3p

Egyelőre úgy tűnik, nem vonul ki Bahmutból a Wagner, de egyre nagyobb szerepet kap a kevésbé képzett katonákból álló reguláris hadsereg. Összefoglaló a háború 442. napjának elején.

  • Orosz oligarcha-pénzből támogatják Ukrajnát - Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel. Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik. A korábbi bejelentés szerint több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.
  • Bahmutban marad a Wagner? - Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői komoly károkat okoztak Oroszország több ezer katonából álló 72. gépesített lövészdandárjának Bakhmut közelében. Szerhij Cserevátyi, a keleti ukrán csapatok szóvivője elmondta, hogy a helyzet továbbra is "nehéz" Bakhmutnál, de Moszkva egyre inkább kénytelen a kevésbé képzett reguláris hadsereg egységeit bevetni, mert a Wagner magánhadsereg súlyos veszteségeket szenvedett. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szerdán arra panaszkodott, hogy harcosai még mindig nem kapnak megfelelő mennyiségű lőszert az orosz védelmi minisztériumtól, hiába kapott erre ígéretet azért, hogy ne hagyja el csapataival a frontvonalat. Az MTI viszont most arról tudósít: Prigozsin azt közölte, hogy fegyveresei nem hagyják el a várost, amelynek már csak a nyugati részét kell elfoglalni. 
  • Megerősítve: lövések dördültek a Barátság kőolajvezetéknél - a Transznyefty orosz olajszállító vállalat a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a brjanszki töltőállomásnál szerda hajnalban "terrortámadást" kíséreltek meg a Barátság olajvezeték ellen. Igor Gyomin, a cég szóvivője közölte, hogy senki nem sérült meg. Korábbi sajtóértesülések szerint Szveny községben lövések értek három olajtartályt, de azok üresek voltak, így szivárgás vagy tűz nem keletkezett.
  • Oroszország folytatja - Oroszország Ukrajna elleni katonai művelete "nagyon nehéz", de számos célt már sikerült elérni - idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a TASZSZ hírügynökség. Oroszországnak sikerült súlyos károkat okozni Ukrajna hadigépezetében, és ez a munka folytatódni fog - tette hozzá.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy hívják be az idén esedékes gyakorlatozásra a tartalékosokat.
  • Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke szerint az ukrajnai háború egyre inkább a nagyobb létszámú, elavult felszereléssel rendelkező, rosszul kiképzett orosz csapatok és a jobb nyugati fegyverekkel és kiképzéssel rendelkező, ám kisebb létszámú ukrán erők közötti harc lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!