5p

A BRFK megerősítette, hogy egyeztetett a szombat esti tüntetés szervezőjével, így az megtartható, mivel a rendőrség tudomásul vette és nem tesz ellene semmit. A Momentum újabb tüntetéseket ígért mindaddig, amig nem mond le Novák Katalin. Az MTI tőle szokatlan részletességgel számolt be a kegyelmi botrány nyomán szervezett pénteki demonstrációról.

Szombat este várhatóan ismét több ezren mennek fel a Várba, Novák Katalin hivatala elé, hogy lemondását követeljék. A BRFK egyeztetett a szervezővel és közölte, hogy tudomásul vette a demonstrációt. 

A péntek esti akció a Belügyminisztérium elől indult, civil szervezetek vezették a menetet. Fenntre, a Sándor-palota előtti térre a Momentum hirdetett egy másik tüntetést, a két csoport résztvevői ott egyesültek. Szombaton megismételte a párt, hogy újabb tiltakozást tart mindaddig, amig nem mond le a köztársasági elnök. A pénteki tüntetők egyébként Orbán Viktor távozását is követelték és nyilván a későbbi akciókban is ezt teszik majd, erre utaltak péntek este is.

Az alábbiakban közöljük azt az anyagot, amit az MTI hozott nyilvánosságra a szombat esti többezres megmozdulásról.

"Tüntetést tartottak a Momentum Mozgalom szervezésében a budai Várban, a Sándor-palotánál pénteken. A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet.

Az eseményen a Momentum elnöke azt hangoztatta: Novák Katalin azt a minden vita felett álló közmegegyezést rúgta fel, hogy gyermekek kárára elkövetett bűncselekményre nincs mentség, vagyis az államfő a kegyelmi döntéssel tettestárssá vált. Novák Katalinnak ezek után le kell mondania - jelentette ki Donáth Anna. Úgy vélekedett: egy normális országban a köztársasági elnök a nemzet lelkiismerete. Ugyanis - folytatta - a jog nem mindig egyenlő az igazságossággal, ilyenkor jön az elnöki kegyelem. Novák Katalin viszont a bicskei gyermekek igazságát vette el - mondta.

Majd az államfőnek címezte a szavait: "arra kérlek, állj ki, és mondj valamit (...) azért, mert ez lenne az emberi. (...) Hogy tudsz a gyermekeid szemébe nézni, nem szégyelled magad?" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Arról is szólt, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszternek, a kegyelem ellenjegyzőjének is távoznia kell a közéletből, mert ilyen ember nem képviselheti a magyar embereket az Európai Parlamentben. Végül Donáth Anna arra szólított fel mindenkit, hogy mindaddig, amíg Novák Katalin le nem mond, minden este demonstráljanak a Sándor-palotánál, országszerte és a külföldi magyar nagykövetségek előtt is.

A tüntetésen Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője azt mondta, Novák Katalin az áldozatokat köpte szembe kegyelmi döntésével. "Az igazságos világba vetett hitünket kérdőjelezte meg, azt az alapigazságot, hogy gyerekeket soha nem bántunk" - tette hozzá. Közölte: azért tiltakoznak, mert K. Endre, aki hosszú éveken át nézte tétlenül, hogy gyermekeket szexuálisan abuzálnak, kegyelemben részesült. Ez azt is jelenti, hogy mostantól pedagógusként szabadon űzheti a foglalkozását - jegyezte meg Orosz Anna. Úgy fogalmazott, az áldozatok többsége nehéz körülmények között él, mégis bátran kezdtek beszélni arról, ami velük történt, és "amikor kezdtek volna kievickélni, akkor lökte vissza őket a gödör legmélyére" Novák Katalin. "Most az áldozatokért vagyunk itt, vállaljunk velük szolidaritást!" - szólított fel a momentumos képviselő.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról beszélt, egy felmérés szerint a magyarok 74 százaléka gondolja úgy, hogy Novák Katalinnak távoznia kell az államfői posztról. Megbocsáthatatlannak nevezte, ami a bicskei gyermekotthonban történt, és szerinte a fideszes politikusoknak ezt ki is kellett volna mondaniuk. Úgy fogalmazott, sajnálja és szégyelli magát a történtek miatt, majd azt hangsúlyozta: biztonságot, jövőt és igazságot akarnak a gyermekeknek. Bejelentette: javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek a gyermekvédelem megerősítése érdekében.

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója szerint a magyar állam elárulta a bicskei gyermekotthon lakóit, és egy gyermek halála is szárad az intézmény vezetőinek a lelkén. Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szintén úgy fogalmazott: a kegyelmi döntés "szembe köpi az áldozatokat", sőt minden jóérzésű embert. Szerinte nemcsak Novák Katalinnak és Varga Juditnak kell vállalnia a felelősséget az ügyben, hanem mindenkinek, aki nem próbálta megakadályozni a döntést. Pető Attila, aki papi szexuális molesztálás áldozata, azt mondta: Novák Katalin és Varga Judit elfelejtett bocsánatot kérni az áldozatoktól. Arra kérte őket, hogy ezt tegyék meg."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!