4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vásárhelyi Mária szociológus sarkos véleményt mondott Magyar Péterről. 

"Valójában csaknem az első perctől kezdve értetlenül és rémülten figyelem azt az agresszív "hájpolást", ahogyan a barátaim egy része követi Magyar Pétert. De miután egy alkalommal Friderikusz Sándorral beszélgetve elmondtam fenntartásaimat vele kapcsolatban, azt gondoltam, hogy türelmesen kivárom, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Mert egyrészt nem kedvemre való a "túlfeszített lényeglátó" szerepkör, másrészt amikor 2022-ben MZP esetében több alkalommal nyilvánosan elmondtam kritikus véleményem róla, elképesztően arrogáns és agresszív vitafelhőbe keveredtem. És ehhez nem volt kedvem. Most azonban, amikor elolvastam, hogy micsoda bárdolatlan, pimasz, bántalmazó módon fogalmazott politikai ellenfeléről, Dobrev Kláraról, akkor elszakadt a cérna. Nemcsak azért, mert elfogadhatatlannak tartom ezt a beszédmódot, hanem azért is, mert meggyőződésem szerint ugyanolyan tévút MP-ben a az új Messiást vagy akár a jövendő ellenzék meghatározó szereplőjét látni, mint amilyen MZP esetében volt" - írja Vásárhelyi Mária szociológus most megjelent Facebook-posztjában Magyar Péterről és a Márky-Zay Péterrel (MZP) való összehasonlításoktól. 

Vásárhelyi Mária szociológus véleményt mondott Magyar Péterről
Vásárhelyi Mária szociológus véleményt mondott Magyar Péterről
Fotó: Mfor/Izsó Márton Artúr

Félreértésnek gondolja, amikor párhuzamot próbálnak vonni Nagy Imre és társai "damaszkuszi útja" és Mgayar Péter pálfordulása közé. Indokolása szerint egyrészt azért, mert Nagy Imre és társai egy nagyon hosszú, fájdalmas és rögös utat jártak végig addig, amíg véglegesen ráébredtek, hogy rossz ügyet szolgáltak, egy borzalmas rendszer kiépítésében vettek részt, évekig tartó belső vívódások, meghasonlások és szörnyű bűntudat kísérte ezt az kijózanodást és a szemfordulást a Rákosi-féle rendszerrel. Ráadásul szerinte ezek az emberek őszintén szembenéztek saját múltjukkal, nyilvánosan beismerték tévedéseiket és bűneiket és egy életen át vezekeltek emiatt. Velük nem az történt, hogy januárban lekerültek a rendszer által privilegizáltak fizetési listájáról és márciusban meghirdették a forradalmat.

"Én Magyar Pétertől egyetlen őszinte, önkritikus mondatot sem hallottam az Orbán-rendszer kegyeltjeként eltöltött évekről, saját szerepvállalásáról, pedig mindannyian pontosan tudjuk, hogy belülről nálunk sokkal többet tudhatott annak az aljas, mocskos rendszernek a működéséről, amely tönkretette az országot és sokunk, nagyon sokunk életét" - teszi hozzá Vásárhelyi Mária. 

A szociológus nem olyan elnéző Magyar Péter rossz elszólásaival kapcsolatban, mint sok barátja. Neki senki ne mondja, hogy egy több nyelven beszélő, nyolc évig Brüsszelben élő diplomata, ha fontos számára a politikai becsület és tisztesség, akkor nem tudja megkülönböztetni az orosz propagandát és a valóságot és hitelt ad a legordenárébb orosz álhíreknek is, majd miután kiderül, hogy potenciális közönségének ez nem tetszik, három nap alatt gyökeresen megváltoztatja véleményét.

Vásárhelyi Mária elfogadhatatlannak tartja, ahogyan Magyar Péter egyenlőségjelet tesz az Orbán- és Gyurcsány korszak ill. Orbán és Gyurcsány közé.

"Sőt! Orbánnal sokkal méltányosabb, mint Gyurcsánnyal. Mert persze lehet szeretni és nem szeretni Gyurcsányt, ezzel semmi baj nincsen, de aki nem látja, hogy mi a különbség egy demokrácia és egy autokrácia (bizonyos vonatkozásokban diktatúra) között, valamint egy jól-rosszul működő kapitalizmus és egy maffiaként működő oligarchia között, az ne számítson a rokonszenvemre" - véli Vásárhelyi Mária. 

Posztjában ír arról is, hogy mikor lett csalódott, valamint arról, hogy a Fidesztől való tömeges elfordulás és a politikailag passzívak aktiválása szerinte nem Magyar Péter érdeme. Úgy véli, ez a folyamat mindenképpen elindult volna a tömeges elszegényedés, az egyre fokozódó elégedetlenség, az elviselhetetlen korrupció és az ország elszigetelődése miatt. M

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!