági rendszereket. E vállalatok lobbiereje pedig jelentős.

Természetesen leállástól nem kell tartani, hiszen például Ausztriában 2024. január 1-től eltörlik a napelemes rendszerekhez kapcsolódó anyagok és szolgáltatások áfáját, ami azonnali, 20 százalékos költségcsökkenést fog eredményezni. Azonban a lakosság számára kedvezően alakul a szabályozói környezet például Spanyolországban is. Így összességében, ha jelentős lassulással is kell számolni, annak ellenére egy erős piac prognosztizálható Európában.

A gyártók azonban erre nem számítottak. 2021-22-ben hihetetlen mértékben pörgették fel a kisebb, jellemzően 380-460 W közötti, azaz a lakossági méretű panelek gyártását és kontinensünkre való szállítását. Most pedig bajban vannak, ugyanis a készleteik a kivitelezések csökkenése miatt beszorultak - tájékoztatott.

Az egyik legnagyobb és legismertebb gyártónak a hollandiai és spanyolországi raktáraiban több mint 500 ezer panel vár gazdára. Ebből mintegy 30 ezer családi házra kerülhet átlagos méretű napelemes rendszer. Összehasonlításként, a magyar kormány tervei szerint ennyi lenne az egy teljes évben kiépítendő rendszerek száma hazánkban. És ez mindössze egyetlen gyártó!

A szakember egy másik jelenségre ia felhívta  figyelmet. A kivitelezések számának csökkenése mellett az alapanyagárak folyamatos csökkenése is nehezíti a gyártók helyzetét. Az OPIS, a Dow Jones vállalatának heti frissítése szerint, a globális fotovoltaikus iparban továbbra is jelentős változások tapasztalhatók. A napenergia cella árak, - különösen a Mono Perc M10 és G12 cellák terén, - elértek egy újabb történelmi mélypontot, és az árak továbbra is csökkennek. A hosszú ideje tartó csökkenés és az iparág lassú értékesítési helyzete miatt a cellagyártók között árháború alakult ki.

Míg egy évvel ezelőtt egy panel átlagos nagykereskedelmi ára meghaladta a 0,3 euró/W értéket, ez mára már 0,14 euró/W körüli értéket mutat. Az árcsökkentéseken túl a gyártók az árukészlet mérséklésére is összpontosítanak, kordában tartva az üzemeltetési kiadásokat. Vagyis hamarosan visszatérhetünk oda, hogy megszűnik a kereskedő és kivitelező cégek „polcról” való vásárlása, és csak közvetlenül a gyártótól tudnak rendelni, többhetes gyártási és mintegy 2 hónapos szállítási határidővel. 

A harmadik komponens egy műszaki jellegű változás, ami hatásában akkora lesz, mint amekkora a több évvel ezelőtti polikristályos napelem panelek kikopását eredményezte a piacról, a jelenleg egyeduralkodó monokristályos panelek javára. A jelenleg használatos P-Type celláknál a gyártás során bórt elegyítenek a szilíciumhoz (ezzel „szennyezik”), amelynek kevesebb elektronja van a szilíciumnál, ezért a napelem cella pozitív töltésűvé válik. Az N-Type celláknál azonban foszfort használnak, aminek több elektronja van a szilíciumnál, ezért ezek a cellák negatív töltésűek lesznek.

Az N-Type panelek előállítási költsége némileg, de nem sokkal magasabb, azonban jobb hatásfokkal rendelkeznek és ellenállóbbak a Nap sugarainak, ezért a felhasználási idejük alatt több energiát képesek előállítani. A nagy napelem parkokban pedig a megtermelt villamos energia minél magasabb mértéke a legfontosabb szempont. Ezért a gyártók egyre másra állítják át gyártósoraikat erre a technológiára. A korábbi előrejelzések 2028-29-ra prognosztizálták azt, hogy az N-Type panelek gyártása megelőzi a P-Type panelekét, azonban úgy fest, hogy a technológiaváltás lényegesen hamarabb bekövetkezik.

A fentiek mellett egyéb fontos tényezők is befolyásolják az európai és a globális piacot. Az Eneos Group, egy japán energetikai vállalat például rekordösszeget, közel 4 millió amerikai dollárt fizetett a Panama-csatorna használatáért. A csatorna zsúfoltsága, melyet főként az elmúlt hónapok aszálya okoz, számos hajót kényszerített a várakozásra. A helyi hatóságok radikális korlátozásokat vezettek be a csatorna használatára. Ez, hasonlóan a nemrégiben a Szuezi-csatornán keresztbe fordult hajó okozta fennakadáshoz, súlyosan érinti az ellátási láncokat.

Híresztelések kaptak szárnyra arra vonatkozóan is, hogy az Európai Bizottság fontolóra vette, hogy kereskedelmi védelmi intézkedéseket indítson el a Kínából importált napelem termékekre vonatkozóan. Amennyiben ez igaznak bizonyul, úgy az Egyesült Államokhoz hasonlóan a teljes piac újabb változására kell számítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!