2p

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete a napokban három tárgykörben kezdeményezett országos népszavazást.

Első lépésként a kérdéseket hitelesítés céljából benyújtották a Nemzeti Vállasztási Bizottsághoz (NVB), írják közleményükben.

1. Szeretnék, ha a mai nyugdíjrendszerben a szolidaritási elv érvényesülhessen.

Kedvező döntés esetén megnyílna az út a differenciált év eleji nyugdíjemelésre, valamint a 13. havi juttatás arányosítására, azaz az alacsony nyugellátásban részesülők számára jelentősebb, míg a magasabb nyugellátásban részesülők számára  csekélyebb emelést folyósíthassanak.

2. Szeretnék, ha a pillanatnyilag pénzzavarba kerülő nyugdíjas a következő évben esedékes, törvénybe garantált 13.havi juttatása terhére és annak mértékéig, az aktuális évben előleget vehessen fel.

"Kedvező döntés esetén megkimélhetjük a nyugdíjasokat attól, hogy a váratlanul jelentkező kiadásának (műtét, családi esemény, szerencsétlenség) fedezetéül  banki hitel vagy uzsorakamat felvételére, értékei zálogházba való adására kényszerül jön."

3. Szeretnék, ha a napi kommunikációban rendszeresen használt "nyugdíjkassza" a valóságban ténylegesen önálló államigazgatási szervként létezne.

Kedvező döntés esetén az majdani önálló államigazgatási szerv sorsa (hatásköre, gazdálkodása, irányítása, felügyelete, önállósága, döntési jogkörei) transzparensen követhetővé válhatna, áll a közleményben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!