4p

Ha egy szervezetben mindenki hazudik, abból előbb-utóbb baj lesz. Ha egy háborúzó hadseregben, akkor emberek fognak meghalni. Sokan.

Miért adott parancsot Putyin Ukrajna lerohanására? Miért vallott a támadás eredeti terve csúfos kudarcot? Miért kényszerülnek újra és újra visszavonulásra az orosz erők és miért szenvednek borzalmas veszteségeket? Természetesen nincs mindennek csupán egyetlen oka, de mindegyikben szerepet játszik a hazugságok hálója, amely az orosz állam és társadalom minden szegmensét áthatja - állítja laptársunk, a Privátbankár cikke.

Az oroszok vranjónak nevezik azt a fajta hazugságot, amikor egy hierarchikus szervezetben az alárendeltek azt mondják a feljebbvalóiknak, amit azok hallani szeretnének, a feljebbvalók pedig elffogadják és továbbítják felfele, amit hallanak, mert nekik is ez áll érdekükben. A vranjo minden hierarchikus szervezetben, például nagy cégekben is jelen van kisebb-nagyobb mértékben, de leginkább ott tud igazán elburjánzani, ahol autokratikus vezetési módszerek működnek, és ahol a szervezet tagjai karrierjüket, vagy akár még szabadságukat, személyes biztonságukat is kockáztatják, ha nem azt mondják, amit fentről hallani szeretnének tőlük.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lehet elégedve? Papíron igen. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lehet elégedve? Papíron igen. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Nem véletlen, hogy a vrajno a cári, majd szovjet hagyományokra ráépült putyini rezsimben mindenhol ott van. Putyin úgy hozta meg a döntését Ukrajna megtámadásáról, hogy olyan jelentéseket kapott a hírszerző szolgálatoktól, a külügytől, az ország gazdasági helyzetéről, és leginkább a haderő felkészültségéről, amilyeneket hallani akart. Az eredményt ismerjük, az egész világ megdöbbent azon, hogy a korábban a világ második legerősebbjének tartott haderejéről kis túlzással az derült ki, hogy még Ukrajnában is csak a második legerősebbnek számít.

Békeidőben egy hadseregben nagyon könnyű elkendőzni a valóságot, ha ez mindenkinek érdekében áll, hiszen külső ellenőrzés nem igazán lehetséges, és mindenki jól jár azzal, ha az egységeket jól kiképzettnek, a felszerelést tökéletes állapotúnak, a hadgyakorlatot sikeresnek jelentik. Háborúban azonban a valóság szembejön, és akkor a korábban ártatlannak látszó kisebb-nagyobb hazugságokból felépült légvár ledől, a katonák pedig meghalnak.

Folyamatosan ölnek a hazugságok

De a hazugságok hálója sokkal erősebb az orosz haderőnél, minthogy teljes szervezeti átalakítás nélkül szétszakítható legyen, így hiába a vártnál gyengébb teljesítmény, a rendszer működik tovább, minden egység kicsit jobb eredményeket, kicsit nagyobb harcértéket, kicsit több kilőtt ukrán páncélost jelent le. Csakhogy ezek a jelentések összeadódnak, és a magas rangú parancsnokok ezek alapján hozzák a döntéseiket, hiszen nem tudják személyesen leellenőrizni minden egyes egységük valós állapotát, a felszámoltnak jelentett ellenséges ellenállási gócokat.

A hazugságokkal teli jelentések eredményei viszont rossz döntések lesznek, amelyek véres veszteségekben, elakadt támadásokban, összeomló védelmi vonalakban mutatkoznak meg, miközben a beérkező jelentések alapján készült modellek és tervek alapján nem ezeknek kellene történnie. Számtalan példát lehet mondani az ukrajnai háború elmúlt hónapjaiból, amikor a valóság ledöntötte az orosz haderő által épített légvárákat, a harkivi ellentámadástól az ukrán légierő többszörös elpusztításáról szóló jelentéseken át a herszoni visszavonulásig, illetve a most is zajló, borzalmas veszteségeket hozó, Bahmut elfoglalásáért indított orosz támadássorozatokig.

Azt, hogy a hazugságok iszonyatos károkat okoznak az orosz haderőnek, nemcsak a nyugati szakértők, hanem maguk az egymást hazudozással vádoló orosz tisztek és katonák, valamint a háborúpárti orosz sajtómunkások és véleményformálók is látják, a hírdhedten radikális orosz propagandista, Vlagyimir Szolovjov például a herszoni visszavonulás kapcsán a ranglétra "tetejétől az aljáig" érő hazugságtengerről beszélt, és sajnálkozott azon, hogy a hazudozó tisztek közül egyet sem állítottak a falhoz.

További részletek a Privátbankár cikkében olvashatók, akinek pedig még ideje és jó angoltudása van, érdemes az annak alapjául szolgáló Perun-videót is megnéznie.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!