2p

Az oknyomozó portál elképesztő sikertörténetre bukkant - csak hát nem biztos, hogy minden teljesen tisztán ment.

Az Átlátszó munkatársai több száz közbeszerzési tendert vizsgáltak meg, amelyeket egy hajdúböszörményi cég, a Tömb 2002. Kft. nyert el, ezek közül 58-at meghívásos tenderen.

"Az elemzés során ismerős mintázatokat fedeztünk fel: szinte mindig ugyanazok a cégek bukkantak fel versenytársként, a közbeszerzési szakértő is gyakran volt közös, a sikerrátát pedig a Zuckerbergnél okosabb Mészáros Lőrinc is megirigyelhetné"

- írják cikkükben, amelyből kiderül, hogy a cég sikerei bizony a rendszerszintű korrupció gyanúját vetik fel, mivel ezekre az eljárásokra a jogszabályok adta lehetőségek kihasználásával, és nem azokat megkerülve került sor.

Gyanakvásra adhat okot az a tény is, hogy a Tömb 2002 ajánlatainál rendszeresen nagyon közel volt egymáshoz a kiíró által becsült, illetve a cég által ajánlott ár, ami vagy azt jelenti, hogy a cégnél tökéletesen tudnak becsülni, vagy azt, hogy előre tudomást szerezhettek a becsült értékről.

A lap a gyanús eljárásokat a Közbeszerzési Hatóságnak, illetve az Integritás Hatóságnak is jelentette, most várják, hogy a hatóságok lépnek-e az ügyben. Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a Bloombergnek év elején azt nyilatkozta, hogy "nem a rendszer korrupt, hanem az egyének".

A korrupció visszaszorítása az uniós források zárolásának feloldása szempontjából is fontos feladata lenne a magyar kormánynak, e célból alakult meg az Integritás Hatóság is, amelynek működésével kapcsolatban azonban erős kételyeket fogalmaztak meg a független szakértők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!