3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajna visszaszorította az oroszokat Bahmutnál, mélyen a frontvonalak mögött is sikerrel támadt, újabb nagyértékű fegyverszállítmányokra kapott ígéretet, határozottan kiálltak mellettük az olaszok, és még a pápa is fogadta az elnöküket. Összefoglaló a 444. napról.

  • Mélyen a frontvonalak mögött, az orosz határ közelében csapott le orosz ipari létesítményekre Ukrajna. A harci gépek Nagy-Britanniától kapott hosszú hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal lőttek Luhanszkban - ismerte el az orosz védelmi minisztérium. Nagy-Britannia csütörtökön jelentette be, hogy elkezdi a hosszú hatótávolságú rakéták szállítását, amelyekkel Ukrajna messze a frontvonal mögött is csapást tud mérni az orosz csapatokra és az utánpótlást tároló raktáraikra - úgy tűnik, hogy mire a bejelentés megjött, már hadrendbe is állították a fegyvert. Az oroszok azt állítják, a rakéták egy vegyi és egy húsüzemet (tehát két civil célpontot) találtak el, a rakétákat kilövő vadászgépeket pedig állításuk szerint lelőtték.
  • Az ukrán erők legalább egy kilométernyi területet visszaszereztek Bahmutban, ahol az orosz erők "rendezetlen visszavonulásba" kezdtek. Ez a "megbízható harci egységek súlyos hiányát" tükrözi - közölte a brit védelmi minisztérium legutóbbi hírszerzési tájékoztatójában. Az orosz védelmi minisztérium viszont azt közölte, hogy az orosz csapatoknak egy újabb háztömbnyit sikerült előre jutniuk Bahmutban, amelyet Moszkva tíz hónapja ostromol.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ferenc pápával találkozott a Vatikánban. A pápa április végén azt mondta, hogy a Szentszék részt vesz az Oroszországgal folytatott háborút lezáró békemisszióban. Korábban Zelenszkij találkozott olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, majd Giorgia Meloni miniszterelnökkel. Mattarella és Meloni is újfent megerősítette, hogy Olaszország teljes mértékben támogatja Ukrajnát katonai, pénzügyi, humanitárius és újjáépítési segélyek formájában rövid és hosszú távon is. Giorgia Meloni úgy fogalmazott a találkozót követő sajtótájékoztatón: "Mi Ukrajna győzelmére fogadunk."
  • Zelenszkijt vasárnap Berlinben fogadják - közölték német kormányzati források szombaton a Reuters hírügynökséggel. Az ukrán a vezető igyekszik megszerezni a legfontosabb szövetségesek támogatását az orosz invázióval szemben. Zelenszkij legutóbb tavaly februárban, közvetlenül a háború kitörése előtt a müncheni biztonsági tanácskozáson járt Németországban.
  • Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új katonai felszerelés-szállítmányt Ukrajna számára, ami értékét tekintve a legmagasabb az orosz invázió óta. Gyalogsági harcjárművek, harckocsik, légvédelmi rakétrarendszerek is vannak a most bejelentett csomagban. 

  • Lezuhant egy Mi-8-as helikopter és egy Szu-34-es vadászgép szombaton az Ukrajnával határos, oroszországi Brjanszk megyében. Még nem tudni, pontosan mi okozta a gépek lezuhanását. 
  • Valószínűleg megfigyelő ballon volt az az azonosítatlan tárgy, amely Fehéroroszország irányából lépett be a lengyel légtérbe - közölte a védelmi minisztérium szombaton a Twitteren. A lengyel területvédelmi erők szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy folyamatban van a tárgy felkutatása. Az orosz és a fehérorosz hatóságok egyelőre nem kommentálták az esetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!