2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön megszavazta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját - közölte a brüsszeli testület.

Az EP közleménye szerint, a jogszabály megvédi a fogyasztókat az áringadozásoktól, biztosítja a hozzáférést a fix-áras vagy dinamikus árszerződésekhez, és az ezzel kapcsolatos fontos információkhoz. Határoz arról is, hogy a szolgáltatók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket. A jogszabály szerint az uniós tagországok megtilthatják a szolgáltatóknak, hogy a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását megszakítsák, többek között a szolgáltatók és a fogyasztók közötti viták során.

A jogszabály rendelkezik az úgynevezett különbözeti szerződésekről, illetve az ezekkel azonos hatású, az energetikai beruházások ösztönzésére szolgáló rendszerekről. A különbözeti szerződések esetében a hatóság kompenzálja az energiatermelőt, ha a piaci árak túl meredeken csökkennek, de túlságosan magas árak esetén igényt tarthat a kifizetésekre.

Megnyílt az út a villamosenergia reform előtt
Megnyílt az út a villamosenergia reform előtt
Fotó: Depositphotos

A különbözeti szerződések alkalmazása minden új villamosenergia-termelésre irányuló beruházás esetében megengedett lesz, függetlenül attól, hogy megújuló vagy nukleáris energiából származik-e.

A jogszabály meghatározza a villamosenergia-árválság kihirdetésének mechanizmusát: nagyon magas árak esetén és bizonyos feltételek mellett az EU regionális vagy uniós szintű villamosenergia-árválságot hirdethet, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzanak a kis-, középvállakozások és az energiaigényes ipari fogyasztók villamosenergia-árainak meghatározására.

Az EP jóváhagyása után a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak is el kell fogadnia a jogszabályt, hogy az törvényerőre emelkedjen. (MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!