2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Novák Katalin köztársasági elnök korábbi ígéretéhez tartva magát aktívabb külföldi diplomáciai tevékenységet folytat elődeinél. Ehhez azonban sokat kell repülőgépre szállnia.

Novák Katalin 2022 májusa óta összesen 44 alkalommal járt külföldön, ebből 41 útján a kormány Airbus A319-es különgépét vette igénybe – adta hírül az rtl.hu.

Sokat utazik Novák Katalin, most azt is kiderült, mennyiért. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Sokat utazik Novák Katalin, most azt is kiderült, mennyiért. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A külföldi utak az elnöki hivatal adatai szerint több mint 115 millió forintba kerültek. A közérdekű adatigénylésre küldött számokból nem derült ki, hogy hogyan számolták el az Airbus költségeit. Az államfőre jutó költségek esetében néhány esetben feltűnően alacsony adatokat adott meg a hivatal. E szerint például Novák Katalinra mindössze 12 ezer forint költség jutott, amikor Portugáliába utazott. Londont és Izraelt kevesebb mint 18 ezer forintból járta meg. A négynapos kanadai út során is csak 61 ezer forintot tüntettek fel ráeső költségként. Az államfő megválasztásakor jelezte, hogy elődeinél sokkal erőteljesebb diplomáciai tevékenységre törekszik. A miniszterelnökkel ellentétben például személyes látogatást tett Ukrajnában. Ez a hivatalos adatok szerint 556 ezer forintba került.

A cikkből az is kiderül, hogy az Országgyűlés Hivatalától származó kimutatás szerint Kövér László házelnök tavaly év eleje óta hét alkalommal volt külföldi munkaúton. Ezek összesen több mint 57 millió forintba kerültek. A házelnök relatíve szerényen él utazási lehetőségeivel. Jelentősebb tételt tettek ki a repülőjegyek. Izlandra például egymillió forintért repült Kövér László, Dél- Koreába és Mongóliába 2,5 millió forintért, míg a kenyai repülőjegy kétmillió forintba került. Ezeket az értékeket azonban nincs mivel összehasonlítani, mert nem tudni, hogy pontosan milyen áron szállítja utasait a honvédségi Airbus. A házelnököt általában 5-18 fős delegáció kíséri el, főként a hivatal munkatársai. Arra is volt példa azonban, hogy egy meg nem nevezett képviselő utazott vele.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!