3p

A hivatalos kommunikáció szerint minden stratégiai célban totális sikert arattunk.

Az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország mindkét ügyben, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásaival és pénzügyi támogatásával kapcsolatban is elérte stratégiai céljait, és a nemzeti érdekeit is sikerült megvédenie - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben az MTI beszámolója szerint.

Orbán Balázs a csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Magyarország egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és azt hibának tartja.

"Elvi álláspontunk továbbra is az, hogy Ukrajna nem felkészült az Európai Uniós csatlakozásra, ezért az arról szóló tárgyalásokat nem érdemes elkezdeni" - fogalmazott.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi csomag elfogadása pedig - szavai szerint - komoly és azonnali érdeksérelmet jelentett volna Magyarország számára.

"Azt látjuk, hogy egy bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió, és annak semmi értelme nincsen" - fogalmazott.
Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban Magyarország hiányolja a stratégiai víziót.
A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz (RRF) kamatkiadásainak emelésével kapcsolatban pedig úgy látja, amíg nem kapott egy fillért sem, addig ahhoz nem tud semmilyen további döntéssel hozzájárulni - húzta alá.

Magyarország kitartott, és így el kellett halasztani a döntés meghozatalát, várhatóan a jövő év elejéig - közölte Orbán Balázs. Ráadásul - mint kiemelte - addig az Európai Tanács azt tűzte ki az uniós bizottság feladatául, hogy "a magyarok problémáival foglalkoznia kell". Láthatóvá válik majd, hogy azok a források, amelyek járnak

Magyarországnak, rendben megérkeznek-e, vagy folytatódik Brüsszel részéről a politikai zsarolás - emelte ki a politikai igazgató.

Lehetőség nyílik továbbá annak megvizsgálására is, hogy az Európai Bizottság részéről van-e nyitottság a Magyarország számára fontos kérdések megtárgyalására az unió hosszú távú költségvetésének (MFF) módosításával kapcsolatban. "Ha van, akkor folytani lehet a tárgyalásokat, ha nincs, akkor marad a büdzsé úgy, ahogy van" - jelentette ki.

A kormány szerint belőttük a ziccert Brüsszelben. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A kormány szerint belőttük a ziccert Brüsszelben. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Egészen addig Magyarország az egész finanszírozási csomagra nemet mond. Magyarország szerint nem kell módosítani az unió 2027-ig érvényes költségvetését - hangoztatta Orbán Balázs.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!