2p

A nyomás ellenére se adja fel Magyarország az orosz gázvásárlási együttműködést, hangsúlyozta a külügyminiszter a Szentpétervári Gazdasági Fórum csütörtök reggeli programján, miután azeri gázt vásárolt.

Az azeri gázvásárlási üzlet után a magyar külgazdasági és külügyminiszter a konferencián többek között azt emelte ki: szüksége van Magyarországnak az energiaszállítások terén az együttműködésre Oroszországgal, és bár nyomás alatt van az ország, de nem hagy fel az orosz gázvásárlással, hiszen elégedett a jelenlegi szállítási együttműködés kereteivel - számol be róla a Portfolio a Reuters jelentése nyomán.

Szijjártó Péter külügyminiszter korán kelt, vajon mit lel?
Szijjártó Péter külügyminiszter korán kelt, vajon mit lel?
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A magyar állami MVM az azeri gázmező termelési megosztási megállapodásában 5 százalékos részesedést vásárolt, a gázértékesítést végző vállalatban pedig 4 százalékos részesedést. Emiatt jelentős, 1,5 milliárd köbméter körüli éves gázkitermelési és szállítási lehetőséghez jutott, amely a magyar gázimport diverzifikációban is lényeges előrelépésnek számít. Korábban arról tett említést Szijjártó Péter, hogy éves szinten 2 milliárd köbméter körüli gázszállítási megállapodás jöhet létre az azeriekkel, ami már csaknem a fele az oroszokkal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés évi 4,5 milliárd köbméteres mennyiségének.

Részben éppen ezért, egyfajta nyugtatásként is, hangsúlyozhatta a magyar tárcavezető az oroszok felé a szentpétervári eseményen azt, hogy Magyarország a friss azeri megállapodás ellenére se tervezi leállítani az oroszoktól a gázvásárlásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!