2p

Vélhetően a magyarok többségét már nem lepi meg, hogy egy nemzetközi minősítő szervezet szerint Magyarországon szélmalomharcot vívnak azok, akik a korrupció ellen küzdenek.

Egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország a Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexében – írta a hvg.hu. Ezért a tavalyihoz hasonlóan a TI szerint most is az Európai Unió legkorruptabb országa lett Magyarország.

Magyarország gyatrán szerepelt. Fotó: Depositphotos
Magyarország gyatrán szerepelt. Fotó: Depositphotos

A lemaradás azonban növekedett. A 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve, ám az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított. A harmadik legrosszabb helyen álló uniós tagország, Románia, 46 pontot szerzett. Ez ugyanannyi, mint egy éve.

A Transparency International berlini központjának adatai a 2023-as évre vonatkoznak. A lista élén az egy évvel korábbihoz hasonlóan Dánia végzett 90 ponttal. E szerint ez az ország majdnem teljesen mentes a korrupciótól. A második helyre ismét Finnország került, 87 ponttal. Új-Zéland lett a harmadik, 85 ponttal.

Magyarország a legjobb helyezését 2007-ben érte el a listán. Ezután elindult a lejtőn, leszámítva 2009-et, amikor kis javulásról tanúskodott a TI listája. A szervezet 2012-ben új módszerrel kezdte vizsgálni az országok korrupciós szintjét. Akkor Magyarországot az Európai Unión belül a 9. helyre sorolták.

Onnan majdnem folyamatos visszaesés következett. Csak 2018-ban sikerült javítani egyetlen ponttal a TI osztályzatán. Végül 2020-ra alakult ki az a helyzet, hogy Magyarország Romániával és Bulgáriával „versenyez” az EU legkorruptabb országának minősítéséért.

Ebben a folyamatban 2021-ben Bulgária még Magyarországnál is nagyobbat rontott, ám 2022-re ismét hazánk került az utolsó helyre. Az unió legkorruptabb tagállama szégyenteljes címet 2023-ban is megtartotta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!