3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.

  • Ukrajna szombaton bejelentette, hogy leküzdött egy újabb orosz támadást a kelet-keleti Bahmut város ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében elismerte, hogy a helyzet egyre keményebb. Oroszország – mondta – „egyre több erőt vet a védelmünk lebontására.
  • A kelet-ukrajnai frontvonalakon nehezedik a helyzet, ahogy Oroszország egyre több katonát vet be a harcokban - ismerte el szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "Gyakran mondtam, hogy a fronton nehéz a helyzet, és egyre nehezedik, és most is ez történik. A megszálló egyre több és több katonát vet be, hogy megtörje a védelmünket" - mondta videóüzenetében az ukrán elnök, hozzátéve, hogy "most Bahmutnál, Vuhledarnál, Limannál és más régiókban nagyon nehéz a helyzet".

Zelenszkij szerint fokozódik az orosz nyomás.  Fotó: president.gov.ua
Zelenszkij szerint fokozódik az orosz nyomás. Fotó: president.gov.ua

  • Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy Zelenszkij beleegyezett, hogy a nyugat által szállított fegyvereket nem használják orosz területek megtámadására. „Ebben a kérdésben konszenzus van” – mondta Scholz a Bild am Sonntagnak. Scholz „abszurdnak” ítélte Vlagyimir Putyinnak a nyugat beavatkozását a második világháború alatti orosz harcokkal való összehasonlítását. „Gondosan mérlegeltünk minden egyes fegyverszállítást, szorosan együttműködve szövetségeseinkkel, kezdve Amerikával” – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen konszenzuson alapuló megközelítéssel „elkerülhető az eszkalációt”.
  • Az ukrán hatóságok szerint szombaton "tömeges" tüzérségi támadások célpontja volt a Donyeck megyei Avgyijikva. Zaporizzsja megyében az elmúlt huszonnégy órában huszonhat település polgári infrastruktúráját érték találatok. A dél-ukrajnai Herszon ellen is folytatódtak a csapások.
  • Az ukrán elnök több egykori befolyásos politikus állampolgárságát is megvonta, ami szerinte újabb lépés volt az ország „megtisztítására” az oroszbarát befolyástól. Zelenszkij nem sorolta fel a neveket, de azt mondta, hogy kettős orosz állampolgársággal rendelkeznek. Az ukrán állami média szerint a listán több korábbi vezető politikus szerepelt, akik Viktor Janukovics alatt voltak hatalmon. Janukovics 2010-2014 között volt Ukrajna oroszbarát elnöke.
  • Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze felhatalmazta az országot, hogy a lefoglalt orosz pénzeket Ukrajna megsegítésére használja fel az amerikai sajtó szerint. A pénzt Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származnák, miután áprilisban vádat emeltek a szankciók elkerülése miatt – tette hozzá. (Forrás: Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!