2p

Az uniós államok megegyezése nyomán olyan digitális személyit kérhet mindenki, amelyben a jogosítványt, recepteket is lehet majd tartani. Nem mellesleg fizetésre is alkalmas lesz. 

Az uniós jogalkotásban részt vevő intézmények, köztük a tagállami Tanács szerdán befejezték az európai digitális személyazonosságról szóló egyeztetéseket. A javaslatról egyébként még júniusban megszületett a politikai egyezség. Az akkori közlemény szerint a cél az, hogy egy mobiltelefonon tárolt digitális személyiadat-tárcával egyetemes hozzáférést biztosítson az elektronikus azonosításhoz és hitelesítéshez - írja a Telex. 

Az Európai Bizottság tájékoztatója szerint akár jogosítványt, orvosi recepteket és végzettséget igazoló iratokat is lehet majd a tárcában tartani. Az uniós intézmény azzal érvel, hogy sokan már most is hasonlóan tárolják a virtuális bankkártyáikat vagy a reptéri beszállókártyáikat, és ilyen, nagy techcégek által biztosított tárcákkal beléphetnek különféle online szolgáltatásokba. Ugyanakkor ezek „nem feltétlenül adnak a felhasználóknak teljes ellenőrzést afelett, hogy milyen adatokat osztanak meg saját maguk azonosítására”, és a tagállamok nem nyújtanak hasonló, összehangolt szolgáltatást.

Az Európai Bizottság közölte: 

A tárca tartása teljesen önkéntes választás az állampolgároknak. Az uniós intézmény azt ígéri, hogy a felhasználók irányíthatják, milyen személyes adatokat akarnak megosztani az internetes szolgáltatókkal. 

Azokat, amelyeket a DSA nevű jogszabállyal kellően nagynak minősített az EU (erről bővebben itt írtunk), kötelezik a tárcák elfogadására. Ilyen cég például a Google vagy a Facebookot és Instagramot működtető Meta.

A fizetésnél és bankszámlák nyitásánál, valamint bizonyos területeken, többek között a közlekedésnél, egészségügynél és oktatásnál ugyanez lesz a helyzet. Az összefoglaló a hitelkérelmet, az adóbevallást és az egyetemi felvételit is példaként sorolja, de akár szállodában vagy autóbérlésnél is meg lehet majd úszni vele a személyi igazolvány szkennelgetését. A kialkudott szöveg szerint a magánszemélyek ingyen használhatják majd a tárca szolgáltatásait, beleértve a digitális aláírást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!