4p

Ahogy várni lehetett, szombaton délután lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter.

Novák Katalin az M1-en tett bejelentést. Négy percig beszélt, beszéde első felében jött el az a pillanat, amikor közölte: lemond a köztársasági elnöki posztról. Pár perccel később az állami tévé Varga Judit korábbi miniszter lemondását is közölte. Ő az országgyűlési képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájának a vezetéséről mondott le és közölte, hogy távozik a közéletből.

"Hibáztam. Kételyeket ébreszthetett döntésem. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam." - mondta Novák Katalin.

Hangsúlyozta, hogy nem a politikusokhoz, hanem a magyar közemberekhez szól határon belül és határon túl. A fehér blézerben, csillogó szemekkel beszélő Novák Katalin azt is hozzátette: megérti, hogy magyarázatot várt tőle a közvélemény. 

Így nem tud szuverén lenni

Azt is mondta, hogy a döntés nem személyes okból volt nehéz. Azért volt nehéz, mert esküt tett. Arra a kérdésre kellett most választ találnia, hogy esküjéhez híven képes lenne-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkezne-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítse a feladatát?

"Nem a válaszom mindkét kérdésre." - válaszolta meg ezeket a kérdéseket.

Végig csak a maga felelősségéről beszélt, a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyminiszteréről nem. (Varga Judit állítólag nem támogatta a kegyelmi döntést, de mégis ellenjegyezte - a szerk.) 

Megköszönte munkatársainak a közös munkát és családjának a kitartást és támogatást.

"Köszönöm, hogy leülhettem a sámlira!" - mondta,

utalva arra, hogy gyakran felkeresett egyszerű, akár rosszabb sorsú magyar állampolgárokat.

Beszéde végén, lecsukott szemekkel mondta: "Isten, áldd meg a magyart! Mert a tiéd az ország, tiéd a hatalom és tiéd a dicsőség."

Novák Katalin bejelentésével egyidejűleg ismét tüntetésre gyülekeztek az emberek. Tiltakoztak az ellen, hogy kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, aki pedofil bűncselekmény részese volt. A lemondás pár perccel megelőzte a tüntetés kezdetét.

Orbán Viktor gyakorlatilag Novák Katalin politikai pályájának végét okozta azzal, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be a pedofil-törvénnyel kapcsolatban és nem fogadta el a köztársasági elnök által neki előzőleg elmondott indoklást. Az elnök mindezidáig nem állt ki a nyilvánosság elé.

Már a második államfő bukott meg Orbán Viktor jelöltjeként

Novák Katalin a második, Fidesz által jelölt köztársasági elnök, aki egy őt érintő botrány után mandátumának lejárta előtt távozott a posztról. Az első Schmitt Pál volt, aki plágiumot követett el, s emiatt - három hónapnyi vajúdás után - lemondott. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté, aki előzőleg sürgette az államfő távozását, most nagyon megértő volt. Szerinte Novák Katalin és Varga Judit felelősségteljes döntést hozott, amit tiszteletben tartanak - közölte Facebook-oldalán. Hangsúlyozta: lemondásuk annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs.

Az ellenzéki pártok üdvözölték a lemondásokat, de nem tartják elegendőnek és Orbán Viktor felelősségvállalását is sürgették és parlamenti vizsgálóbizottságot akarnak felállítani. A Demokratikus Koalíció, a Momentum és az MSZP is követelte, hogy vezessék be a közvetlen államfőválasztást. A Párbeszéd azt javasolta, hogy az ellenzéki pártoknak legyen közös jelöltjük a posztra.

Az MSZP szerint:

"Nem elegendő pusztán az alkotmányt sem módosítani, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott gyermekek megfelelő védelmet kapjanak az államtól, ennek pedig első lépcsőfoka kell legyen a gyermekvédelmi ellátórendszerek teljes körű átvilágítása, valamint ennek részét kell képezze a gyermekvédelmi szakemberek számának növelése. Nem elegendő egy személy távozása, magát az ellátórendszert kell felülvizsgálni és jobbá tenni."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!