2p

Több kedvezmény megmaradhat.

A Pénzügyminisztérium ma benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvények tervezetét. A törvények a tárca szerint nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat.

A Pénzügyminisztérium épülete a pesti belvárosban. Jól átgondolták. Fotó: Mfor/Mester Nándor
A Pénzügyminisztérium épülete a pesti belvárosban. Jól átgondolták. Fotó: Mfor/Mester Nándor
Számos újdonságot hoznak a 2024-es – és egyes esetekben a 2025-ös – évre a javaslatok. Egy évvel meghosszabbítják a reklámadó felfüggesztését, jövőre részben megszüntetik, 2025-től teljesen kivezetik a közműadót. Egyszerűbbé válik többek között a személyi jövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályok.

Az E-pénztárgép rendszer bevezetésével Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban. A kormány 2025-től – elegendő felkészülési időt biztosítva – jelentősen egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is.

A tárca érvelése szerint a globális minimumadóról szóló irányelvet egy külön törvényjavaslat ülteti át a hazai szabályozásba oly módon, hogy egyúttal a magyar adórendszer versenyképességét is megőrzi. A tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb – cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti.

A szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon fog adózni, a beruházások kedvezményben részesülhetnek. 

Megmarad a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentessége. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!