1p

Pénteken 16 óráig mondhatnak le a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán induló jelöltek; az ezt követően bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavaztok érvényesnek számítanak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből törik, elveszíti a választhatóság jogát, vagy a jelöltet állító jelölőszervezetet törlik a jelölőszervezetek, listák nyilvántartásából. Kiesik a jelölt akkor is, ha június 7-én (pénteken) 16 óráig a jelölésről írásban lemond.

Aki vissza szeretne lépni, annak ezt pénteken délután 4 óráig kell megtennie
Aki vissza szeretne lépni, annak ezt pénteken délután 4 óráig kell megtennie
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis „lehúzzák” őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Fontos szabály azonban, hogy a péntek 16 órai határidőt követően benyújtott lemondás nem alkalmas a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényes szavazatnak minősülnek.

Lapunk választási támájú cikkeiért kattintson ide! >>

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!