<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyelőre úgy tűnik, nem vonul ki Bahmutból a Wagner, de egyre nagyobb szerepet kap a kevésbé képzett katonákból álló reguláris hadsereg. Összefoglaló a háború 442. napjának elején.

  • Orosz oligarcha-pénzből támogatják Ukrajnát - Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel. Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik. A korábbi bejelentés szerint több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.
  • Bahmutban marad a Wagner? - Az ukrán hadsereg közölte, hogy erői komoly károkat okoztak Oroszország több ezer katonából álló 72. gépesített lövészdandárjának Bakhmut közelében. Szerhij Cserevátyi, a keleti ukrán csapatok szóvivője elmondta, hogy a helyzet továbbra is "nehéz" Bakhmutnál, de Moszkva egyre inkább kénytelen a kevésbé képzett reguláris hadsereg egységeit bevetni, mert a Wagner magánhadsereg súlyos veszteségeket szenvedett. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szerdán arra panaszkodott, hogy harcosai még mindig nem kapnak megfelelő mennyiségű lőszert az orosz védelmi minisztériumtól, hiába kapott erre ígéretet azért, hogy ne hagyja el csapataival a frontvonalat. Az MTI viszont most arról tudósít: Prigozsin azt közölte, hogy fegyveresei nem hagyják el a várost, amelynek már csak a nyugati részét kell elfoglalni. 
  • Megerősítve: lövések dördültek a Barátság kőolajvezetéknél - a Transznyefty orosz olajszállító vállalat a TASZSZ hírügynökségnek megerősítette, hogy a brjanszki töltőállomásnál szerda hajnalban "terrortámadást" kíséreltek meg a Barátság olajvezeték ellen. Igor Gyomin, a cég szóvivője közölte, hogy senki nem sérült meg. Korábbi sajtóértesülések szerint Szveny községben lövések értek három olajtartályt, de azok üresek voltak, így szivárgás vagy tűz nem keletkezett.
  • Oroszország folytatja - Oroszország Ukrajna elleni katonai művelete "nagyon nehéz", de számos célt már sikerült elérni - idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét a TASZSZ hírügynökség. Oroszországnak sikerült súlyos károkat okozni Ukrajna hadigépezetében, és ez a munka folytatódni fog - tette hozzá.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy hívják be az idén esedékes gyakorlatozásra a tartalékosokat.
  • Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke szerint az ukrajnai háború egyre inkább a nagyobb létszámú, elavult felszereléssel rendelkező, rosszul kiképzett orosz csapatok és a jobb nyugati fegyverekkel és kiképzéssel rendelkező, ám kisebb létszámú ukrán erők közötti harc lesz.