A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a közölt azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el, az érintett vajas, illetve sós termékek minőségmegőrzési ideje 2026. április, tételszámai L099, L106 és L103. Azt írták, hogy a perflouroktánsav (PFOA) vegyület a perfluoralkil anyagok (PFAS) csoportjába tartozik, amelyek hidrofób alkil-láncból és hidrofil végcsoportból álló felületaktív anyagok.
Az 1940-es évektől a perflouralkil vegyületeket számos területen használták, például textil-, szőnyeg-, bőrimpregnálásra (víz- és szennyeződésálló kezeléseknél); tűzoltó habokban, zsírpapír készítésénél.
Az élelmiszerekbe a vízi és szárazföldi élelmiszerláncban történő bioakkumuláció révén és élelmiszerrel érintkező (például csomagoló) anyagokból kerülhetnek. A lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referencia értékeket mindkét vegyület – a PFOA és a PFAS – esetében – írták.