5p

Szombaton is polgári célpontokat támadtak az oroszok, Dnyipróban egy lakótömböt ért rakétacsapás. Ahogy a romokat takarítják el, úgy találnak újabb áldozatokat. A németek továbbra sem hoztak döntést a Leopard 2-es tankokról, pedig ez az ukrán ellentámadások leghatékonyabb fegyvere lehetne. Hétfő reggeli háborús összefoglaló.

  • Ukrán illetékesek szerint 30-ra nőtt a dnyiprói lakótömb elleni orosz rakétatámadás áldozatainak száma. Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi beszédében azt mondta, hogy „a halottak listáján 30 ember szerepel, köztük egy gyermek”. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül 73-an sebesültek meg, köztük 13 gyermek, 39 embert mentettek ki. A város vezetője azt közölte, hogy 43 embert még mindig eltűntként jelentettek. "Az emberek megmentésének esélye most már minimális" - mondta Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere a Reutersnek. Azt hiszem, a halottak száma több tucatnyi lesz.”
  • A szombaton Ukrajna-szerte elkövetett rakétacsapások kapcsán az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a támadás elérte a célját. A Telegramon közzétett minisztériumi közlemény szerint „Minden kijelölt célpontot eltaláltak.” A Dnyipróban rakétatalálatot kapott lakóépületről azonban nem tettek említést.

  • Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka a Facebookon kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az orosz hadsereg által szombaton kilőtt rakéták megsemmisítésére. "Január 14-én öt H-22-es típusú rakétát lőtt ki az orosz légierő öt Tu-22-es nagy hatótávolságú bombázóval Ukrajna területére. A lövéseket a kurszki területről és az Azovi-tengerről hajtották végre. Az egyik H-22 rakéta, amelyet Kurszk térségéből indítottak, egy sokemeletes épületbe csapódott Dnyipro városában. A radarberendezések észlelték a kilövés hozzávetőleges helyét, a rakéta magasságát és repülési sebességét. Kétséget kizáróan az egy H-22 rakéta volt. Az ukrán fegyveres erők nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek alkalmasak az ilyen típusú rakéták lelövésére. Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta több mint 210 ilyen típusú rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelem egyet sem tudott megsemmisíteni" - fejtette ki. Hozzátette, hogy a H-22-es robbanófejének tömege körülbelül 950 kilogramm, a rakéta maximális hatótávolsága pedig 600 kilométer. A parancsnok szerint csakis olyan légvédelmi rakétarendszerek képesek ezeket a légi célpontokat elfogni, amelyeket várhatóan a közeljövőben a nyugati partnerek bocsáthatnak Ukrajna rendelkezésére. Példaként a Patriot légvédelmi rakétarendszereket említette.
  • A német fegyverek létfontosságúak Ukrajna túléléséhez - fogalmazott a dpa német hírügynökségnek adott interjúban vasárnap Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet. A diplomata arra kérte a német kormányt, hogy mielőbb szállítson országának Leopard 2 harckocsikat. "Kevés időnk van a tárgyalásra. Azt várjuk, hogy a szövetségeseink megértsék ezt és ennek megfelelően cselekedjenek" - hangsúlyozta. Január 20-án az Ukrajnát támogató nyugati országok a Németország nyugati részén fekvő Ramstein légi támaszponton találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatást. Ugyanakkor a hétvégén a Leopard tankokat gyártó Rheinmetal vezetője úgy nyilatkozott, hogy pozitív döntés esetén is hosszabb időre lenne szükség, hogy a háborús körülményeknek megfelelő eszközöket szállítsanak, így reálisan 2024-ben tudnának megfelelő tankokat szállítani. Igaz azt is hozzátette, hogy az adott helyzetben az ukrán hadsereg számára a Leopardok komoly előnyt biztosítanának, amelyek segítségével át tudnák törni az orosz vonalakat.

  • Az Egyesült Királyság külügyminisztere kijelentette, hogy „most van itt az ideje, hogy felgyorsuljunk, tovább menjünk előre”, és megadjuk Ukrajnának a szükséges támogatást. A The Sun című brit bulvárlap vasárnapi rovatában James Cleverly azt írja, hogy az orosz hadsereg védekezésben van, és a csapatok morálja szánalmas, az orosz katonai logisztika helyzete nem jó, ezek pedig megfelelő eszközökkel lehetőséget biztosíthatnának Ukrajna számára a válaszcsapásra.
  • A NATO főtitkára szerint Ukrajna hamarosan további nehézfegyver-szállításokra számíthat a nyugati országokból. „A közelmúltban tett ígéretek a nehéz hadifelszerelésre fontosak és a közeljövőben további bejelentésekre számítok” – mondta Jens Stoltenberg a Handelsblatt német napilapnak vasárnap. A nyugati szövetségesek körében a legfontosabb téma most az, hogy harckocsikat kellene Ukrajnának adni. Várhatóan a Nato következő csúcstalálkozója előtt, amelyet a németországi Ramsteinben tartanak még szóba kerül. Illetve egyes elemzők szerint a megbeszéléseken jelenthetik be az újabb támogatásokat. (Forrás: The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!