3p

Ezt kérdezi a Momentum a volt minisztertől. A Demokratikus Koalíció a kormánytól vár válaszokat a botránnyal kapcsolatban. Bayer Zsolt szerint Novák Katalinnak magyarázatot kell adnia.

Donáth Anna, a Momentum elnöke levélben fordult Varga Judithoz: Igaz-e, hogy Orbán utasítására írta alá a kegyelmet? A sajtóban keringő információk szerint Varga Judit igazságügyi miniszterként nem javasolta a köztársasági elnöknek K. Endre kegyelmi kérvényének pozitív elbírálását.

Varga Juditra is egyre nagyobb nyomás helyeződik.  Fotó: MTI
Varga Juditra is egyre nagyobb nyomás helyeződik. Fotó: MTI

Donáth Anna levelében három kérdést tesz fel:

"Tisztelt Képviselő Asszony!

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye kapcsán három kérdéssel fordulok Önhöz.

1) Igaz-e, hogy felterjesztésében nem javasolta kegyelemre Novák Katalinnak K. Endrét, majd mégis aláírta a kegyelmi kérelmet, a kormány nevében vállalva ezzel a politikai felelősséget?

2) Miért jegyezte ellen, ha tudott róla, hogy ezzel egy pedofilsegítőt enged szabadon?

3) Kapott-e utasítást az ellenjegyzésre Orbán Viktor miniszterelnöktől?

A nyilvánosságnak joga van magyarázatot kapni a kegyelmi ügy hátterére, ezért kérem, hogy mihamarabb szíveskedjen megválaszolni ezeket a kérdéseket.", írta és hozzátette: "Varga Judit az aláírásával bűntárssá vált a kegyelmi ügyben. Akkor is, ha felülről utasították, és akkor is, ha önként írta alá, hogy K. Endrét visszaengedjék a magyar gyerekek közé. Hiába bujkál, ezt nem fogjuk neki elfelejteni."

A Demokratikus Koalíció (DK) válaszokat vár a kormánytól arra, hogy a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt volt igazgatóhelyettese az elnöki kegyelem óta eltelt időszakban dolgozott-e iskolában, óvodában vagy gyermekekkel foglalkozó szociális intézményben. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, szóvivője szombati online sajtótájékoztatóján emlékeztetett, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter kegyelem segítségével úgy engedett ki a börtönből egy pedofil bűncselekményben érintett elítéltet, hogy az elkövető nincs eltiltva a gyerekektől, vagyis a férfi a kegyelem óta szabadon visszamehetett a gyerekek közé.
    
A kormány eddig nem árulta el, hová lett a férfi, azonban az országnak, köztük minden magyar édesapának és édesanyának joga van tudnia, hogy gyerekek közelébe férkőzhetett-e a "pedofilsegítő" az elnöki kegyelem után - fogalmazott az ellenzéki párt szóvivője. Barkóczi Balázs arról beszélt, úgy kell módosítani a büntető törvénykönyvet, hogy ez ne történhessen meg ismét, ezért a DK rendkívül szigorú pedofilellenes törvénycsomag bevezetését javasolja, egyben arra kért mindenkit, hogy támogassa a párt Novák Katalin lemondását követelő online petícióját. A DK közölte, hogy már közel 40 ezren írták alá azt a petíciót, amiben követelik a köztársasági elnök lemondását.

Bayer Zsolt ismert fideszes vezető politikus szerint Novák Katalin nem kerülheti meg a válaszadást és a magyarázatot. A Magyar Nemzetben megjelent cikkében is igen határozottan kérte ezt. Szerinte jogilag semmi gond a kegyelmi döntéssel, de a köztársasági elnök feladata, hogy kiálljon az emberek elé, és tisztázza, hogy miért írta alá a kérvényt.

"Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk.
Hiszen – ismétlem ezt is – a dolog jogilag rendben van" - írta Bayer.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!