2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kászonjakabfalva melletti Veresszék lesz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új képzési központja.

A Hargita és Kovászna megye határán található veresszéki képzési központ kulcsfontosságú szerepet tölt be az MCC közösségépítésében. A tervek között szerepel, hogy a Collegium Kárpát-medencei hálózatának minél több diákja eljusson Veresszékre. A Csíki-havasok között fekvő központ így fontos szerepet játszik majd a határon átívelő kapcsolatépítésben is – írja a Maszol.

Kászonszék elszigetelt földrajzi fekvése miatt az autentikus székely hagyományok és szokások közvetlen lelőhelye. A 700-750 méter magasan fekvő falvakat 1000-1200 méter magas hegyek fogják körbe. A veresszéki borvízforrásnál már 1894-ben palackozóállomás épült, a fölé szánt, 1926-ban épült kútház terveit Kós Károly készítette. A második világháború után még egy évtizednyi kitermelés után a borvízház és a borvíz 1956-ban gondozás nélkül maradt, majd a hatvanas években a helyi termelőszövetkezet birtokába került. Később az elhanyagoltság miatt a kútház tetőszerkezete beszakadt, és a Veresszékre vezető út is járhatatlanná vált. A birtok igényes rendezése 2005-ben kezdődött el: az új tulajdonos újjáépítette a házat, helyreállította a területet, parkosította a környezetét.

Székelyföldön terjeszkednek. Forrás: MCC
Székelyföldön terjeszkednek. Forrás: MCC

Az ingatlan 2022-ben került az MCC gondozásába. A Collegium korszerűsítette, és teljesen autonóm infrastruktúrát épített ki, megújuló energiára támaszkodva, hiszen a vezetékes víz, csatornázás, áram- és gázszolgáltatás sem ér el a félreeső birtokra.

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye, a veresszéki központtal együtt már 29 helyszínen több, mint 7000 diák számára biztosítja ingyenes tehetséggondozó programjait. A szervezet Erdélyben 8 városban várja programjaival a fiatalokat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!