2p

Már a parlament előtt a köztársasági elnök lemondásról szóló nyilatkozata. 

Hétfőn publikálták a parlament.hu-n Novák Katalin lemondó nyilatkozatát. 

"Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbizatásomról lemondok a köztársasági elnök jogálllásáról és javadalmazásáról 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján" - áll a dokumentumban

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, Novák Katalin szombaton még csak egy sajtónyilatkozatot tett, ennek közjogi következménye nincs. 

A magyar államfő jogállását ugyanis két jogszabály rendezi: az Alaptörvény, valamint a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény. Előbbi kimondja, hogy az államfő megbízatása lemondással is megszűnhet, míg utóbbi ennek kereteit is rögzíti. Eszerint a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozattal (tehát nem egy sajtónyilatkozattal) mondhat le tisztségéről, aminek elfogadásáról az Országgyűlés tizenöt napon belül dönt. Cikkünkben részletesen bemutattuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a köztársasági elnök lemondására, az új államfő megválasztására, és történeti visszatekintést is nyújtunk a közelmúlt érdekességeire. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!