4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

 • Az orosz erők irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült - közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg. Két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. "Csupán egy nap alatt az oroszok 15 alkalommal lőtték a donyecki régió településeit. 130 embert, köztük 19 gyereket evakuáltak a frontvonalról" - tette hozzá a kormányzó.
 • Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója közölte, hogy az orosz hadsereg rakétacsapást mért a megyeszékhely, Dnyipro környékére, az eddigi információk szerint nyolc helyi lakos sebesült meg.
 • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy a kormány további több mint 8 milliárd hrivnyát (75 milliárd forintot) különített el erődítmények építésére az állami költségvetésből. "Eszerint az év eleje óta már csaknem 38 milliárd hrivnyát (355 milliárd forint) különítettünk el a védelmi vonalak megerősítésére, és nem állunk meg itt" - tette hozzá a kormányfő.
 • Litvánia bejelentette, hogy Ukrajnába szállított M577-es parancsnoki és törzspáncélozott járműveket. A tájékoztatás szerint a páncélozott járművek kedden érkeztek meg Ukrajnába.

 • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata közzétette, hogy hivatalosan meggyanúsítottak két embert, akik megszervezték a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az egységes ukrán energiarendszerről.
 • London 500 millió font (215 milliárd forint) értékű új segélyprogramot indít Ukrajnának - közölte Rishi Sunak miniszterelnök. Jens Stoltenberg szerint a brit támogatási csomag az Egyesült Királyság "hatalmas elkötelezettségét mutatja Ukrajna iránt". A brit védelmi kiadások tervezett növelésével kapcsolatosan a főtitkár London "óriási szerepét" méltatta a NATO-n belül. 

Minden eddiginél nagyobb segélyt nyújt most a britek
Minden eddiginél nagyobb segélyt nyújt most a britek
Fotó: Fotó: Facebook/Rishi Sunak

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott a brit miniszterelnökkel. Sunak tájékoztatta őt arról, hogy Nagy-Britannia az eddigi legnagyobb, félmilliárd fontos védelmi támogatási csomagot különítette el Ukrajnának. Kiemelte, hogy mindenre, ami a listán szerepel, "igazán szüksége van Ukrajnának a csatatéren".
 • A Fehér Ház közleménye megerősítette, hogy Jobe Biden amerikai elnök közölte Zelenszkijjel, hogy „kormánya gyorsan jelentős új biztonsági támogatási csomagokat fog nyújtani Ukrajna sürgős harctéri és légvédelmi szükségleteinek kielégítésére, amint a Szenátus elfogadja a nemzetbiztonsági kiegészítést, és ő aláírja azt”. 

 • Az európai miniszterek kijelentették, hogy sürgősen megvizsgálják, hogyan lehetne jobban megerősíteni Ukrajna légvédelmét, de nem tettek konkrét ígéretet a Kijev által leginkább preferált Patriot-rendszerek szállítására. 
 • Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. Részletek itt >>>>
 • Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 461 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 29 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 23 drónt.

(MTI, Guardian

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!