1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek reggel ismét a közmédia vendége a miniszterelnök.

A rádiós beszélgetés fő témája az uniós csúcstalálkozó és Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdése.

Az előzmények

Orbán Viktor a napokban az Országgyűlésben elmondott beszédében még harcosan ellenezte, hogy az Európai Unió kezdje meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, ugyanis északkeleti szomszédunk még nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket.

A magyar kormányfő kezében ott volt a lehetőség a csatlakozási tárgyalások megkezdésének megakadályozására, ennek ellenére a miniszterelnök nem élt ezzel a lehetőséggel, kivonulásával nem feküdt keresztbe a másik huszonhat tagállam egyhangú döntésének.

Megvették?

A Klasszis Média állandó geopolitikai szakértője, Káncz Csaba szerint az uniós források egy részének zárolás alól történő feloldása volt az ára annak, hogy a miniszterelnök nem élt ellenvetéssel.

Ám lehet, hogy ez a 10,2 milliárd nem is elég a magyar kormányfőnek?

A kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs azonban tagadja ezeket.

Kezdődik az interjú

Az interjút a közmédia brüsszeli stúdiójából közvetítik. A riporter emlékeztetett, Orbán Viktor két hete azt mondta, nem támogatja a kérdés napirendre tűzését sem. A kormányfő azt válaszolta, nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni a másik huszonhat tagállamot, az ő fő érvük az volt, hogy Magyarország nem veszít semmit, ugyanis a tagsághoz a magyar parlament ratifikációja is kell. A miniszterelnök szerint körülbelül 75 alkalom van arra, hogy megállítsa a csatlakozási folyamatot. Ezeket felvetve hagyta el a termet a szavazáskor.

Behúzhatják a kéziféket

Rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának, ez ellen azonban ő vétót emelt. Felvetődött, hogy a másik huszonhat tagállam mennyire volt egységes, Orbán Viktor szerint ha ő más népek álláspontjára hivatkozna, az „beavatkozás lenne az ő ügyeikbe”. A miniszterelnök szerint ha kell, „a kéziféket Magyarország be fogja húzni”.

Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor egymás szemébe néznek. Fotó: Twitter / Kyiv Post

Rossz döntés

Orbán Viktor folyamatosan a „rossz döntés” kifejezést ismétli, és felidézi, a migráció kérdésében is „rossz döntést” hozott az Európai Unió, illetve a szankciókat is „rossz döntésnek” nevezi.

Uniós büdzsé

Megint közös hitelt akar felvenni az Európai Unió – idézi fel Orbán Viktor, aki szerint hiba, hogy nem egyformán férnek hozzá a tagállamok ehhez a Covid idején felvett hitelösszeghez. A kormányfő szerint nem pénzt kellene adni a háború folytatására, hanem tűszünetre és békére lenne szükség. A miniszterelnök szerint ez a magyarok pénze is lenne, ezért el se indulhatunk ezen az úton.

Amerikát támogatjuk?

A miniszterelnök nem tudta (nem is akarta) cáfolni az amerikai külügyminiszter azon kijelentését, hogy az Ukrajnának juttatott pénzek az amerikai hadiipart, az ottani GDP-t növelik.

Jobb későn, mint soha…

…vélekedett Orbán Viktor arról, hogy az EU feloldott Magyarország elől zárolt 10,2 milliárd eurót. A kormányfő szerint az elmúlt időszak bizonyította, hogy Magyarország az uniós pénzek nélkül is működik, és „ha el nem rontjuk”, akkor jövőre az uniós átlagnál nagyobb gazdasági növekedést érhetünk el. Hozzátette, a magyar parlament dönthet arról, hogy ebből mennyi megy pedagógusbér-emelésre, a kkv-k támogatásásra stb.

Majd februárban

A februári csúcson dönthetnek az uniós büdzsé módosításáról, a kormányfő szerint ekkor dönthetnek arról, hogy Magyarországnak meg kell kapni minden neki járó pénzt, nem a harmadát meg a felét, hanem az összeset.

A lábak között beguruló dollárok

A miniszterelnök úgy véli, a magyar alkotmány stabil lábakon áll, ám az egerek a lábak között bejöttek, a dollárok begurultak, a szuverenitásvédelmi törvény reményei szerint ennek gátat tud vetni a jövőben. Orbán Viktor szerint a tiltakozás a „zsoldosok tiltakozása”, és „ennél szebb önvallomást” elképzelni sem tud.

Konzultáció

A kormány köteles a magyarok véleményét képviselni, mint fogalmaz, nem a kormány alakítja a közvélekedést, a nemzeti konzultációban pedig az emberek részt vehetnek a döntéshozatalban. Ez a kormányfő számára erőt és legitimitást ad például akkor, amikor megvétózza az Ukrajnának szánt összegek folyósítását – mondta. Orbán Viktor közölte, a végén a magyarok álláspontja fog érvényesülni például Ukrajna csatlakozásának kérdésében is, amiről a magyarokat képviselő magyar parlament fog véleményt mondani.

Vége

A beszélgetés véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!